Den 8. januar, da det tyske dagblad junge Welt afholdt årets digitale Rosa Luxemburg-konference, så over 23.000 seere med på alene den tyske version af udsendelsen, der også blev sendt på engelsk og spansk.
Det oplyser junge Welt i en mail til Arbejderen, der igen i år var den danske medvært for den internationale konference.
Talspersoner fra alle verdenshjørner holdt oplæg om emner som risikoen for en ny kold krig, klimakrisen, tvangsarbejde, mediemanipulation og ungdomsorganisering.
Og selvom årets konference foregik digitalt som følge af covid-19-pandemien, gik over 7000 demonstranter traditionen tro gennem Berlins gader dagen efter til en markering af drabet på Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht den 15. januar i 1919.
Læs også
“Jeg vil dø som antiracist”
Tyske junge Welt arrangerede årets Rosa Luxemburg-konference i samarbejde med seks andre medier: Arbejderen (Danmark), Morning Star (Storbritannien), Unsere Zeit (Østrig), teleSUR (Venezuela), Cubainformacíon (Cuba) og Prawda (Rusland).
Disse medier fungerede som streamingplatforme for de mange seere fra hele verden, der fulgte med i konferencens politiske indslag under mottoet: “Krig og lig – de riges sidste håb. Hænderne væk fra Rusland og Kina”.
Den eneste måde, hvorpå denne onde cirkel kan knækkes, er ved at opbygge enhed i arbejderklassen på militant antiracisme og antiimperialisme.
Lucia Pradella, sociolog ved King’s College
Her kunne de se Jeremy Corbyn, tidligere formand for det britiske parti Labour, der holdte oplæg om mediemanipulation.
Corbyn fortalte blandt andet om, hvor ondt det gjorde på ham, da mainstreammedier anklagede socialisten for at være antisemit.
– Jeg er antiracist, og jeg vil dø som antiracist, sagde Corbyn.
Han udtrykte desuden solidaritet med journalisten Julian Assange, der fortsat sidder fængslet, efter han offentliggjorde USA’s krigsforbrydelser.
“Opbyg enhed i arbejderklassen”
Lucia Pradella, sociolog ved King’s College i London, fortalte seerne om, hvordan militariseringen af EU’s ydre grænser hænger sammen med hård udnyttelse af afrikansk arbejdskraft.
– Immigrantarbejderes vidnesbyrd afliver myten om, at militariseringen af EU’s grænser handler om at stoppe immigration. I stedet fanger det migranterne i Libyen og skubber dem mod Europa, hvilket gør deres arbejdskraft tilgængelig til en kunstigt lav pris, sagde Pradella.
– Den eneste måde, hvorpå denne onde cirkel kan knækkes, er ved at opbygge enhed i arbejderklassen på militant antiracisme og antiimperialisme og solidaritet med arbejder- og folkekampe i det globale syd, fortsatte hun.
Indslag fra alle verdenshjørner
Corbyn og Pradella fik digitalt selskab af en række andre oplægsholdere som Dmitri Nowikow, næstformand for Ruslands Kommunistiske Parti.
Nowikow advarede blandt andet mod, at Vesten anført af USA puster til ilden ved konflikter i lande, som ligger tæt på Rusland og Kina, hvilket øger risikoen for en ny kold krig.

En anden oplægsholder var Mumia Abu-Jamal, der er journalist, politisk aktivist og tidligere medlem af Black Panther.
Fra sin fængselscelle i USA gav Abu-Jamal udtryk for, at manglen på handling i forhold til klimakrisen reflekterer kapitalister og ledende politikeres ondskab, da krisen viser, at de er villige til at ødelægge planeten for profit.
Også Rosario del Pilar Pentón Díaz, rektor for Cubas Kommunistiske Partis partiskole, havde et indslag, hvor hun blandt andet fortalte om de cubanske erfaringer med at arbejde for menneskelige behov fremfor profit.
Senere på dagen indtog en gruppe aktivister fra forskellige tyske ungdomsorganisationer scenen. Her kritiserede de Tysklands militære oprustning, manglen på investering i uddannelse og stigende huslejer. De sagde desuden, at klimaaktivister kun vil være i stand til at opnå succes, hvis de allierer sig med arbejdere.
Demonstration i Berlin
Dagen efter de digitale oplæg så 7000 demonstranter frygten i øjnene og gik traditionen tro på gaden i Berlin, et år efter at demonstranter ved samme lejlighed blev angrebet af politiet.
Ifølge junge Welt angreb politiet sidste år demonstranter, fordi de bar bannere med bogstaverne “FDJ”, som er forkortelsen for det kommunistiske ungdomsforbund Freie Deutsche Jugend. Politiet begrundede angrebet med, at det er forbudt at bære FDJ-symboler i Tyskland.
Læs også
Politiets angreb på Rosa Luxemburg-demo bygger på falsk påstand
Socialister og kommunister fra tyrkiske og kurdiske bevægelser var stærkest repræsenteret ved årets demonstration, der bevægede sig gennem Berlins gader til kirkegården i Friedrichsfelde, hvor mindestenen for Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht blev dækket af nelliker.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.