Rumænien: I søndags skulle vælgerne i Rumænien have været til stemmeurnerne for at vælge ny præsident. Første runde fandt sted den 24. november. Her vandt den konservative Călin Georgescu, der er kontroversiel i EU, fordi han er imod våbenstøtte til Ukraine. Nummer to blev den konservative Elena Lasconi, mens ingen af regeringspartierne nåede videre til anden runde.
Begge kandidater skulle dyste ved anden runde, men det har Rumæniens forfatningsdomstol forpurret. Fredag annullerede domstolen resultatet af første runde af valget og aflyste anden runde af valget, to dage før det skulle finde sted, uanset at 33.000 rumænske vælgere i udlandet allerede havde stemt inden fredag.
Domstolen siger, at beslutningen skal beskytte demokratiet i landet mod angreb fra udlandet, fra russisk påvirkning.
Călin Georgescu kalder domstolens afgørelse for et kup, og også Elena Lasconi kritiserer forfatningsdomstolens beslutning.
Storbritannien: Rejsekaos og mangel på julekalkuner lurer i horisonten, efter at de tre britiske fagforeninger Unite, PCS og UVW, har bebudet, at hundredvis af deres medlemmer vil strejke i julen.
I Edinburg vil mange indenrigsflyafgange blive indstillet, efter at Unite har bebudet en 19 dage lang lønstrejke blandt chauffører, der kører dieseltankbiler i lufthavnen. Strejken begynder den 18. december og varer frem til den 6. januar.
I regeringskontorerne i Whitehall, London, vil sikkerhedsvagter, personale der tjekker adgangskort samt receptionister strejke fra den 23. december til den 3. januar. 155 medlemmer af PSC, ansat i G4S, strejker sammen med outsourcede ansatte i ISS og OCS, der arbejder med catering og rengøring i ministerierne.
– G4S kunne afslutte denne konflikt i morgen ved at øge deres løntilbud, indføre løn under sygdom og øge den årlige ferie for vores medlemmer, siger PSV’s formand Fran Heathcote.
Hos Harrods, luksusvarehuset i London, vil butiksansatte, ansatte i restauranter, køkkener og rengøringen strejke i weekenden op til jul, der normalt er årets travleste handelsdag. De strejker i protest mod, at Harrods ledelse ikke vil samarbejde eller anerkende deres fagforening UVW.
Unite advarer om, at der kan blive “mangel på julekalkuner” som følge af en planlagt strejke den 19. og 20. december blandt chauffører hos transportfirmaet Culina.
Culina har kontrakt med Avara Foods, som leverer fjerkræ fra slagterier til lagerbygninger, der tilhører Tesco og Marks and Spencer.
Georgien: I mere end en uge har der i Georgiens hovedstad været protester mod regeringspartiet Georgiens Drøm, der vandt valget den 26. oktober. Demonstranterne er imod, at regeringen har besluttet at droppe forhandlingerne om medlemskab af EU.
Oveni kommer, at landets siddende præsident Salome Zourabichvili nægter at gå af, når hendes mandat udløber den 28. december. Hun kalder valget i oktober, hvor Georgias Drøm vandt med 54 procent af stemmerne, for illegitimt og erklærer derfor, at parlamentet ikke er berettiget til at vælge en ny præsident.
Salome Zourabichvili er født i Frankrig af georgiske flygtninge, er uddannet i Frankrig og har arbejdet i den franske udenrigstjeneste. Hun var Frankrigs ambassadør i Georgien fra 2003-2004, hvor hun efter fælles overenskomst mellem Frankrigs daværende præsident og Georgien blev udpeget til georgisk udenrigsminister. i 2018 blev hun valgt til præsident.
Mercosur: EU har sammen med de latinamerikanske Mercosur-lande Brasilien, Paraguay, Uruguay og Argentina underskrevet en omfattende handelsaftale. Mercosur-aftalen har været 20 år undervejs og skal afskaffe told på handel mellem de 27 EU-lande og de fire Mercosur-lande.
