Malaysia: En række kvindelige fagforeningsledere i Malaysia mødtes den 27. februar for at diskutere forholdene for kvindelige arbejdere i landet.
De faglige ledere kom alle fra fagforeninger, der er tilsluttet den globale faglige sammenslutning IndustriALL Global Union (IGU). Mødet var indkaldt af IndustriALL’s kvindeudvalg i Malaysia.
De 30 kvinder fortalte om urimelige arbejdsvilkår, sundhedskadelige stoffer og diskrimination. Kvinderne berettede blandt andet om, at på nogle fabrikker arbejdede kvinde med uidentificerede kemikalier uden værnemidler og tungt manuelt arbejde.
Udover manglende sikkerhed på arbejdspladsen fortalte nogle af kvinderne også om, at deres chefer krævede bevis, når de bad om tid til at skifte menstruationsbind. Derudover oplyste IGU, at nogle arbejdspladser har indført scanningssystemer til at overvåge toiletpauser.
Malaysias regering har taget skridt mod at løse problemerne, men fagforeningsledere siger, at håndhævelse fortsat er en stor udfordring, da mange arbejdsgivere fortsat ignorerer sikkerhedsstandarderne, uden at det får væsentlige konsekvenser.
Gaza: Kvinder og børn er blandt de mest udsatte i Gaza, viser en rapport fra FN’s Menneskerettighedsråd fra november 2024.
Over en periode på seks måneder er næsten 70 procent af de dræbte i Gaza kvinder og børn. Ifølge Menneskeretsrådet skyldes det høje antal især, at Israels militær bruger våben med vidtrækkende virkning i tætbefolkede områder, på trods af at nogle dødsfald kan skyldes vildfarne kugler fra palæstinensiske grupper.
FN har fordømt det høje antal civile ofre. Rapporten har også fundet “hidtil usete” niveauer af overtrædelser af folkeretten, hvilket giver anledning til bekymring for “krigsforbrydelser og andre mulige grusomheder”.
Sudan: I Sudan er 5,8 millioner kvinder og piger internt fordrevet på grund af den igangværende borgerkrig. Ifølge FN er de også nogle af de mest udsatte, og antallet af sager om voldtægter, seksuel misbrug og vold mod kvinder er stigende i landet.
Kvinderne er disproportionalt udsat for mangel på adgang til rent vand og hygiejneprodukter. Over 2,5 millioner piger er også forhindret i at gå i skole, hvilket svarer til 74 procent af piger i skolealderen i Sudan. FN’s regionale direktør for kvinder i det østlige og sydlige Afrika, Hodan Addou, advarer mod at lade konflikten i Sudan blive glemt.
– Kvinder og piger i Sudan står over for ufattelige udfordringer, men deres styrke fortsætter med at inspirere os. Nu, mere end nogensinde, må det internationale samfund samles for at støtte kvinder i Sudan og sikre, at de har de ressourcer og den beskyttelse, de har brug for for at overleve og genopbygge deres liv, udtaler hun.
Globalt: 2025 markerer 30-året for FN’s fjerde kvindekonference. Konferencen blev holdt i den kinesiske hovedstad Beijing og mundede ud i den såkaldte Beijing-erklæring og en handleplan for at fremme kvinders rettigheder. FN har i den anledning udgivet en rapport.
Rapporten “Women’s Rights in Review 30 Years After Beijing” bygger på feedback fra 159 regeringer til FN’s generalsekretær.
Den viser, at der er sket nogle fremskridt. Siden 1995 er der opnået ligestilling i pigers uddannelse, og mødredødeligheden er faldet med en tredjedel. Kvinders repræsentation i parlamenterne er mere end fordoblet, og landene fortsætter med at fjerne diskriminerende love med 1531 juridiske reformer mellem 1995 og 2024 i 189 lande og territorier.
Med i rapporten er også en række nye indsatser. De omfatter blandt andet områder som fattigdom, vold, krig og retfærdig klimaindsats.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.