Over 40.000 jernbanearbejdere sætter Storbritannien i stå ved at nedlægge arbejdet og gennemføre en landsdækkende strejke, der ifølge Reuters er den største af sin slags i 30 år.
De nedlagde først arbejdet tirsdag den 21. juni og vil gentage aktionen torsdag og lørdag.
Millioner af britiske passagerer står således overfor kaotiske dage, hvor togrejser kan blive aflyst i sidste øjeblik, og trafikken vil stå stille på landets jernbaner. Også Londons undergrundsmetro var tirsdag ramt af strejke.
Strejken kommer som følge af inflationens prisstigninger, der i Storbritannien nærmer sig ti procent, men lønnen for landets jernbanearbejdere har ikke fulgt med de dyre priser. Transportarbejdernes fagforening (RMT) kræver derfor en lønstigning på syv procent for jernbanearbejderne.
“I dags fremmøde ved strejkevagter har været fantastisk og er overgået forventningerne i vores kamp for jobsikkerhed, forsvar af vilkår og en anstændig lønforhøjelse”, skriver RMT.
Utilfredshedens sommer
Som følge af strejken faldt antallet af fodgængere i Londons gader med 27 procent tirsdag, hvilket har konsekvenser for butikkernes indtjening, oplyser efterretningsfirmaet Springboard.
På baggrund af jernbanearbejdernes strejke advarer Storbritanniens fagforeninger om, at landet kan gå ind i “Utilfredshedens sommer”, hvilket drager paralleller til 1970’erne, da en historisk strejkebølge blev kaldt “Utilfredshedens vinter”.
Foruden jernbanearbejderne er der nemlig blevet varslet strejker eller arbejdskonflikter fra de britiske lærere, hospitalsansatte, lufthavnsansatte, straffesagsadvokater, postbude, buschauffører, skraldemænd og telekommunikationsarbejdere.
Men på trods af at jernbanearbejdernes strejke kan være startskuddet på en britisk sommer fyldt med faglige aktioner, holder Storbritanniens konservative regering fast i, at de max vil forhøje jernbanearbejdernes lønninger med to, og ikke syv, procent.
Selv Keir Starmer, leder af Storbritanniens socialdemokratiske parti Labour, har fortalt fremtrædende medlemmer af partiet, at de skulle holde sig væk fra strejkevagterne ved landets togstationer. Men det valgte flere af de berørte medlemmer at trodse, oplyser det britiske dagblad Morning Star.
Den store tilslutning til strejken gør, at fagforeningen RMT ser den som en succes.
“Vores medlemmer vil fortsætte kampagnen og har udvist et enestående fællesskab i bestræbelserne på at finde en løsning på denne konflikt”, slutter RMT.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.