Op mod 100.000 britiske sygeplejersker anført af fagforeningen Royal College of Nursing (RCN) vil den 15. og 20. december gå i strejke for højere løn under inflationen. De stigende priser betyder ifølge BBC, at flere sygeplejersker må sove i deres biler, da brændstof er blevet så dyrt, at de ikke har råd til at køre hjem.
Ifølge det britiske netmedie HuffPost UK vil det blive første gang, at RCN nedlægger arbejdet i de over 100 år, som fagforeningen har eksisteret.
På vegne af de danske sygeplejersker erklærer vi vores fulde støtte til vore kolleger i Storbritannien.
Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd
Nadhim Zahawi, formand for det konservative regeringsparti i Storbritannien, kritiserer sygeplejerskernes plan om at nedlægge arbejdet, fordi strejken angiveligt stemmer overens med den russiske præsident Vladimir Putins interesser.
– De bør virkelig tænke sig om, og de bør genoverveje dette. Det er præcis, hvad Putin ønsker at se – denne splittelse, siger Nadhim Zahawi til BBC.
Men den konservative partiformands argument holder ikke, mener RCN, der er verdens største fagforening for sygeplejersker med næsten 500.000 medlemmer.
– At bruge Ruslands krig i Ukraine for at retfærdiggøre en reallønsnedgang for sygeplejersker i Storbritannien er et nyt lavpunkt for denne regering, understreger Pat Cullen, generalsekretær for RCN, ifølge den britiske tabloidavis Mirror Online.
Inflation
Sygeplejerskerne har besluttet at strejke i England, Wales og Nordirland, efter at den britiske regering har afvist at give dem en lønstigning, der matcher inflationen.
Selvom den britiske regering i juli annoncerede, at fuldtidsansatte sygeplejerskers årlige løn ville stige med 12.110 kroner, er priserne i Storbritannien steget så meget, at sygeplejerskerne reelt stadig bliver fattigere.
Ifølge RCN stiller regeringens nuværende lønudspil sygeplejerskerne overfor et tab af realløn på 20 procent, fordi sygeplejerskernes lønstigninger gennem de seneste ti år altid har været mindre end inflationsraten.
Ifølge HuffPost UK kræver RCN derfor en lønstigning, der ligger fem procent over inflationsraten – det vil sige en lønstigning på i alt 19 procent, oplyser BBC.
Citi, en af verdens største banker, advarer om, at inflationsraten i Storbritannien vil stige med 18 procent i det første kvartal af 2023. Det faglige magasin Labor Notes fortæller, at huslejen i landet allerede er steget med 20 procent, mens varmeregninger er steget med 96 procent.
Sover i bilen
Prisen på brændstof i Storbritannien, der i oktober var 24,5 procent højere end samme måned sidste år, betyder, at flere sygeplejersker er tvunget til at sove i deres biler.
– Det betyder, at nogle mennesker faktisk sover i deres biler om natten, fordi det ikke er muligt at tage hjem, da de ikke har råd til at betale for brændstoffet for at komme tilbage, siger Sandy Harding, RCN’s associerede direktør, til BBC.
RCN oplyser, at Storbritannien er udfordret i forhold til at rekruttere sygeplejersker og fastholde dem i jobbet. 25.000 sygeplejersker har forladt erhvervet, og der er 47.000 ledige stillinger blot i England.
Sandy Harding fortæller, at manglen på kolleger presser landets sygeplejersker, der ofte er tvunget til at droppe frokostpausen, fordi det livsvigtige arbejde kalder.
Modstand og solidaritet
Men sygeplejerskernes krav om lønstigning er “hverken rimelige eller økonomisk overkommelige”, mener Steve Barclay, Storbritanniens sundhedsminister. Han peger på, at kravet vil koste den britiske regering 86,5 milliarder kroner årligt.
– Vi står over for en vanskelig vinter for hele vores land, og en arbejdskonflikt er ikke i nogens interesse, siger han ifølge The Guardian.
Modsat bakker fagforeningen Dansk Sygeplejeråd op om de britiske sygeplejerskers lønkrav og har sendt deres “kolleger i Storbritannien” en sympatierklæring i forbindelse med strejken.
”På vegne af de danske sygeplejersker erklærer vi vores fulde støtte til vore kolleger i Storbritannien og deres kamp for fair løn og ordentlige arbejdsforhold. Manglen på sygeplejersker bliver ved med at vokse, og ordentlige løn- og arbejdsvilkår er helt afgørende for at rekruttere og fastholde sygeplejersker globalt”, skriver Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, i erklæringen.
Militæret kan lappe huller
Indenfor sundhedsområdet er det ikke blot de britiske sygeplejersker, der vil strejke op til jul. Det samme gør 10.000 britiske ambulanceredere og paramedicinere, oplyser fagforbundet GMB, som ligeledes kræver højere løn.
De 10.000 medlemmer af GMB vil strejke den 21. og 28. december.
Strejkerne indenfor sundhed får Storbritanniens regering til at overveje at bringe militæret ind for at hjælpe med at holde de offentlige tjenester kørende under strejker, meddeler den konservative partiformand Nadhim Zahawi.
– Vores budskab til fagforeningerne er at sige: “Det er ikke tid til at strejke, det er tid til at forsøge at forhandle”. Men hvis det ikke sker, er det vigtigt for regeringen at have beredskabsplaner på plads, siger Nadhim Zahawi ifølge Reuters.
– Vi ser på militæret, vi ser på en specialiseret reaktionsstyrke, fortsætter han og tilføjer, at enheder fra hæren blandt andet kan køre ambulancer.
En bred tendens
En analyse fra det centrale britiske fagforbund Trades Unions Congress (TUC) viste tidligere på året, at britiske arbejdere tjener 60 pund mindre i realløn om måneden end inden finanskrisen i 2008.
– Alle, der arbejder for at tjene til livets ophold, fortjener at få en anstændig indtægt. Men britiske arbejdere lider under det længste og hårdeste pres på deres indtjening i moderne historie, understreger Frances O’Grady, generalsekretær for TUC, ifølge det britiske netmedie LaborList.
– Det har efterladt millioner af mennesker uden sikkerhedsnet, mens regninger og priser er skudt i vejret. Hvis vi ikke får lønningerne til at stige i hele økonomien, vil vi bare blive ved med at slingre fra krise til krise. Denne nødsituation vedrørende leveomkostninger er ikke kommet ud af det blå. Den er resultatet af mere end et årti med stillestående lønninger, fortsætter hun.
Strejkebølge
Det er på denne baggrund, at ikke blot ansatte i Storbritanniens sundhedssektor, men arbejdere på tværs af sektorer planlægger at strejke op til jul og i det nye år for at sikre højere løn.
97,6 procent af de organiserede postarbejdere i fagforeningen CWU har for nyligt stemt ja til at strejke for højere løn. 77 procent af alle medlemmer stemte, og det er meget mere end den samlede valgdeltagelse på 50 procent, der kræves for at kunne udløse en strejke.
Også 40.000 jernbane-, skibs-, og havnearbejdere organiseret i fagforbundet RMT planlægger at strejke for højere løn og mod fyringer, oplyser Labor Notes.
70.000 ansatte ved universiteterne vil følge trop, mens brandmænd og lærere i de kommende måneder skal stemme om at nedlægge arbejdet.
Strejkeaktiviteten i Storbritannien er kommet så vidt, at premierminister Rishi Sunak truer med at “gribe ind“, mens dagbladet Daily Mail kalder situationen “en de facto generalstrejke”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.