I februar adresserede Ma Xinmin, juridisk rådgiver i Kinas udenrigsministerium, Den Internationale Domstol, hvor Israel bliver anklaget for folkemord mod palæstinenserne.
– I bestræbelserne på at opnå retten til selvbestemmelse er det palæstinensiske folks brug af magt til at modstå fremmed undertrykkelse og fuldføre etableringen af en uafhængig stat en umistelig ret, der er velfunderet i international lov, påpegede han.
FN’s resolution 45/130 – “Folks ret til selvbestemmelse/kamp med alle tilgængelige midler” – blev i 1990 vedtaget for at sikre folks selvbestemmelse i det globale syd, hvor flere lande fortsat led under kolonihistoriens rædsler herunder apartheid og besættelse.
I resolutionen bekræfter FN’s generalforsamling “legitimiteten af folkenes kamp for uafhængighed, territorial integritet, national enhed og befrielse fra koloniherredømme, apartheid og fremmed besættelse med alle tilgængelige midler, herunder væbnet kamp”.
Sikret i international lov
FN opfordrer i resolutionen specifikt til at støtte nationer som Palæstina, Namibia, Lesotho, Botswana og Vestsahara og tager stærkt afstand fra Israel og Sydafrika, der dengang også var en apartheidstat.
Resolutionen blev blandt andet vedtaget i betragtning af “benægtelsen af det palæstinensiske folks umistelige ret til selvbestemmelse, suverænitet, uafhængighed og tilbagevenden” og “de israelske styrkers brutale undertrykkelse af den heroiske opstand, intifadaen”.
Den Første Intifada var en vedvarende serie af protester, civil ulydighed og optøjer udført af palæstinensere i de israelsk besatte palæstinensiske områder og i Israel. Intifadaen, der varede fra 1987 til starten af 90’erne, var motiveret af kollektiv palæstinensisk frustration over Israels militære besættelse af Vestbredden og Gazastriben, hvilket nærmede sig tyve år.
For at inddæmme oprøret indsatte Israel titusindvis af soldater mod den palæstinensiske modstandsbevægelse, der primært var bevæbnet med sten og molotovcocktails. Under intifadaen dræbte Israel over 1000 palæstinensere, mens cirka 200 israelere mistede livet til palæstinensiske angreb.
At Kina i dag vælger at fremhæve palæstinensernes ret til væbnet modstandskamp i en retssag, hvor Sydafrika anklager Israel for folkemord, må ses i lyset af den 7. oktober 2023, da flere palæstinensiske modstandsgrupper gik til angreb på den israelske besættelsesmagt.
Ifølge FN’s resolution 45/130 har palæstinenserne nemlig ret til at gå til angreb på Israel.
Det skyldes, at Israel er en besættelsesmagt, der nægter palæstinenserne deres ret til selvbestemmelse og uafhængighed. Ifølge ngo’en Amnesty International er Israel samtidig en apartheidstat, der diskriminerer palæstinenserne ved at beslaglægge palæstinensernes jord, nedrive deres hjem, begrænse deres bevægelsesfrihed og holde dem i fattigdom.
Læs også
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.