Som følge af Israels brutale krig mod palæstinenserne i Gaza har Sydafrika anlagt sag ved FN-domstolen ICJ mod Israel, der bliver anklaget for folkedrab. Nu vil flere lande hive Israel i retten.
Chile og Mexico har torsdag den 18. januar 2024 indklaget Israel for den internationale straffedomstol ICC – ikke at forveksle med FN-domstolen ICJ.
ICC er en uafhængig domstol, som blev oprettet i 2002. Den baserer sig på en international traktat, kaldet Rom-statutten. Den støttes af FN, men er ikke en del af FN-systemet. Domstolen kan retsforfølge enkeltpersoner for krigsforbrydelser.
De to landes regering har udsendt en fælles pressemeddelelse, hvor de skriver, at de ser med voksende bekymring på den optrapning af vold, som især rammer civile mål. Derfor opfordrer de ICC til at undersøge, om der er begået krigsforbrydelser – uanset hvem der har begået dem.
I 2015 sendte det palæstinensiske selvstyre beviser på Israels krigsforbrydelser mod den palæstinensiske befolkning i Gaza og på Vestbredden.
Det palæstinensiske folks ret til selvbestemmelse skal respekteres. Israels besættelse af Palæstina, som har varet i mere end 70 år, vil ikke udslette det palæstinensiske folks ret til uafhængighed.
Retno Marsudi, Indonesiens udenrigsminister
Det betyder, at både Israel og palæstinensere vil blive set efter i sømmene. De peger også på, at Israels krig har medført et totalt kollaps af retsvæsenet i Palæstina på grund af Israels krig.
Mexico peger på, at det er vigtigt at “garantere ICC’s anklagers uafhængighed til at efterforske forbrydelser begået i forbindelse med konflikten i Gaza, uanset om de er begået af personer for besættelsesmagten eller den besatte magt.”
Ikke første sag mod Israel
Hvorvidt ICC vil antage sagen er uvist. Men tager domstolen sagen, kan det tage årevis, før der sker noget. I 2015 sendte det palæstinensiske selvstyre beviser på Israels krigsforbrydelser mod den palæstinensiske befolkning i Gaza og på Vestbredden.
Men først i marts 2021 meddelte ICC, at den gik i gang med at undersøge anklagen om krigsforbrydelser i de besatte palæstinensiske områder.
Israel afviste dengang anklagerne og meddelte ICC’s daværende chefanklager Fatou Bensouda, at Israel ikke agter at samarbejde med ICC.
Mens Palæstina blev medlem af ICC i 2015, har Israel aldrig underskrevet Rom-statutten og mener derfor, at ICC ikke har nogen juridisk magt over Israel. Det afviser domstolens jurister, fordi eventuelle forbrydelser er begået på palæstinensisk territorium.
Det palæstinensiske selvstyre hilser Chiles og Mexicos initiativ velkommen:
“Det bekræfter det presserende behov for, at domstolen opfylder sit mandat til at forebygge, efterforske og retsforfølge de mest alvorlige forbrydelser, der bekymrer det internationale samfund”, skriver selvstyrets udenrigsministerium.
Indonesien mod Israel
Indonesien vil udfordre Israels besættelse af Palæstina ved FN-domstolen ICJ. Det meddelte landets udenrigsminister Retno Marsudi i slutningen af sidste uge.
Retno Marsudi har indledt drøftelser med flere eksperter i international ret for at forberede sagen. Den 19. februar er der høringer ved domstolen i sagen om de juridiske konsekvenser af Israels besættelse af Palæstina. Her vil parterne fremlægge deres dokumentation.
Forud for mødet med de internationale eksperter sagde den indonesiske udenrigsminister blandt andet:
– Vores drøftelser i dag vil ikke kun støtte Indonesiens diplomati, men også støtte håndhævelsen af verdensordenen i henhold til international lov og vores palæstinensiske brødre og søstre i at opnå deres uafhængighed.
– International lov skal opretholdes. Det palæstinensiske folks ret til selvbestemmelse skal respekteres. Israels besættelse af Palæstina, som har varet i mere end 70 år, vil ikke udslette det palæstinensiske folks ret til uafhængighed.
Anklager mod USA og Storbritannien
Og der kommer flere sager med forbindelse til Israels igangværende krig mod Palæstina. Denne gang udspringer initiativet også fra sydafrikanske advokater.
47 sydafrikanske jurister med Wikus Van Rensburg i spidsen forbereder at indklage USA og Storbritannien for medskyldighed i Israels krig mod palæstinenserne, som juristerne betegner som et folkemord.
– USA må blive holdt ansvarlig for de forbrydelser, som det har begået, siger Wikus Van Rensburg.
Ifølge den sydafrikanske advokat arbejder juristerne på at rejse sager om USA’s og Storbritanniens medskyldighed ved civile domstole. Det skal ske i samarbejde med advokater i USA og Storbritannien, som der allerede er kontakt til.
Wikus Van Rensburg understreger, at sagen om Israels folkemord i Gaza ved FN-domstolen ICJ vil guide, hvordan sagerne mod USA og Storbritannien skal føres. Det afhænger af dommen, og hvordan FN vil reagere på dommen.
Advokaterne har skrevet et brev til Biden-administrationen og et tilsvarende brev til den britiske regering og premierminister Rishi Sunak. Til USA’s præsident Joe Biden skriver advokaterne blandt andet:
“Vi har til hensigt at anlægge sag mod den amerikanske regering baseret på overvældende beviser for, at den amerikanske regering har hjulpet, tilskyndet og støttet, opmuntret eller ydet materiel bistand og midler til Israel og de israelske forsvarsstyrker. Denne adfærd fra den amerikanske regerings side har gjort og gør det fortsat muligt for Israel at begå internationale forbrydelser mod det palæstinensiske folk”.
Både USA og Storbritannien afviser anklagerne som det rene vrøvl.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.