Global: Over 200 fagforeninger og civilsamfundsorganisationer fra alle verdenshjørner udgiver et samlet manifest med titlen: “Vores fremtid er offentlig”. Manifestet erklærer kamp mod kapitalisme, privatisering og klimaforandringer.
EU: Et flertal af politikere i EU-parlamentet vil etablere “en særlig international domstol til at retsforfølge Ruslands politiske og militære ledelse og dets allierede” som følge af krigen i Ukraine.
EU: De syv EU-lande Danmark, Finland, Tjekkiet, Østrig, Irland, Estland og Slovakiet afviser i et brev EU-kommissionens planer om at inddrage flere penge fra EU’s medlemslande til gavn for den grønne industri i EU. Kommissionens planer kommer, efter at USA har tilbudt skattefradrag og statstilskud til firmaer, der producerer el-biler, batterier og vindmøller i USA, hvilket kan lokke firmaer væk fra EU.
Sverige: Omkring 45.000 svenskere har underskrevet en kampagne mod den svenske regerings intention om at hemmeligholde, hvem der modtager økonomisk tilskud til elektricitet. “De millionærer, der gerne vil varme deres pool op, får med garanti penge, men vi får ikke at vide, hvordan alle andre har det”, siger Christian Tengblad fra folkebevægelsen Skiftet.
Tyskland: For første gang siden nazisten Adolf Hitler var ved magten, bekræfter den tyske regering, at Tyskland vil sende tanks til Ukraine.
Frankrig: Strejkende arbejdere i Frankrigs energisektor igangsatte i torsdags en såkaldt Robin Hood-operation for at sikre gratis elektricitet til de hjem, dagsinstitutioner, biblioteker, små forretninger og sportsklubber, som ikke har råd til at betale de høje elregninger under energikrisen.
Portugal: I lørdags marcherede titusindvis af strejkende lærere og andet skolepersonale gennem Portugals hovedstad Lisbon i kampen for højere løn og bedre arbejdsforhold. Demonstranter krævede, at Joao Costa, Portugals uddannelsesminister, skulle træde af.
Ukraine: I en videotale til den amerikanske lobbyorganisation National Association of State Chambers takkede Volodymyr Zelenskiy, Ukraines præsident, i sidste uge firmaer som Goldman Sachs, BlackRock og JP Morgan for at investere i Ukraine. “Alle kan blive en stor virksomhed ved at samarbejde med Ukraine”, sagde han og tilføjede: “Vi forsvarer frihed og ejendom”.
Tyrkiet: Danmarks ambassadør i Tyrkiet er blevet kaldt til samtale med det tyrkiske udenrigsministerium, efter den dansk-svenske hadprædikant Rasmus Paludan i fredags afbrændte Koranen foran Tyrkiets ambassade i København. Tyrkiske embedsmænd “fordømte på det kraftigste den tilladelse, der blev givet til denne provokerende handling, som klart udgør en hadforbrydelse”.
Israel: Benjamin Netanyahu, Israels premierminister, har annonceret planer om at gøre det lettere for civile israelske borgere at anskaffe sig våben. Annonceringen kommer midt i den eskalerende vold, der har ført til mindst 32 drab på palæstinensere og syv drab på israelere i januar.
Indien: Studerende i Indien organiserer visning af en BBC-dokumentar om landets højreradikale premierminister Narendra Modis rolle i den anti-muslimske vold, der i 2002 bredte sig i delstaten Gujarat og på tre dage førte til drab på over 1000 mennesker, mens Modi var delstatens øverste minister. De indiske myndigheder har fået Twitter og YouTube til at fjerne alle links til dokumentaren.
Nordkorea: Kwon Jong Gun, generaldirektør for det nordkoreanske ministerium for amerikanske anliggender, afviser USA’s anklager om, at Nordkorea bevæbner den russiske lejesoldatsstyrke Wagner. Han vurderer, at anklagerne er et forsøg på at retfærdiggøre USA’s egne våbenleverancer til Ukraine.
Cuba: På CELAC-topmødet i Argentina gik de caribiske og latinamerikanske lande sammen om at modsætte sig udenlandsk intervention og kræve USA’s blokade mod Cuba hævet.
Argentina & Brasilien: Regeringerne i Argentina og Brasilien har indledt forhandlinger om at skabe en fælles valuta som led i et koordineret forsøg på at mindske afhængigheden af den amerikanske dollar.
Peru: Oven på et historisk pres fra landets indbyggere, der med vrede protester og vejblokader kæmper målrettet mod Perus kupregering, har den nye præsident Dina Boluarte bedt kongressen om at udskrive valg inden året er omme.
Nigeria: Afrikas første regeringsgodkendte fagforening for app-baserede transportarbejdere, AUATWN, er blevet grundlagt af ansatte hos Uber og Bolt i Nigeria. Kampen for at etablere denne fagforening startede i 2016, da Uber sænkede chaufførernes indkomst med 40 procent.
Zimbabwe: Alexander Lukashenko, Belarus’ præsident, ankom i mandags til Zimbabwe for at mødes med Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes præsident. I lyset af at begge landes regeringer er ramt af sanktioner fra USA og EU, er mødet et led i at “diversificere deres internationale forbindelser”.
USA: Efter offentliggørelsen af en video af betjente, der nådesløst tæsker den sorte mand Tyre Nichols ihjel, har tusindvis af demonstranter på tværs af USA protesteret mod, at landets politi gang på gang dræber sorte mennesker. Nichols blev stoppet af politiet i forbindelse med noget trafikalt.
USA: I årets første måned har 51 masseskyderier fundet sted i USA. Månedens mest drabelige masseskyderi skete under en fejring af det kinesiske nytår i Californien den 21. januar, hvor en 72-årig mand skød 21 personer, hvoraf 11 døde.
Australien: Minegiganten Rio Tinto beklager, at en radioaktiv kapsel, der kan forårsage akut strålesyge, er blevet tabt langs en 1400 kilometer lang vej i det vestlige Australien.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.