Palæstina: Israel øger sine angreb på Rafah – grænsebyen i det sydlige Gaza ved grænsen til Egypten. Det har fået FN’s kontor for koordinering af humanitære anliggender (OCHA) til at advare.
– Intensiverede fjendtligheder i Rafah i denne situation kan føre til omfattende tab af civile liv, Jens Laerke, OCHA’s talsmand. Han tilføjede:
– I henhold til international humanitær lov kan vilkårlig bombning af tætbefolkede områder udgøre krigsforbrydelser.
Siden den 7. oktober 2023 er Rafahs befolkning femdoblet og overstiger nu 1,1 millioner mennesker. Denne ekstreme øgning i befolkningstætheden fører til en overhængende sundhedskrise på grund af manglen på offentlige tjenester.
Finland: 300.000 finske arbejdere har deltaget i strejkebølgen, der i sidste uge blev udløst af den konservative koalitionsregerings forringelser af de faglige rettigheder – inklusive forringelser i retten til kollektiv forhandling samt sociale nedskæringer. Og nye strejker er på vej fra den 14. til 16. februar.
Sundhedspersonalet startede strejken onsdag den 31. januar. Torsdag den 1. og fredag den 2. februar strejkede ansatte i flybranchen. Fredag ramte strejken den øvrige kollektive trafik, hvor busser, tog og sporvogne holdt stille.
Der har også været strejker på skoler, postvæsen, i industrien med flere. Når industriforbundet indkalder til strejke fra 14. til 16. februar, ventes 60.000 at nedlægge arbejdet.
“Industriforbundet vil fortsætte med at stramme skruen gennem strejker. Vi accepterer ikke, at regeringen nedbryder de strukturer, der er bygget for at beskytte arbejderne”, lyder opfordringen.
Julian Assange: Tirsdag den 6. februar åbnede en udstilling i EU-parlamentets bygning i Strasbourg om den australske journalist Julian Assange, stifter af netstedet WikiLeaks, der stod bag afsløringer af en lang række af USA’s krigsforbrydelser i blandt andet Irak og Afghanistan.
Udstillingen åbner blot få uger før, en højesteret i London behandler Julian Assanges appel ved en høring over to dage den 20. og 21. februar. Det er Assanges sidste mulighed for at afværge en udvisning til USA ved det britiske retsvæsen. De amerikanske myndigheder anklager Assange for 18 forbrydelser og kan få op til 175 års fængsel, hvis han udleveres til retsforfølgelse i USA.
Hvis domstolen afviser Jullian Assanges appel, vil sagen blive appelleret til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, oplyser Julian Assanges ægtefælle Stella Assange.
Assange har siddet i det britiske højrisikofængsel Belmarsh siden april 2019. Flere medlemmer af EU-parlamentet vil overvære sagen i London for at støtte Julian Assange.
Udstillingen varede kun to dage frem til den 8. februar.
EU: Ursula von der Leyen, formand for EU-kommissionen – trækker Kommissionens forslag til et regulativ, som skulle halvere landbrugets forbrug af pesticider i 2030.
– Regulativet er blevet et symbol på polarisering, sagde Von der Leyen i en tale i EU-parlamentet i Strasbourg i mandags.
– Det er blevet afvist af Europa-Parlamentet. Der er heller ingen fremskridt i Rådet længere. Så vi er nødt til at gøre noget, fortsatte kommissionsforkvinden.
Udspillet kommer i kølvandet på store protester i flere EU-lande, hvor rasende landmænd har protesteret mod blandt andet EU’s klimatiltag, som rammer landmændene økonomisk. Nu vil EU-kommissionen indkalde til nye forhandlinger og inddrage repræsentanter fra landbruget.
Aktionsnetværket mod pesticider kritiserer beslutningen:
“Forkvinden Ursula von der Leyens udmelding om at trække pesticidreduktionsloven SUR tilbage er resultatet af en skræmmende modstand, anført af den agrokemiske industri, mod et mere sundt og fremtidssikret landbrug i EU”, skriver netværket.
Filippinerne: Kampe fortsætter mellem det filippinske militær og kommunistiske guerillasoldater på trods af en aftale om at genoptage fredsforhandlingerne i denne måned i et forsøg på at afslutte det længstvarende kommunistiske oprør i verden.
Præsident Ferdinand Marcos Jr. overraskede mange, da hans regering i november annoncerede en aftale med National Democratic Front (NDF), oprørernes politiske fløj, om at genoptage de fredsforhandlinger, som hans forgænger, Rodrigo Duterte, havde afbrudt kort efter sin tiltrædelse.
Senegal: En koalition af senegalesiske civilsamfundsgrupper opfordrede torsdag til massemobilisering mod forsinkelsen af præsidentvalget i denne måned og skitserede en række planlagte aktioner, herunder protest og en landsdækkende strejke.
Den normalt fredelige og stabile vestafrikanske nation er kastet ud i den værste politiske uro i årtier, efter at politikerne støttede præsident Macky Salls beslutning om at udskyde valget den 25. februar til midten af december.
“Vi opfordrer alle borgere, der er interesserede i at bevare de demokratiske fremskridt, til at mobilisere sig massivt i hele landet og i diasporaen for at forhindre denne magtovertagelse”, siger den nyoprettede platform Aar Sunu Election (Lad os beskytte vores valg) i en erklæring.
Platformen omfatter omkring 40 borger-, religiøse og professionelle grupper, herunder flere fagforeninger på uddannelsesområdet.
Brasilien: Politiet har konfiskeret den tidligere brasilianske præsident Jair Bolsonaros pas og anklaget ham for at have redigeret et udkast til et dekret for at omstøde resultatet ved præsidentvalget i 2022, presset militærchefer til at deltage i et kupforsøg og planlagt at fængsle en højesteretsdommer.
Torsdagens operation omfattede ransagningskendelser mod fire tidligere ministre og anholdelse af flere tidligere assistenter. Bolsonaros inderkreds er under efterforskning for angiveligt at planlægge et militærkup efter hans valgnederlag til præsident Luiz Inacio Lula da Silva i 2022.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.