Dagen efter at EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, den 16. juni satte sin underskrift på en aftale med Israel om at levere gas til EU, blev den 24-årige palæstinenser Baraa Kamal Lahlouh dræbt af israelske soldater Jenin på den besatte Vestbred.
Ud over Baraa Kamal Lahlouh blev også tre af hans venner dræbt, da de israelske soldater omringede bilen, de sad i, og gennemhullede den med kugler. Kort før indfandt sig et stort antal soldater sig i byen, der har været besat siden Israels ulovlige besættelse i 1967.
Med det seneste dødsfald har soldater, politifolk og bosættere dræbt i alt 6006 palæstinensere siden 2008, viser tal fra FN.
Det stærke bånd, som EU og Israel deler, er vores tro på demokrati og dets værdier.
Ursula von der Leyen, forkvinde for EU-kommissionen
Forskellige menneskerettighedsgrupper, herunder den palæstinensiske bevægelse for boykot, deinvesteringer og sanktioner (BDS), har fordømt EU’s gasaftale med Israel. De mener, at det er hyklerisk af EU at kritisere et land for ulovlig besættelse – nemlig Rusland – men belønne et andet land for det samme.
Det danske folketingsmedlem Sikandar Siddique fra Frie Grønne er vred.
– Israel er en slyngelstat, der undertrykker palæstinenserne i en voldsom grad, og man bør boykotte Israel fremfor at lave flere aftaler med dem. Det klinger så uendelig hult, at man ikke behandler Israel lige så hårdt, som man behandler Rusland, siger han til Arbejderen.
Tom Martin fra den franske palæstinagruppe Le Collectif Palestine Vaincra er også yderst kritisk.
– Ved at underskrive en gasaftale, der ratificerer tyveriet af det palæstinensiske folks naturressourcer, viser EU og den israelske besættelse, at de er fjender af verdens befolkninger, siger han til Arbejderen.
Ifølge aftalen om naturgas vil israelsk gas fremover blive ført til Egypten via rørledning og derefter transporteret i flydende form til EU via skibe.
BDS-bevægelsen skriver på Twitter, at EU-kommissionens holdning til Rusland-Ukraine-krigen “mildest talt er et tegn på dobbeltmoral”, idet det ikke har noget problem med at samarbejde Israel, som har været involveret i angreb på dets naboer Syrien og Libanon og har bombarderet det besatte Gaza.
Tom Martin har kun ét svar på gasaftalen, som også Egypten har underskrevet.
– I lyset af aftalen er det vores ansvar at fordømme samarbejdet og intensivere den internationale kampagne for at boykotte Israel, tilføjer han.
Demokratiske værdier
Ursula von der Leyen betegner gasaftalen som “historisk” og fastholder, at gasaftalen er et afgørende alternativ til russisk gasimport.
EU-kommissionsforkvinden er håbefuld.
“Det stærkeste bånd, som EU og Israel deler, er vores tro på demokrati og dets værdier. Jeres tankefrihed har forvandlet et lille land på blot et par millioner indbyggere til en global pioner for videnskab og innovation. I dag mere end nogensinde bør demokratier som vores holde sammen”, tweetede von der Leyen bagefter topmødet.
Hendes tweet blev kort efter mødt af en storm af protester og lakoniske beskeder på de sociale medier, blandt andet fra den britiske journalist Richard Medhurst, som på Twitter spurgte ind til de påståede fælles værdier.
“Præcis hvilke fælles værdier? At skyde palæstinensiske journalister og sprænge syriske lufthavne i luften”, spurgte han.
BDS skriver: “For at straffe Rusland for dets ulovlige, måneder lange invasion af Ukraine, erstatter EU russisk gas med blandt andet gas fra Israel på trods af dets årtier gamle apartheidregime mod palæstinenserne.”
Sikandar Siddique fra Frie Grønne er totalt uforstående over for sammenligningen mellem demokratiske værdier i EU og Israel.
– Ursula Von der Leyen sætter med sine ord om Israel en tyk streg under den europæiske dobbeltmoral, og jeg synes, at EU meddelagtigør sig i undertrykkelsen af palæstinenserne ved ikke at sanktionere og tage afstand, siger han.
Store gasfund
Israel har i de seneste år fundet store gasfelter i Middelhavet med op til 690 milliarder kubikmeter naturgas.
Israel, der i dag producerer 20 milliarder kubikmeter naturgas årligt, forsøger at øge produktionen til 40 milliarder kubikmeter i løbet af de næste par år.
I 2020 underskrev Israel, Grækenland og Cypern en aftale til en værdi af seks milliarder dollars om en rørledning (Eastmed), så israelsk gas kan strømme til Europa.
Libanon gør imidlertid krav på et af gasfelterne ved navn Karish, men Israel afviser kravet og fortsætter med at pumpe gas op.
Spændingerne kan føre til militær konflikt, skriver det London-baserede nyhedsmedie Middle East Eye. Den libanesiske modstandsbevægelse Hizbollah truede 5. juni med militære modsvar. Libanons regering udtaler, at Israels krav på gasfeltet er “endnu et angreb på dets suverænitet”.
Allerede i 2007 indgik Libanon aftale med energiselskaberne ENI (Italien) og franske Total samt det russiske Novatek om at udnytte gasfeltet.
For nylig udtalte Totals ledelse dog, at firmaet ikke vil starte operationer ved gasfeltet, før den israelsk-libanesiske konflikt i Middelhavet er løst.
Voldsom besættelse
Ifølge den uafhængige schweizisk-baserede ngo for menneskerettigheder Euro-Med Monitor er drabene mod palæstinensere i de af Israel besatte områder kraftigt stigende, efter Israels regering den 20. december 2021 gav hær og politi grønt lys til at åbne ild mod unge palæstinensere, som kaster med sten og molotovcocktails.
I år er – indtil videre – 62 palæstinensere blevet dræbt. Heraf er 13 børn. De fem er kvinder, heriblandt journalisten Shireen Abu ‘Aqlah, der ifølge FN blev skudt ned af en israelsk kugle 11. maj, oplyser Palestinian Centre for Human Rights.
Én palæstinenser er stukket ned af en israelsk bosætter, og i alt 891 er blevet såret, heriblandt 102 børn, fire kvinder og 19 journalister. 14 fiskere fra Gaza er blevet sårede.
Siden januar i år er 77 huse blevet jævnet med jorden, hvilket har medført, at i alt 445 palæstinensere er blevet hjemløse.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.