Alok Sharma, præsident for COP26 og medlem af Storbritanniens Konservative Parti, blev afbrudt af en gruppe klimaaktivister, da han holdt tale op til FN’s klimatopmøde i Glasgow.
De unge aktivister protesterede mod, at Sharma som en del af den britiske regering støtter oprettelsen af de nye Cambo-oliefelter ved Shetlandsøerne i Skotland.
Ejerne af Cambo, oliegiganten Shell og energifirmaet Siccar Point Energy, vil operere i oliefelterne frem til 2050. Allerede i den første fase vil 170 millioner tønder olie blive produceret i området, oplyser kampagnen #StopCambo, der kæmper imod oprettelsen af de nye oliefelter.
Civilsamfundsorganisationer har kritiseret den britiske regering for at ville udvide olieboring, da det strider mod Parisaftalens mål om at holde global opvarmning under 1,5 grader sammenlignet med før industrialiseringen.
“For at nå Parisaftalens mål om 1,5 grader kan der ikke være nogen nye investeringer i olie, gas eller kul”, fastslår #StopCambo.
“Alok Sharma og den britiske regering er hyklere”
Sharma holdt sin tale den 30. oktober ved afslutningen af COY26, der er FN’s officielle klimatopmøde for unge. COY26 blev afholdt i dagene op til COP26, som netop er gået i gang.
Det var under Sharmas afslutningstale for COY26 på Strathclyde Universitet i Glasgow, at en ung mand pludselig rejser sig op og råber: “Alok Sharma, du er en hykler”.
Straks herefter rejser en gruppe aktivister sig i salen og begynder kampråbet: “Hvad vil vi have? Klimaretfærdighed! Hvornår vil vi have det? Nu!”
“Alok Sharma og den britiske regering er hyklere. De åbner de nye Cambo-oliefelter, de subsidierer milliarder til fossile brændstoffer, men vil ikke passe på arbejderne, der har brug for en retfærdig overgang”, råber en kvindelig aktivist.
“Hvor er støtten til lande i krise som resultat af vores koloniale historie? Alt, hvad de siger om COP26, er tomme ord. Uden deres handling er der ingen fremtid”, fortsætter hun, mens salen bryder ud i jubel.
Du kan se klimaaktivisternes protest i videoen nedenfor:
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.