Søndag var der en række demonstrationer og protester i Cuba. Demonstranterne kritiserer livsvilkårene og styret i Cuba.
Slogans som ”Libertad – Patria y Vida” (Frihed – Fædreland og Liv) lød ved protesterne, som i nogle byer samlede få mennesker, men i en række byer talte demonstranterne måske flere tusinde, ifølge livevideoer som er lagt på sociale medier.
Der er en ekstrem mangelvaresituation, hvor det er meget vanskeligt for cubanerne bare at skaffe mad.
Henrik Thejl, dansker bosiddende i Havanna
– Cuba er i en sindssyg vanskelig situation, og det er klart, at styrets modstandere i Cuba og uden for Cuba vælger at slå til netop nu, siger danske Henrik Thejl, som i over 20 år har boet i Cuba.
Han er i Danmark med sin familie for tiden og forklarer til Arbejderen, at corona rammer landets økonomi hårdt på grund af en delvis nedlukning. Det gælder ikke mindst turistsektoren, som traditionelt indtjener en stor del af Cubas indtægt i hård valuta.
– Det tab kommer oven i en økonomi, der er hårdt ramt af USA’s blokade, så der er en ekstrem mangelvaresituation, hvor det er meget vanskeligt for cubanerne bare at skaffe mad. Desuden oplever befolkningen nu igen tilbagevendende strømafbrydelser, hvilket er hårdt i den varme sommer, forklarer Henrik Thejl.
Højreorienterede politikere i USA støttede omgående protesterne på Twitter. Lederen af Republikanerne i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, skrev: “Efter årtiers lidelser på grund af et kommunistisk diktatur fortjener det cubanske folk frihed. Jeg er stolt over at være solidarisk med det cubanske folk, der kræver frihed”.
Den republikanske senator, eksilcubaner Marcio Rubio, valgt i Florida, sendte en lind strøm af tweets i søndags på spansk og engelsk. Blandt andet opfordrede han Cubas hær til mytteri: “Nu må de i militæret forsvare folket, ikke det kommunistiske parti”.
Da protesterne og demonstrationerne dukkede op i byerne, tog landets præsident, Miguel Diaz-Canel, fra Havanna til provinsbyen San Antonio de Los Baños, hvor han søgte dialog med demonstranterne og udtrykte forståelse for befolkningens frustrationer over den vanskelige hverdag.
Præsidenten påpegede direkte på tv, at protesterne er del af en nøje iscenesat aktion for at destabilisere Cuba, og at arnestedet er Miami og Washington.
Tv-vært med base i Miami
Det bekræftes af aktiviteterne på sociale medier, hvor for eksempel #alainpaparazzicubano søndag sendte nonstop nettv med korrespondenter i flere byer i Cuba, mens hans hovedindslag kom fra Miami, hvor de største demonstrationer fandt sted.
Tv-værten ‘Alain Paparazzi’ havde blandt andre det republikanske kongresmedlem Maria Elvira Salazar i studiet, hvor hun opfordrede til oprør i Cuba og lovede støtte fra USA.
Tv-værten selv opfordrede udtrykkeligt til, at eksilcubanere i USA iværksætter en humanitær korridor for at levere hjælp til Cuba, og opfordrede USA’s politikere til at iværksætte en militær intervention, mens tv-værten livestreamede stenkast mod politiet og plyndringer af butikker.
Under livestreamingen annoncerede han, at et antal skibe og lystbåde allerede var ved at sejle fra Florida med kurs mod Havanna. ‘Alain Paparazzi’ opfordrede til at modtage flotillen med en generalstrejke mandag i hele Cuba.
Henrik Thejl tror ikke på, at cubanerne er med på noget, der blot ligner en generalstrejke.
– Cubanerne brokker sig og er utilfredse, men de ved jo godt, hvordan tingene hænger sammen. De ved, at roden til problemerne er corona og blokaden. Og i stedet for en humanitær korridor og intervention kunne USA jo bare ophæve blokaden og på den måde hjælpe med at løse problemerne, påpeger Henrik Thejl.
Han gør opmærksom på, at den mangelvaresituation, som nu eksisterer i Cuba, netop er den situation, som daværende præsident Eisenhowers rådgiver Lester D Mallory i april 1960 ønskede at skabe med en økonomisk og handelsblokade mod Cuba. Blokaden skulle skabe fattigdom, sult og desperation og føre til, at befolkningen vendte sig mod styret.
Styrker forsvaret af revolutionen
Men i den situation kan man konstatere, at styret i Cuba svarer ved at henvende sig til befolkningen for at styrke båndene.
I en tv-tale til nationen søndag eftermiddag opfordrede præsident Diaz-Canel til, at den revolutionære befolkning går på gaden og forsvarer deres revolution.
– Jeg appellerer til landets revolutionære, til alle kommunister om at gå på gaden, lød det fra præsidenten på tv.
Og ifølge dagbladet Granma var der resolut opslutning til appellen.
12 reportere har leveret beretninger og fotos fra byer i hele landet: Santiago de Cuba, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Pinar del Rio, Guantanamo, Holguin, Camagüey, Ciego de Avila, Havanna, Las Tunas, Bayamo og Santa Clara.
Reportagen indeholder talrige udtalelser, som sætter ord på de vanskelige livsvilkår i dagens Cuba, men som afviser, at svaret er at vende sig mod myndighederne og opgive socialismen.
Det gælder blandt andre unge Yovanis Guerrero Solana i byen Bayamo.
Han fortæller, at han tidligere på dagen havde oplevet, hvordan en gruppe ”provokerende unge i byen havde organiseret noget ballade for at filme det og offentliggøre det på sociale medier – for på den måde at give indtryk af, at den nye generation er imod socialismen”, som han formulerer det.
– Men vi er mange, der kommer her for at støtte op om vores præsident, Miguel Diaz-Canel, og der er mange flere, som siger, at de er klar til at komme, hvis det bliver nødvendigt, siger Yovanis Solana til online-udgaven af det cubanske dagblad.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.