Den 11. og 12. september er væddeløbsbanen i den belgiske by Oostende dækket af store farverige telte, scener, boder og tusindvis af mennesker fra hele verden, der er rejst til Belgiens kyst for at deltage i den politiske festival ManiFiesta.
Med belgiske øl i hånden, politiske budskaber på trøjen og store smil på læben drager folk i alle aldre på opdagelse i et progressivt landskab.
Her overværer de debatter mellem anerkendte eksperter og aktivister, jubler over brandtaler og hæver næven til toner fra den politiske musik, der brager fra en scene så stor, man næsten skulle tro, at Orange Scene var blevet malet om.
Hovedarrangøren af begivenheden er Belgiens Arbejderparti (PTB), der i samarbejde med sit månedsblad Solidaire og lægeforeningen Medicin for Folket har formået at sælge 15.000 billetter til en festival under sloganet: “Vi er én”.
“Vi er én”
Med 23.000 medlemmer er PTB blandt Europas største marxistiske partier. I Belgien er PTB desuden det eneste nationale parti, der dækker både Flandern, Bruxelles og Vallonien i modsætning til alle andre belgiske partier, der er funderet i regionerne med selvstændige partier.
Belgiens Arbejderparti (PTB):
- Er et marxistisk parti.
- Har 23.000 medlemmer.
- Er det eneste parti i Belgien der omfatter alle landets tre regioner.
- Blev dannet efter en studenterbevægelse tilsluttede sig arbejderbevægelsen i 1960’erne.
- Aktivisterne mente, at Belgiens Kommunistiske Parti var revisionistisk og socialdemokratisk.
- Den nye bevægelse så sig inspireret af Kinas Kommunistiske Parti, guerillabevægelser i Latinamerika og fredsbevægelsen mod Vietnamkrigen.
- Efter aktivisterne havde støttet og taget del i en vigtig strejke i en belgisk kulmine, besluttede de at danne PTB.
- PTB’s første kongres blev afholdt i 1979 og vedtog en maoistisk linje for partiet.
- I 2008 fornyede partiet sin linje og krævede specifikke politiske forbedringer i Belgien.
- PTB’s krav blev bygget på undersøgelser, der adspurgte de belgiske arbejdere om deres behov.
- Kravene inkluderede billigere medicin, højere pensioner, nedsættelse af moms på energi, kontrol med huslejer og lavere priser for affaldshåndtering.
- Som følge af den nye linje voksede PTB, der i 2020 havde 20.000 medlemmer.
- PTB udgiver i dag månedsbladet Solidaire.
- Har grundlagt lægeforeningen Medicin for Folket, der tilbyder gratis lægehjælp.
- Organiserer 2000 frivillige i SolidariTeams, der blandt andet rykkede ud, da Belgien så massive oversvømmelser i juli 2021.
- Leder ungdomsforbundet RødRæv og studenterbevægelsen COMAC.
- Har 12 medlemmer i Belgiens nationale underhus samt 3 i det nationale senat.
- I regionerne er PTB repræsenteret med 10 medlemmer i Valloniens parlament, 4 i Flanderns parlament og 10 i Bruxelles’ parlament.
- Arrangerer den årlige politiske festival ManiFiesta, der tiltrak 15.000 deltagere fra alle verdenshjørner i 2021.
Det er 11. gang, at PTB organiserer den årlige festival. I år kommer ManiFiesta i kølvandet på det flamske højrefløjsparti Ny Flamsk Alliances kampagne, der vil løsrive den flamske region fra det øvrige Belgien.
ManiFiestas slogan, “Vi er én”, står som modvægt til forsøget på at splitte Belgien i to. Samtidig signalerer sloganet til alle verdens folk, at “Vi er én”.
Et slogan ført ud i livet
Og når man bevæger sig rundt på festivalpladsen, står det klart, at sloganet er meget mere end bare et slogan.
I midten af pladsen sælger PTB’s medlemmer mad og drikke fra talrige telte, der er organiseret således, at hvert telt administreres af to lokale partiafdelinger – en fra Flandern og en fra Vallonien. Samarbejdet omfattede også politiske debatter og kulturprogram. På den måde vil PTB vise, at Belgiens arbejdere kan overkomme deres forskelligheder og arbejde sammen.
Udenfor står en tre meter høj statue af en kvindelig sygeplejerske, der er ved at påføre sig ansigtsmaske. Under en pandemi er det især nemt at forestille sig, hvad der ligger til grund for denne hyldest.

