I morgen lørdag den 12. februar er der international Boykot Puma-aktionsdag. Også i Danmark.
Det sker på initiativ af BDS-bevægelsen på verdensplan, der kæmper for boykot, deinvesteringer og santioner mod Israel, indtil det forlader besatte områder.
BDS opfordrer til boykot af alle produkter fra det tyske sportsfirma Puma, fordi det er hovedsponsor for det israelske fodboldforbund IFA (Israeli Football Association), der driver fodboldklubber i illegale israelske bosættelser på den besatte Vestbredd.
Puma sponsorerer israelsk fodbold i ulovlige bosættelser
Den amerikanske organisation for menneskerettigheder Human Rights Watch har dokumenteret, at israelske fodboldklubber i bosættelser deltager i fodboldligaen.
Seks ud af ligaens fodboldhold kommer fra bosættelser på Vestbredden. En af dem er fodboldklubben Aroni Ariel i den israelske bosættelse Ariel på Vestbredden. Andre er klubber i bosættelserne Maale Adumim, Kiryat Arba, Givat Zeev og Bikat Hayarden.
Bosættelserne, der ikke er internationalt anerkendt, befinder sig på jord, der officielt en del af det palæstinensiske fodboldforbunds områder. Dette fodboldforbund er medlem af det internationale fodboldforbund FIFA.
Også det israelske fodboldforbund er også medlem af FIFA.
Men FN anser israelske bosættelser i besatte områder – også hvor de israelske fodboldhold træner – som “ulovlige i henhold til international lov”.
Ifølge FIFA’s egne regler, må klubber fra et lands fodboldforbund, som er medlem af FIFA, ikke spille på et andet medlemsforbunds territorie uden dets samtykke.
Og FN’s særlige rådgiver for sport, udvikling og fred, Wilfried Lemke, skrev allerede i 2016 et brev til FIFA, hvori han understregede, at klubber der deltager i turneringer, som anerkendes af FIFA, skal overholde FIFA’s egne regler, rapporterede bladet Inside World Football
Ingen adgang til stadions
De seks israelske fodboldhold i bosættelserne spiller i deres hjemmekampe på jord, der engang tilhørte palæstinensiske familier.
Palæstinensere på Vestbredden må hverken komme ind i bosættelserne for at spille, træne eller overvære kampene, skriver HRW.
Mere end 200 palæstinensiske sportsklubber opfordrede allerede i 2018 Puma til at droppe sponsoraftalen.
En af de aktive sportsudøvere er den kvindelige fodboldspiller Aya Khattab fra det palæstinensiske landshold. En anden er den tidligere forsvarsspiller for Barcelona og siden Ajax, Oleguer Presas Renom.
BDS-kampagnen mener, at Puma støtter den israelske apartheid.
- 170 palæstinensiske organisationer opfordrede i 2005 omverdenen til at boykotte Israel økonomisk, politisk, akademisk og kulturelt – indtil landet overholder international lov og universelle menneskerettigheder og trækker sig ud af besatte områder.
- BDS-bevægelsen er global og står for Boykott, Deinvestment and Sanctions (boykot, deinvestering og sanktioner).
- En total EU-boykot af israelsk handel vil koste Israel 1,2 milliarder dollars.
- Israels parlament har vedtaget, at det er forbudt at opfordre til BDS i Israel.
- Næsten halvdelen af delstaterne i USA har vedtaget forbud mod BDS.
- Eksempler på udenlandske organisationer, der har tilsluttet sig BDS:
– Det sydafrikanske parti African National Congress
– Sydafrikas LO COSATU
– Det Grønne Parti i England og Wales
– Storbritanniens Lærerforening
– Det Grønne Parti i Skotland
– Canadas LO
– Canadas Grønne Parti
– Norges LO
– Verdenssammenslutningen af fagforeninger WFTU
– Socialistisk Internationale - Eksempler på kendte personer, der har tilsluttet sig BDS:
– Nelson Mandelas barnebarn Mandla Mandela
– Forfatteren Eduardo Galeano
– Kongresmedlem i USA Ilhan Omar
– Sangerinden Lauryn Hill
– Norges tidligere fodboldlandsholdstræner Egil Olsen
– Forfatteren Naomi Klein
Kilder:
I sidste uge kaldte menneskeretsorganisationen Amnesty International Israels måde at behandle palæstinenserne på for netop “aparheid”.
BDS kræver, at Puma trækker sit sponsorat af IFA.
FIFA gør intet
Selv har FIFA ledelse i de seneste halvandet år undgået at forholde sig til problemet, mener Sari Bashi, der er rådgiver i den USA-baserede Human Rights Watch.
“Det eneste, FIFA, har foretaget sig, er at opfordre Israels og Palæstinas fodboldforbund til at nå til enighed om en løsning. FIFA har også nedsat en overvågningskomité til at følge sagen”, skriver hun og tilføjer, at det er “tomme” initiativer.
