Bondebevægelsen La Vía Campesina (LVC), der består af over 80 bondeorganisationer fra hele verden, udgav et antikapitalistisk manifest den 2. juni. Manifestet hedder “Liv over profit – denne planet er vores eneste hjem”, og det understreger, at verden har behov for et opgør mod den kapitalistiske model for at redde klimaet.
– Vi fordømmer og afviser alle de falske løsninger, som vores regeringer i tæt samarbejde med transnationale virksomheder lægger på bordet for at konfrontere miljø- og klimakrisen, skriver LVC.
For at bekæmpe klimakrisen kræver LVC madsuverænitet, hvilket er et fødevaresystem, hvor bønder og forbrugere på demokratisk vis indfører politik over landbruget. Madsuverænitet står i kontrast til det kapitalistiske fødevaresystem, der bliver kontrolleret af transnationale virksomheder og markedsinstitutioner.
“Kapitalismen begår rovdrift mod miljøet”
– Det er nu tydeligt, at det kapitalistiske system begår rovdrift mod miljøet, hvilket gør alvorligt skade på vores planet, skriver LVC og fortsætter:
– Den udvindingsindustrielle model i kombination med øget militarisering for at opretholde imperialistisk hegemoni ødelægger vores lande og floder, skove og have, reducerer biodiversitet, plyndrer vores territorier og kriminaliserer vores kampe.
LVC peger altså på to hovedårsager til klimakrisen. For det første kritiserer bevægelsen udvindingsindustrien, der består af firmaer, som udvinder ressourcer som olie, gas og kul fra naturen for at sælge det på markedet.
The Guardian afslørede i 2019, at 20 firmaer i udvindingsindustrien har udledt 35 procent af den globale CO2 siden 1965. Det svarer til, at de 20 transnationale firmaer har udledt 480 milliarder ton CO2.
Den anden hovedårsag til klimaforandringer, som LVC kritiserer, er den imperialistiske militarisering. I dag er det USA, der har verdens største militær. Ifølge medienetværket The Conversation udleder USA’s militær mere CO2 end 140 af verdens lande.
Bondebevægelsen LVC peger derfor på kapitalismens udvinding af ressourcer og militarisering for at forklare, hvorfor verden oplever flere naturkatastrofer som oversvømmelser, tørke, cykloner og hedebølger.
Madspild, sult og klimaforandringer
Den internationale bondebevægelse mener desuden, at industrielt landbrug, der producerer store mængder fødevarer, skader miljøet uden at bidrage til, at verdens fattige er mindre sultne.
– Vi kan bekræfte, at industrielle landbrugsmetoder har ført til utallige miljømæssige og sociale ødelæggelser globalt, da de overforenkler komplekse systemer. Dette har intet at gøre med at brødføde folk, da antallet af mennesker, der er ramt af sult og underernæring, fortsætter med at stige. Det handler om få menneskers akkumulering af magt og kontrol, skriver LVC.
La Vía Campesina
- Er en international organisation for bønder, der blev grundlagt i 1993.
- Beskriver sig selv som “en international bevægelse, der koordinerer bondeorganisationer for små og mellemstore producenter, landbrugsarbejdere, kvinder i landdistrikter og oprindelige samfund i Asien, Afrika, Amerika og Europa”.
- Består af over 80 medlemsorganisationer fra hele verden.
- Kæmper for madsuverænitet, klima- og miljøretfærdighed samt bønders rettigheder.
Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) bliver en tredjedel af verdens mad spildt hvert år. Det svarer til, at 1,3 milliarder ton mad går tabt om året. Imens oplyser den humanitære organisation Action Against Hunger, at over 690 millioner mennesker sulter i verden.
LVC mener derfor ikke, at den industrielle landbrugsmodel imødekommer menneskelige behov. I stedet for at komme sult til livs fører modellen til klimaforandringer. Ifølge lobbyorganisationen Compassion in World Farming udleder alene husdyrlandbruget 14,5 procent af den globale CO2.
Magt til bønderne
LVC tror ikke på regeringer og transnationale firmaers lappeløsninger, der “gør det muligt for kapitalismen at fortsætte med at forurene og skade miljøet og vores rettigheder”.
Bondebevægelsen mener, at den kapitalistiske model skader bønders rettigheder, fordi bønder verden over ser deres jord blive overtaget af regeringer, der samarbejder med transnationale firmaer i udvindingsindustrien.
Et studie foretaget af forskerne Kyle F. Davis, Paolo D’odorico og Maria Cristina Rulli viser, at verdens bønder har mistet en samlet indkomst på omkring 34 milliarder dollars, efter at deres jord er blevet overtaget af regeringer og transnationale virksomheder.
– På verdensplan brødføder vi, bønder og oprindelige folk i verdens lande, 70 procent af verdens befolkning, mens vi kun har adgang til 25 procent af landbrugsressourcerne. Kvinder og migranter repræsenterer mere end 60 procent af arbejderne i landbrugsproduktionen, men alligevel lider de under udnyttelse, racisme, vold og en systematisk krænkelse af deres menneskerettigheder, skriver LVC.
Derfor mener bondebevægelsen, at det er på tide, at verden gennemgår en omfattende ændring af det internationale landbrug. LVC kræver madsuverænitet, så bønderne selv kan indføre politik over landbruget, imødekomme menneskelige behov og opbygge en klimavenlig sektor.
– Kampen for madsuverænitet er en social, politisk og økologisk vision, der samler flere grupper i én bevægelse for at udfordre kapital, opbygge forhold til naturen og forsvare systemer, der deler kontrollen og giver adgang til livets behov, slutter LVC.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.