I et forsøg på at afskrække flygtninge og migranter fra at krydse EU’s grænser adskiller grænsemyndigheder i EU forældre og børn og sender dem tilbage over grænsen forskellige steder – uden at familierne har mulighed for at finde hinanden igen.
Det er svært at forestille sig det mareridt, disse familier gennemgår.
Charlotte Slente, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp
Sådan lyder anklagen fra initiativet Protecting Rights at Borders. Metoden er blot en af flere ulovlige “push-back”-metoder, som initiativet dokumenterer i rapporten “Doors Wide Shut“, der blev offentliggjort i sidste uge.
Rapporten er udarbejdet af seks ngo’er fra seks forskellige lande – heriblandt Dansk Flygtningehjælp.
“Et mareridt”
Rapporten bygger på vidnesbyrd fra flygtninge og migranter, som flygtningeorganisationerne har indsamlet i perioden april til juni i år.
Rapporten dokumenterer overgreb mod ikke mindre end 3.403 personer.
I Frankrig blev en gravid kvinde adskilt fra resten af hendes familie. Kvinden blev sendt på et hospital – mens hendes mand og deres mindreårige børn blev tilbageholdt på en politistation.
Familiens ældste søn blev smidt ud af Frankrig og sendt til Italien.
Da kvinden blev udskrevet fra hospitalet, fik hun ingen informationer om, hvor hendes mand og børn var.
Kun ved hjælp fra lokale flygtninge-ngo’er lykkedes det for familien at blive genforenet.
I sidste måned tilbageholdt kroatisk politi fire familier ved grænsen til Italien. Betjentene adskilte børn fra voksne. De voksne forsøgte – uden held – at bede de kroatiske betjente om at lade dem rejse sammen.
Men betjentene kørte familierne – i politibiler hver for sig – i flere timer ud i en skov. Her satte betjentene børn og voksne af to forskellige steder. Kun ved hjælp af lokale ngo’er og aktivister lykkedes det for familierne at finde hinanden igen.
Dansk Flygtningehjælp kritiserer i skarpe vendinger EU-landenes metode med at adskille de sårbare flygtningefamilier.
– Det er svært at forestille sig det mareridt, disse familier gennemgår. Efter en ofte vanskelig og farlig rejse udsættes de for – hvad der må være alle forældres værste frygt – at blive adskilt fra deres børn og frataget nogen måde at kontakte dem på. Og dette sker endda i de lande, de har søgt til for at opnå beskyttelse, siger generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Charlotte Slente.
Dansk Flygtningehjælp og de øvrige ngo’er bag rapporten har hjulpet de berørte flygtninge og migranter med juridisk rådgivning og støtte.
Kun toppen af isbjerget
Ifølge Dansk Flygtningehjælp udgør de mange overgreb i rapporten kun toppen af isbjerget.
Mange steder langs flygtningenes ruter bliver ngo’erne nemlig forhindret i at registrere og dokumentere omfanget af de ulovlige “push-back”-aktioner.
Mørketallet øges desuden ved, at flygtningene og migranterne ikke får registreret overgrebene imod dem, fordi de frygter, at det kan få konsekvenser for behandlingen af deres asylsag, eller at de vil blive forhindret i at rejse videre.
Ifølge Dansk Flygtningehjælp er EU’s såkaldte “push-back”-aktioner en ulovlig metode til at beskytte grænserne.
FN’s erklæring om Menneskerettigheder og den Europæiske Menneskerettighedskonvention slår fast, at alle stater er forpligtede til at sikre, at folk har mulighed for at søge asyl.
Herudover må staterne ikke sende en person til et land, hvor der er risiko for eksempelvis forfølgelse eller tortur. Endelig er det ulovligt for stater at foretage kollektive udvisninger.
– Krænkelser af rettigheder og uværdig behandling af meget sårbare mennesker, som vi fortsat ser i flere lande, er stærkt bekymrende, og vi håber at se øjeblikkelig handling fra regeringerne i lande, der beskyldes for at have udført ulovlige “push-backs” af asylansøgere og migranter, siger Charlotte Slente.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.