Tirsdag den 22. august indleder samarbejdsorganisationen BRIKS et todages topmøde i den sydafrikanske millionby Johannesburg.
Det er det 15. topmøde i organisationen, som består af Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika. Og det bliver set på med en vis bekymring i Det Hvide Hus i Washington og de europæiske allierede i EU.
For hele 22 lande i Latinamerika, Afrika og Asien har formelt ansøgt om at blive optaget i BRIKS. Ansøgerlandene kommer fra alle kontinenter – heriblandt er de olie- og gasproducerende lande Saudi-Arabien, Iran, Kuwait, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain. Også Palæstina har ansøgt om medlemskab.
Fra Europa er det Belarus. I Asien har Indonesien, Bangladesh og Vietnam søgt optagelse. Fra det afrikanske kontinent har Egypten, Algeriet, Nigeria, Senegal og Etiopien søgt optagelse, og i Latinamerika tæller det lande som Cuba, Venezuela, Honduras, Bolivia og Argentina.
BRIKS fokuserer meget på at give os økonomiske valgmuligheder og også større økonomisk uafhængighed.
Anil Sooklal, Sydafrikas BRIKS-ambassadør
Alle lande bliver næppe optaget i BRIKS-samarbejdet, men alene det, at de globalt største olie- og gasproducerende lande, hvor de fleste sælger deres råstoffer i dollars, er potentielle medlemmer af BRIKS, vækker bekymring i USA og EU.
Pres på Saudi-Arabien
Saudi-Arabien, som hidtil har været en solid støtte af USA, har antydet, at det vil sælge sin råolie i andre valutaer end dollar. Det gælder især den kinesiske yuan. Ifølge det amerikanske medie Wall Street Journal forhandler USA for lukkede døre med det saudiske regime om en normalisering af forholdet til Israel, men i forhandlingerne skal USA have stillet tre krav:
- Garanti om, at Saudi-Arabien fortsat vil benytte dollars – ikke kinesiske yuan ved oliesalg.
- Garanti om, at Saudi-Arabien ikke vil tillade Kina at bygge militærbaser i landet.
- Begrænsninger på Saudi-Arabiens brug af kinesisk teknologi, som Huawei har udviklet.
Sydafrika, der p.t. har formandskabet for BRIKS, har inviteret 67 stats- og regeringsledere fra Afrika, Asien og Latinamerika. Desuden er 20 ledere af forskellige internationale institutioner inviteret. Heriblandt er FN’s generalsekretær Antonio Guterres, lederen af Den Afrikanske Union Azali Assoumani fra Comorerne og leder af BRIKS’ udviklingsbank, Brasiliens tidligere præsident Dilma Rousseff.
- Blev indledt i 2009 mellem Brasilien, Rusland, Indien og Kina.
- I 2011 kom Sydafrika til på invitation af Kina.
- Bygger på tre søjler: politisk og sikkerhedsmæssigt samarbejde, finansiel og økonomisk samarbejde og kulturelt og mellemfolkeligt samarbejde.
- Har fokus på gensidig fordel, lighed og ikke-indblanding i landenes interne anliggender.
- Omfatter tre milliarder af verdens indbyggere. To ud af fem indbyggere i verden bor i et BRIKS-land.
- Dækker 25 procent af klodens landmasser.
- Tegner sig for 30 procent af verdens bruttonationalprodukt.
- I 2030 forventes BRIKS at nærme sig samme økonomiske niveau som G7-landene USA, Canada, Japan, Italien, Frankrig, Tyskland og Storbritannien samt EU-kommissionen. Og i 2050 forventes BRIKS at være næsten dobbelt så stort som G7 økonomisk set.
- Omkring 50 procent af arbejdsstyrken i verden lever i et BRIKS-land.
Kilder: BRICS og South China Morning Post
Overskriften for topmødet er “BRIKS og Afrika: Gensidig accelereret vækst, bæredygtig udvikling og inkluderende multilateralisme”. Men dagsordenen er ikke blevet offentliggjort inden topmødets start, hvor onsdagen er afsat til mødet mellem stats- og regeringslederne.
Større økonomisk selvbestemmelse
Ifølge det kinesiske dagblad Global Times står udvidet økonomisk samarbejde på dagsordenen samt optagelse af nye medlemmer og afdollariseringen.
Det betyder blandt andet, at antallet af handler mellem medlemslandene i lokale valutaer frem for i dollars skal øges.
– BRIKS fokuserer meget på at give os økonomiske valgmuligheder og også større økonomisk uafhængighed, ikke kun med hensyn til vores handelsinteraktioner, men også med hensyn til at etablere vores eget betalingsafviklingssystem, som vi også ønsker at diskutere, siger Sydafrikas BRIKS-ambassadør Anil Sooklal til det indiske nyhedsmedie WION.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.