Til dem der er udelukket af “Nato”-agenter i Fmn, Fko, FET, PET med flere til at komme ind på Nej til Kold Krig mod Kina, brug Yaani applikationen på telefon eller på søgemaskinen til underskift på Nej til Nazisme. No to Cold against China. Der kommer kun lidt Google-trusler, der blot skal smides ud.
På alle kontinenter slår politikere, akademikere, fagforeningsfolk og fredsaktivister sig nu sammen for at imødegå faren for en ny kold krig mellem den vestlige verden og Kina.
Det sker i første omgang igennem et fælles initiativ og kampagne, nocoldwar.org, hvor alle i første omgang kan underskrive en appel. Desuden har initiativet afholdt flere webinarer.
Initiativet vender sig imod “de stadig mere aggressive udsagn fra USA’s regering i forhold til Kina”. De udgør ifølge nocoldwar.org “en trussel mod verdensfreden og hindrer, at menneskeheden med succes håndterer ekstremt alvorlige problemer som klimaet, covid-19, racistisk diskrimination og økonomisk udvikling”.
Politikerne bør vælge dialogen for at løse verdens store problemer – ikke aggressive konfrontationer.
Ann Wright, pensioneret amerikansk oberst
Initiativet mener, at de foreløbige erklæringer fra Biden-administrationen i Det Hvide Hus tyder på, at den kolde krig vil fortsætte, blandt andet gennem forsøg på at udvide NATO’s operationer til Stillehavet.
Blandt andet har den britiske filminstruktør Ken Loach skrevet under. Det samme har den australske journalist John Pilger og den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis.
Amerikansk oberst siger fra
En anden er Ann Wright, pensioneret amerikansk oberst.
– Jeg har tilsluttet mig nocoldwar-kampagnen, fordi jeg tror på, at politikerne skal vælge dialogen for at løse verdens problemer – i stedet for aggressive og skræmmende økonomiske og militære konfrontationer, siger hun til Arbejderen.
74-årige Ann Wright var blandt andet udsendt som oberst i USA’s hær under borgerkrigen i det afrikanske land Sierra Leone, hvor hun i 1997 modtog State Department Award for heroisk indsats efter at have evakueret flere tusinde mennesker.
Hun protesterede i 2003 højlydt imod USA’s krig i Irak og trak sig fra hæren, og efterfølgende deltog hun i en flotilla, som forsøgte at bryde Israels blokade af Gaza i 2010.
– Jeg tror på, at borgere overalt i verden må vælge politikere, der er immune overfor at blive “opkøbt” af store selskaber, der skaber profit på krig, siger hun til Arbejderen.
Ann Wright er i dag aktiv i de amerikanske fredsbevægelser Veterans for Peace og Code Pink.
Mod imperialistisk livsstil
Nocoldwar.org går ind for “maksimalt globalt samarbejde og “gensidig dialog”.
Derfor har også præsten Romi Márcia Bencke fra Brasilien skrevet under. Hun er generalsekretær for det nationale råd af kirkesamfund i Brasilien, CONIC.
“Jeg har underskrevet denne erklæring, da vi ikke har brug for flere imperialistiske trusler rettet mod mennesker og livet på kloden. Det haster med at ændre det økonomiske system, der skaber klimaændringerne, og som tvinger folk på fortvivlet flugt”, skriver hun i en mail til Arbejderen.
Hun minder om at: “Vi er i flertal på denne klode”.
“USA bliver nødt til at forstå, at ikke alle ønsker at blive styret af den destruktive imperialistiske politiks livsstil”, slutter hun.
Også Rob Kajiwara fra den japanske fredsorganisation Peace for Okinawa Coalition er medunderskriver. Den japanske ø Okinawa har i mange år huset flere amerikanske militærbaser.
“Okinawas indbyggere ønsker ikke at blive involveret i USA’s krige og aggressioner. Vi har en lang historie med fred og venskab med Kina og mange andre nationer, og vi har ingen problemer med Kina. Faktisk har Kina altid behandlet os med respekt”, skriver han til Arbejderen i en mail.
Bredt sammensat
Listen over underskrivere af appellen fra nocoldwar.org er bredt sammensat politisk og geografisk.
Listen tæller blandt andre den socialdemokratiske tidligere skyggeminister Diane Abbott fra Labour, men også den tidligere brasilianske udenrigsminister Celso Amorim.
Andre er De Grønnes vicepræsidentkandidat i USA Ajamu Baraka samt Medea Benjamin fra den kvindelige fredsbevægelse Code Pink i samme land.
Formanden for Sydafrikas metalarbejderforbund Irvin Jim har også fået nok af kursen mod kold krig.
Endelig har den tidligere vinder af Nobels fredspris, Adolfo Pérez Esquivel fra Argentina, sat sit navn under, efterfulgt af franskmanden Alain Rouy, der leder fredsbevægelsen Le Mouvement de la Paix.
Brasiliens tidligere præsident fra 2011-2016 Dilma Rousseff har deltaget i et af initiativets webinarer.
Kina er en ideologisk udfordring
I Europa har redaktøren af det venstreorienterede britiske dagblad Morning Star, Ben Chacko, også skrevet under på appellen.
– Den nye kolde krig med Kina er det farligste spørgsmål i international politik lige nu. Alle dem, der sætter pris på fred og samarbejde, bør forene sig imod den, siger han til Arbejderen.
Ben Chacko mener, at Kinas fremgang, både økonomisk og videnskabeligt, udgør en voksende trussel mod USA’s status som verdens supermagt.
– Kinas planøkonomi udgør en ideologisk udfordring for den amerikanske kapitalistiske model og rammerne for, hvordan den internationale finansielle verden fungerer, siger redaktøren og kritiserer “Washingtons krav om konsensus og globale standarder”.
Han mener, at det kinesiske silkevejsprojekt “trækker andre lande ud af USA’s kredsløb”, og at USA derfor har reageret “aggressivt” med en propagandakrig mod Kina.
Covid-19 og Xinjiang
– En del af denne propagandakrig omfatter perifere kinesiske territorier, som de håber på at destabilisere, såsom Hong Kong og Xinjiang-provinsen, mener Ben Chacko.
Han mener, at Kina har håndteret covid-19-pandemien bedre end mange lande. Kina har registreret under 5000 dødsfald, mens vestlige lande som Storbritannien og USA har mange flere ofre.
– Dét underminerer den udbredte forestilling om vestlig social, politisk og økonomisk overlegenhed. USA’s reaktion har været at beskylde Kina for coronaudbruddet og teorien om en sammensværgelse, hvor virussen blev lavet i et laboratorium, siger redaktøren.
Ben Chacko har været redaktør for Morning Star siden 2015 og mener, at Washingtons handlinger underminerer internationalt videnskabeligt samarbejde mod virussen og fremtidige pandemier.
Han vender sig imod, at USA prøver at oprette en regional alliance mod Kina med et net af amerikanske militærbaser, missilsystemer og øvelser i Det Sydkinesiske Hav.
– De er med til at øge spændingerne med Kina og Rusland med flådeprovokationer, militære øvelser og øgede militære udgifter. Deres handlinger øger direkte risikoen for krig, slutter redaktøren Ben Chacko.
Ensidig Kina-bashing
Fra Danmark har Kommunistisk Partis formand Lotte Rørtoft-Madsen også underskrevet appellen, som hun kalder “vigtig”.
– Verden er i øjeblikket vidne til en ekstremt ensidig og velorkestreret kampagne mod Kina. Men dæmonisering fører til konfrontation og våbenkapløb, siger hun til Arbejderen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.