Foto: Solidaire
Tæt ved er lægeforeningen Medicin for Folket, der er medarrangør af ManiFiesta. Foreningen blev grundlagt af PTB i 1971 og tilbyder gratis lægehjælp og sundhedspleje i det belgiske samfund, hvor lægehjælp ellers kan koste dyrt.
Månedsavisen Solidaire, der udgives af PTB, er den tredje medarrangør af festivalen. Avisens redaktion har opsat et professionelt studie i en åben container, hvor festivalens gæster inviteres ind for at blive interviewet foran rullende kameraer.
Ved Den Feministiske Plads bliver der holdt oplæg om kvinders roller i revolutioner, oplyst om kampe for ret til abort og undervist i selvforsvar. Fagforbund, som PTB arbejder i, fortæller om kampen mod stigende pensionsalder, mens PTB’s ungdomsforbund RødRæv arrangerer festlige begivenheder i yderkanten af pladsen.
Marxister fra alle verdenshjørner
Kommunistisk Parti (KP), hvis delegerede på invitation er rejst fra Danmark til Oostende for at deltage i ManiFiesta, opholder sig i et stort rødtstribet telt kaldet Den Internationale Landsby. Her har marxistiske og socialistiske partier og organisationer fra alle verdenshjørner en stand, hvorfra de uddeler materialer om deres arbejde.
KP har selskab af kommunistiske partier og venstrefløjspartier og organisationer fra en lang række lande herunder Congos Kommunistiske Parti, Tysklands Kommunistiske Parti DKP, Storbritanniens Kommunistiske Parti, Portugals Kommunistiske Parti. Spaniens Kommunistiske Parti PCE, Cyperns Kommunistiske Parti, Akel. Desuden var der organisationer og partier fra Marokko, Filippinerne, Italien og Holland.
Billeder af revolutionære helte, bannere, magasiner og bøger er at finde på de lange rækker af borde, hvorfra der også serveres gryderetter og drinks. Konstant kigger nye festivalsdeltagere forbi for at hilse på de internationale gæster, stille spørgsmål og tage imod uddelt materiale som bøger og kampprogrammer.

Foto: Kommunistisk Parti
Desuden mingler de delegerede med hinanden, udveksler kontaktoplysninger for fremtidigt samarbejde og lader sig inspirere af kammeraternes fortællinger om de kampe, der kæmpes i de respektive hjemlande.
På baggrund af nyheder om Danmark kontakter mindst fem forskellige mennesker KP’s delegerede for at spørge: “Er Danmark et meget racistisk land?”
Udenfor Den Internationale Landsby er der lange rækker af pavilloner, hvor aktivistiske organisationer serverer vietnamesisk mad, danser til musik fra Laos, sælger bøger om den palæstinesiske frihedskamp, indsamler underskrifter for at beskytte afghanske flygtninge, skaber opmærksomhed om klimakampen og meget andet.
Fælles kamp mod kapitalismen
I et af festivalens debattelte er publikum kommet i god tid for at indtage en plads foran scenen. Her skal de overvære en debat mellem den indiske kommunist Vijay Prashad og PTB’s leder Peter Mertens.
Da de to debattører indtager scenen, er teltet fuldstændig pakket med mennesker, der jubler, pifter og klapper. Alle siddepladser er for længst optaget, og bag dem står mindst lige så mange unge, spændte på at høre, hvad deres rollemodeller har at sige.
Der er klap på skuldrene, brede smil og en kammeratlig stemning mellem de to debattører på mødet, der adresserer forholdet mellem Det Globale Syd og Det Globale Nord.