Rusland blev smidt ud
Da det russiske fodboldforbund i 2014 forsøgte at inkludere fodboldklubber fra Krim, smed den europæiske afdeling af FIFA, UEFA, dem omgående ud.
UEFA har også tidligere smidt fodboldforbund ud i forbindelse med landes besættelser af andre landes territorium, for eksempel Nagorno-Karabakh i det sydlige Kaukasus og i det nordlige Cypern.
“Lighed og tolerance”?
Det israelske fodboldforbund skriver på sin hjemmeside, at det står for “sportsånd, gensidig respekt, lighed, tolerance, hjælp til hinanden, kompromisløs kamp mod vold og racisme og er fortalere sameksistens”.
Selv udtrykker Puma i et lækket internt notat, at “et stigende antal af dets forretningspartnere er bekymrede over firmaets medvirken til israelsk apartheid”.
Bekymringen kan allerede mærkes på pengepungen. Mange hold fra både Asien og Europa har droppet Puma. Det drejer sig blandt andet om britiske Liverpool FC, Luton Town FC, Clapton CFC og Chester FC samt malaysiske UITM Lions FC.
I USA har fanklubben for fodboldholdet Oakland Roots Radicals lanceret en kampagne, der opfordrer det amerikanske fodboldhold til at droppe sin aftale med Puma, skriver San Fransisco bay Area News.
Puma forsvarer sig
Sidste år udsendte Puma med en pressemeddelelse om sagen.
“Puma sponsorerer ikke fodboldhold i bosættelser”, stod der.
Firmaet hævdeder senere, at dets israelske licenshaver og distributør, Al Srad Ltd., ikke har butikker i bosættelser.
Men BDS-bevægelsens Puma-kampagne – der anvender hashtaggene #BoycottPuma and #PumaFam. – kan afsløre, at firmaet, der er en del af Irani Corporation, driver tøjkæden Factory 54 i Mamilla-indkøbscenteret i “ingenmandsland” omkring det besatte Østjerusalem.
Factory 54 sponsorer den israelske fodboldliga.
Zionistisk modoffensiv
Den internationale kampagne for at boykotte Puma og presset for at firmaet trækker sit sponsorat af IFA bliver mødt med et israelsk modinitiativ, kaldet Stand With us.
Initiativet skriver, at det er vigtigt at “uddanne folk i alle aldre om Israel og bekæmpe den antisemitisme og ekstremisme, der ofte forvrænger problemerne”.
Stand With us skriver, at “den israelske fodboldliga IFA omfatter spillere fra mange forskellige baggrunde og religioner, der ale fremmer fred og samarbejde gennem sport. Desværre bliver Puma angrebet af anti-israelske ekstremister, som presser virksomheden til at opsige sit sponsorat. Disse ekstremister giver kun næring til mere had og konflikt, og vi kan ikke lade dem vinde”.
“Dét kan du gøre”
Den internationale BDS-Puma-kampagne opfordrer til mange aktiviteter, “du selv kan sætte i gang”.
- Du kan for eksempel anvende hashtaggene #BoycottPuma og #PumaFam.
- Du kan sammen med andre protestere foran en Puma-butik i din by.
- Du kan tilskynde den lokale sportsforening, spillere, sportshold og fanklubber til at droppe Puma.
- Du kan skrive “boykot” over Puma-logoet, også på dine egne sko eller beklædningsgenstande.
- Du kan involvere lokale sportsforeninger i et arrangement om Israels angreb på palæstinensisk sport.
- Du kan undersøge, om din pensionskasse, bank eller enhver anden institution, du er medlem af, investerer i Puma.
I juli 2018 annoncerede sportsmærket Adidas, at det ikke længere ville sponsorere det israelske fodboldforbund IFA. Det skete efter en international protestkampagne, der blandt andet afleverede over 16.000 underskrifter til Adidas’ hovedkvarter.
Aktion over hele verden
Lørdag er der fokus på Puma fra USA til Italien, Canada, Storbritannien, Frankrig, Sydafrika, New Zealand, Danmark og Tyskland.
I USA samler aktivister sig for eksempel foran Puma’s store butik i New York. De skriver på Twitter, “Vi står her i solidaritet med palæstinensiske fodboldspillere”.
Den aktive Boykot Puma-kampagne i Storbritannien er optimister. Lørdag er der aktioner i 23 forskellige byer.
“Vi fortsætter presset og gør 2022 til det år, hvor PUMA dropper sit partnerskab med israelsk apartheid”, lyder det fra den britiske boykot-Puma-bevægelse, der er en del af Palestine Solidarity Campaign (PSC), som nyder stor støtte af både Labour-afdelinger og fagforeninger.
I København går Boykot Israel går på gaden i morgen – på den internationale Boykot Puma-aktionsdag. Protesten starter ved Nørreport Station i København klokken 13.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.