Meget passende , der er nogle som kan se gennem fingrene af dette show !
To uger før det planlagte topmøde mellem EU og latinamerikanske lande inviterede Spaniens socialdemokratiske premierminister Pedro Sanchez personligt Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj til topmødet.
Sanchez, der netop har overtaget formandskabet for EU, havde dog glemt at tage de øvrige deltagere i ed, inden han sendte invitationen til Zelenskyj.
Langt de fleste latinamerikanske lande støtter hverken USA og EU’s sanktioner mod Rusland eller sender våben til Ukraine.
En gruppe latinamerikanske lande afviste nemlig i i fredags at mødes med Zelenskyj på topmødet, skriver den latinamerikanske tv-station TeleSur.
– Han (Pedro Sanchez, red.) inviterede mig, men nogle latinamerikanske ledere har blokeret invitationen, fortalte Volodymyr Zelenskyj til spansk presse i fredags, hvor han også takkede Pedro Sanchez for hans støtte for at bringe Ukraine tættere på Latinamerika.
Zelenskyj afslørede ikke, hvilke lande der har blokeret hans deltagelse i topmødet, men det er velkendt, at langt de fleste latinamerikanske lande hverken støtter USA og EU’s sanktioner mod Rusland eller sender våben til Ukraine, selv om de også har kritiseret Ruslands invasion.
Arbejder for fred
Brasiliens præsident Lula da Silva forsøger desuden at samle en gruppe lande, som skal forsøge at stoppe krigen i Ukraine og indlede forhandlinger om en politisk løsning på krigen i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine den 22. februar 2022.
“Det er tid til diplomati, det er ikke tid til krig, sagde Lula i en fælles erklæring med Hollands premierminister Marc Rutte under sidsnævntes besøg i Brasilien i maj.
CELAC-topmødet mellem de latinamerikanske lande og EU finder sted i Bruxelles i dagene 17. og 18. juli. Det er det første topmøde siden 2015. EU håber blandt andet at kunne sætte det endelige punktum for den omstridte frihandelsaftale mellem EU og Mercosur, som nogle kalder Beef for Cars. Mercosur-landene er Argentina, Brasilien, Uruguay og Paraguay.
Kritikere såvel i EU som i Latinamerika kritiserer aftalen for at true Latinamerikas natur, smålandmænd og de oprindelige folks rettigheder til jord til fordel for de store jordejere og tab af arbejdspladser i industrien.
Fokus på Latinamerikas råstoffer
Topmødet omfatter imidlertid ikke kun Mercosur-lande, men alle lande – fra Mexico i nord til Chile i syd samt de caribiske lande.
EU håber ifølge Pedro Sanchez, at topmødet kan finde veje til andre frihandelsaftaler med Chile og Mexico samt at finde nogle mere permanente strukturer for samarbejdet.
EU har et særligt fokus på de mange råstoffer på det latinamerikanske kontinent. I kølvandet på EU’s sanktioner mod Rusland har EU-landene behov for at finde nye kilder til olie, gas og andre vigtige råstoffer som litium.
Sanchez mener, at EU er nødt til at skabe nye relationer med andre dele af verden, hvilket skal hindre, at EU bliver for afhængig af et enkelt land, når det gælder olie, gas og andre råstoffer. Det gælder ikke kun i forhold til Rusland, men også i forhold til Kina, understreger EU.
Netop Kina blev diskuteret på EU-topmødet torsdag og fredag i sidste uge. Her beskriver EU Kina både som “en partner, en konkurrent og en systemisk rival”. Videre skriver EU’s stats- og regeringsledere i topmødeerklæringen, at EU vil “fortsætte med at mindske kritisk afhængighed og sårbarheder, herunder i sine forsyningskæder, og vil, hvor det er nødvendigt og hensigtsmæssigt, begrænse risici og diversificere.”
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.