Global: Det globale fagforbund for bygnings- og træarbejdere (BWI) har mobiliseret tusindvis af arbejdere på tværs af kontinenter i en kampagne, der har sat fokus på dødelige arbejdsrisici og krævet reformer for sundere og sikrere arbejdspladser. Fra Zimbabwe til Indonesien og Brasilien har arbejdere som en del af kampagnen gennemført 250 aktiviteter herunder seminarer og demonstrationer.
EU: Medlemsstaternes udsendinge til EU blev onsdag enige om en ny række restriktive foranstaltninger over for Rusland forud for fredsforhandlinger mellem Kreml og ukrainske embedsmænd i morgen. Den nye sanktionspakke omfatter visumforbud og indefrysning af aktiver for højtstående russiske politiske og forretningsmæssige embedsmænd.
Sverige: Erik Helgeson, næstformand i Det Svenske Havnearbejderforbund, er blevet fyret af arbejdsgiveren DFDS. Det sker, efter Helgeson i februar stod i spidsen for en seksdages blokade af 20 svenske havne mod militærlast til Israel, der fortsætter folkemordet på palæstinenserne.
Norge: Norsk LO (Norges faglige hovedorganisation) har stemt for en omfattende boykot af Israel, herunder et forbud mod handel og investeringer med israelske virksomheder. Beslutningen blev vedtaget med et overvældende flertal på 88 procent. Norsk LO kræver nu, at Statens Pensionsfond, norske virksomheder og finansielle institutioner trækker sig ud af virksomheder, der bidrager til den israelske besættelse af Palæstina.
Rusland: Den 9. maj fejrede Rusland Sejrsdag, en helligdag til minde om Sovjetunionens sejr over Nazityskland i 1945. Over 20 statsledere deltog fra lande som Kina, Brasilien, Cuba, Egypten, Burkina Faso, Palæstina og Venezuela. Også Robert Fico, premierminister for EU-landet Slovakiet, og Aleksandar Vučić, Serbiens præsident, deltog på trods af advarsler fra EU.
USA: Over 20 mennesker blev arresteret ved Capitol tirsdag for at protestere mod republikanernes planer om at skære ned på Medicaid, der yder økonomisk hjælp til sundhedsydelser for fattige personer. Planerne er en del af en omfattende forsoningspakke, der vil udhule programmer for arbejderklassen for at give skattelettelser til de rige.
Palæstina & Israel: Redningsfolk i Gaza meddeler, at israelske angreb tæt på Gazas Europæiske Hospital har dræbt mindst 28 mennesker. Det sker, efter Israels premierminister Benjamin Netanyahu har meddelt, at det israelske militær vil gå ind i Gaza “med fuld styrke” i de kommende dage.
Kurdistan & Tyrkiet: Den militante organisation Kurdistans Arbejderparti (PKK) har valgt at indstille den væbnede kamp mod den tyrkiske stat og opløse sig selv. I 1984 indledte PKK sin væbnede kamp mod Tyrkiet for at skabe et selvstændigt Kurdistan. PKK har gjort det klart, at gennemførelsen af deres beslutninger nu kræver, at Tyrkiet anerkender deres ret til at deltage i demokratisk politik samt omfattende juridiske garantier.
Saudi-Arabien & USA: Som en del af Donald Trumps rejse rundt til statsoverhoveder i Mellemøsten har Saudi-Arabien og USA indgået “den største våbensalgsaftale i historien” på 142 milliarder dollars, lyder det fra Det Hvide Hus. Saudi-Arabien forsynes med udstyr og tjenester fra over ti våbenfirmaer i USA.
Syrien & USA: USA’s præsident Donald Trump har meddelt, at USA’s sanktioner mod Syrien vil blive ophævet, hvilket kan blive et stort boost for regeringen i Damaskus, som overtog magten efter at den mangeårige leder Bashar al-Assad blev væltet i december.
Kina & USA: USA og Kina er blevet enige om en aftale om at sænke importafgifterne på varer, der handles mellem de to lande. Aftalen markerer en væsentlig nedtrapning af handelskrigen mellem verdens to største økonomier, som har sendt chokbølger, der har påvirket utallige andre lande.
Indien & Pakistan: Den indiske fagforening CITU glæder sig over meddelelsen om våbenhvile mellem Indien og Pakistan: “Da folk fra begge lande modtog nyheden om, at krigen var indstillet, drog de et lettelsens suk, da begge nabolande desperat har brug for fred for at kunne udvikle sig.” Kommunistiske partier i både Indien og Pakistan har modsat sig de militære aggressioner mellem de to nabolande.
Panama: I flere uger har lærere og bygningsarbejdere i Panama strejket mod den højreorienterede regerings planer om at svække systemet for social sikkerhed. Protesterne er vokset, efter at regeringen er blevet enig med USA om at øge sin militære tilstedeværelse i landet.
Sydafrika & USA: Mandag ankom 59 hvide sydafrikanere til USA som en del af et flygtningeprogram, som præsident Donald Trump har oprettet for at tilbyde et fristed fra det, som Trump har beskrevet som et “folkemord” mod den hvide minoritet i Sydafrika, der primært stammer fra hollandske kolonister. Sydafrikanske embedsmænd har rettet skarp kritik mod Trump for hans beskrivelse af ny sydafrikansk lovgivning, der vil gøre op med ulige adgang til jord, som siden apartheid-tiden primært har siddet på hvide hænder. I dag er den hvide sydafrikaner stadig i gennemsnit 20 gange rigere end den sorte sydafrikaner.
Mali: Malis militærregering har opløst alle politiske partier, mens rettighedsgrupper beskylder regeringen for at arrestere oppositionsfolk. Partierne blev opløst efter demonstrationer i denne måned, hvor demonstranter krævede, at Mali skulle vende tilbage til et demokratisk styre.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.