Aftalen blev forhandlet færdig i 2019, men siden da har de forhandlet krav om miljøbeskyttelse, som Mercosur-landene har rejst.
Nu skal aftalen ratificeres af EU-rådet, EU-parlamentet og parlamenterne i samtlige 27 EU-lande, før den kan træde i kraft. Allerede nu har tre EU-lande, Frankrig, Italien og Polen, udtrykt, at de er imod aftalen.
Uruguay: Venstrefløjsalliancen Den Brede Front har vundet præsidentposten i det lille latinamerikanske land, der ligger indeklemt mellem Brasilien og Argentina.
Den 1. marts 2025 overtager Yamandú Orsi præsidentposten fra den konservative Lacalle Pou, der blev indsat i 2020. Yamandú Ors og hans vicepræsident Carolina Cosse fik 50 procent af stemmerne i den anden valgrunde, som fandt sted den 24. november. Den konservative modkandidat fik 46 procent.
Den kommende præsident siger selv, at han ikke er marxist, men en progressiv pragmatiker. Orsi har taget skarpt afstand fra NIcolás Maduros regering i Venezuela og har udtrykt beundring for Brasiliens socialdemokratiske præsident Lula og Colombias præsident Gustavo Petro.
Sydkorea: Det sydkoreanske parlament har med overvældende flertal, 210 for og 63 imod, stemt for at indlede en undersøgelse af landets præsident Yoon Suk-yeol, som i sidste uge indførte undtagelsestilstand uden om parlamentet.
Også Yoon Suk-yeols premierminister, en tidligere forsvarsminister, begge fra det Konservative Parti, samt chefen for landets militær vil blive undersøgt.
Chad: To franske Mirage-jagerfly lettede tirsdag fra en fransk militærbase i Chads hovedstad N’Djamena med kurs mod Frankrig. Det sker efter, at Chad i november opsagde en militæraftale med den tidligere kolonimagt. Chad blev selvstændigt i 1960 efter 60 år som fransk koloni.
Forhandlinger pågår imidlertid stadig, om alle 1000 franske soldater skal forlade Chad. Det er den sidste store militærbase, som Frankrig råder over i Sahel-området. Tidligere har Mali, Niger og Burkina Faso smidt fransk militær ud.
Chads regering siger i forbindelse med opsigelsen af aftalen med Frankrig, at det giver mulighed for at omdefinere landets strategiske partnerskaber i overensstemmelse med nationale prioriteringer.
Syrien: USA forsvarer Israels invasion i Syrien. Invasionen skete fra de syriske Golanhøjder, som Israel besatte i 1967. På en pressekonference i mandags sagde det amerikanske udenrigsministeriums talsmand Matt Miller blandt andet:
– For det første opgav den syriske hær sine stillinger i området omkring den forhandlede israelsk-syriske bufferzone, hvilket muligvis skabte et tomrum, som kunne være blevet udfyldt af terrororganisationer, der ville true staten Israel og true civile i Israel. Ethvert land har ret til at gribe ind over for terrororganisationer.
Ifølge israelske medier er der israelske kampvogne blot 25 kilometer fra den syriske hovedstad Damaskus. Udover invasionen har Israel gennemført over 300 bombetogter mod mål i Syrien.
Israel: Den højreekstreme israelske finansminister Bezalel Smotrich opfordrer regeringen til at tage kontrol over hele det palæstinensiske Gaza.
– Det er på tide at overtage kontrollen med Gaza og fratage Hamas dets civile myndighed og afskære dets livline. Vi har set i Syrien, hvordan regimets ledere flygter som rotter, når de indser, at de har mistet grebet om magten. Det samme kan opnås i Gaza. Vi er tæt på – vi har allerede gjort enorme fremskridt der. Nu må vi tage det næste skridt for at sikre en afgørende og klar sejr, sagde Smotrich.
Han erklærede også, at Israel bør øge antallet af bosættelser på den besatte Vestbred, som “forhindrer oprettelsen af en palæstinensisk stat og fjerne denne mulighed fra dagsordenen én gang for alle”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.