Foto: Kommunistisk Parti
– Det Globale Syd har ikke brug for Nordens velgørenhed for at bekæmpe kapitalismen. Dermed ikke sagt at vi intet kan lære af mennesker i Norden. Men I kan også lære meget af os i Det Globale Syd, understreger Prashad og henviser til Thomas Sankara, der anførte en socialistisk revolution i Burkina Faso i 1983.
Hver gang Prashad færdiggør en pointe, kvitterer publikum med et langt, højlydt bifald og jublende tilråb. Det er tydeligt, at den indiske kommunist i dag er blandt mennesker, som ihærdigt ønsker at lære fra Det Globale Syd.
PTB’s leder Mertens roser Prashads nye bog “The Darker Nations” for at bryde stereotype ideer om folk i Det Globale Syd. Belgieren opfordrer til at skabe tætte bånd mellem progressive mennesker i Norden og Syden for at bekæmpe kapitalismens udfordringer internationalt.
Da mødet slutter, opstår en lang kø af tilskuere, der vil snakke med Prashad og Mertens. Medlemmer af PTB’s ungdomsforbund RødRæv fortæller Prashad om, hvor frustrerende det er at leve i et imperialistisk land, hvor mange nægter at lytte til Det Globale Syd.
“Vi skal til Glasgow”
Et par timer senere flokkes tusindvis af mennesker foran den enorme hovedscene, som en række politiske figurer og aktivistiske organisationer vil indtage for at sætte fokus på deres mærkesager.
Som publikum samles i teltet, høres en fjern slagsang der kommer tættere og tættere på. Røde faner vifter i vejret, mens ordene “Hvor skal vi hen, vi skal til Glasgow” skråles om og om igen.
I samlet flok marcherer en stor gruppe unge fra PTB’s studenterbevægelse COMAC mod scenen og gør folk opmærksomme på, at COMAC vil sende 200 medlemmer til Glasgow i Skotland, hvor FN indleder sit klimatopmøde den 31. oktober.
“Fri Palæstina”
Palæstinenseren Omar Barghouti, medstifter af boykotbevægelsen mod Israel BDS, er blandt dem, der skal holde tale. Da han indtager den store scene, hæver publikum næverne, mens de i kor råber “Fri, fri Palæstina, fri, fri Palæstina”.
Slagsangen bliver ved og ved, og den smilende Barghouti ved snart ikke, hvornår han kan begynde sin tale.

Foto: Solidaire
– Det er tredje gang, at jeg er blevet inviteret til ManiFiesta, men det er første gang, at det er lykkedes mig at komme hertil, starter palæstinenseren.
– De to tidligere gange nægtede Israel at lade mig rejse, uddyber han, hvorefter publikum buher af Israel.
Barghouti slår fast, at det er nødvendigt at opretholde presset mod “den israelske apartheidstat” og kæmpe for den palæstinenske sag. Han er glad for at være til en begivenhed i et vestligt land, hvor Palæstina modtager så bred opbakning.
Efter Barghouti har takket af, stormer omkring 40 medlemmer af RødRæv scenen, hvor de flager med Palæstinas flag og genopstarter slagsangen “Fri, fri Palæstina”, som et antændt publikum skråler med på med fornyet energi.
“Social klimarevolution”
Sidste navn på scenen er PTB’s leder Peter Mertens, som publikum modtager som en rockstjerne. “Du er den bedste”, råber en mandlig stemme.
Mertens fortæller om de oversvømmelser, som i juli dræbte over 30 belgiere og ødelagde 40.000 hjem. På trods af at være en tragisk hændelse, anser Mertens naturkatastrofen for at være et bevis for, at Belgien “er ét”.
– Tusindvis af frivillige fra den flamske region Flandern skyndte sig spontant til Vallonien for at hjælpe – med deres vogne fyldt med skovle, koste og spande. Aldrig før har jeg set en sådan bølge af national solidaritet, understreger Mertens og fortsætter:
– Vi hjalp også med vores SolidariTeams. Vi er partiet for mennesker, der tager handling. Mere end 2.000 frivillige er aktive i SolidariTeams, hvoraf tre ud af fire er fra Flandern. Vores SolidariTeams tømte hundredvis af kældre og uddelte over 5.500 liter suppe i de mest berørte områder.

Foto: Raf Degeest Photography
PTB’s leder fortsætter sin lange tale om emner som kampen mod stigende pensionsalder og krigen i Afghanistan, før han begynder at snakke om klima. Han peger igen på oversvømmelserne i Belgien, der blev “udløst af global opvarmning”.
– Det er på høje tid for en social klimarevolution. Ingen foredrag. Ingen grøn beskatning. Men en ægte klimapolitik, siger Mertens og fortsætter:
– Klimaet er alt for vigtigt til, at det kan overlades til den frie markedsprofits logik.
Den lange klapsalve signalerer, at ManiFiestas deltagere er enige i budskabet. Da Mertens takker af, og en sangerinde indtager scenen, hæves tusindvis af næver i vejret, mens publikum synger med på Internationale:
“Vågn til kamp af jer dvale, til den allersidste dyst. Og internationale, slår bro fra kyst til kyst”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.