Og den vestlige verden, spydspidsen for ekstravagant dekadent levevis, vender ryggen til i menneskefjendsk ligegyldighed.
Det årlige dystre punkt ved navn Jordens Overskridelsesdag (Earth Overshoot Day) markerer, hvornår menneskeheden har brugt alle de biologiske ressourcer, som Jorden regenererer på et år. I 2022 ramte vi overskridelsesdagen den 28. juli.
“Mennesker bruger økologiske ressourcer, som om vi levede på 1,75 jordkloder”, oplyser forskningsorganisationen Global Footprint Network, der hvert år udregner, hvornår Jordens Overskridelsesdag finder sted.
Global Footprint Network understreger, at selvom individuelle mennesker har muligheden for at “forbedre sit hjem og fælleskab” ved at mindske forbruget af ressourcer, så er det virksomheder og regeringer, der bærer det ultimative ansvar for at nedskære det globale forbrug.
Danmark er blandt de lande, der per indbygger bruger flest biologiske ressourcer i verden. Hvis hele verdens forbrug var på niveau med Danmarks, så ville Jordens Overskridelsesdag allerede have fundet sted den 28. marts – altså fire måneder før.
Dagen kommer tidligere
Ifølge den franske tv-station France 24 kommer Jordens Overskridelsesdag tidligere år for år (med enkelte undtagelser som i 2020, da mindsket forbrug som følge af coronanedlukninger på tværs af verden gjorde, at dagen først fandt sted den 22. august).
Da Global Footprint Network først begyndte at udregne Jordens Overskridelsesdag i 1971, fandt dagen sted den 29. december. I 2022 – 51 år senere – har menneskeheden opbrugt mængden af ressourcer fem måneder før.
– Underskuddet bliver større og større, og alligevel er der ikke sket noget reelt ryk i det politiske system, siger Véronique Andrieux, direktør for ngo’en WWF i Frankrig, til France 24.
Mathis Wackernagel, præsident og grundlægger af Global Footprint Network, forklarer, at Jorden har “store lagre” af naturlige ressourcer, som menneskeheden kan “udtømme i noget tid, men vi kan ikke overforbruge det for evigt”.
– Det er ligesom med penge. Vi kan godt bruge flere penge, end vi tjener, i noget tid, indtil vi er flade, fortsætter Mathis Wackernagel.
Danmark blandt de værste
Foruden at have etableret fænomenet Jordens Overskridelsesdag, udregner Global Footprint Network også enkelte landes overskridelsesdage. Et lands overskridelsesdag er den dato, som Jordens Overskridelsesdag ville falde på, hvis hele menneskeheden havde det samme forbrug som befolkningen i dette land.
Og med denne måleståk er Danmark blandt de 15 værste forbrugere i verden, da Danmarks Overskridelsesdag finder sted fire måneder før Jordens Overskridelsesdag. Hvis hele verdens forbrug var ligmed Danmarks, havde menneskeheden brug for fire jordkloder.
Verdens værste forbruger i år 2022 er dog Qatar, hvis overskridelsesdag fandt sted den 10. februar, tæt forfulgt af EU-landet Luxembourg, hvis overskridelsesdag faldt kun fire dage senere.
Blandt de 15 lande og territorier, der i 2022 ramte deres overskridelsesdage hurtigst, er desuden Cookøerne, Bahrain, Canada, De Forenede Arabiske Emirater, USA, Estland, Belize, Kuwait, Trinidad og Tobago, Mongoliet, Australien og Belgien.
De mindste forbrug findes i det globale syd
Leder man efter de lande i verden, der har de mest bæredygtige forbrug af biologiske ressourcer, skal man kigge mod det globale syd. Her er der 51 lande, som slet ikke har en overskridelsesdag.
Disse lande inkluderer Palæstina, Indien, Pakistan, Nigeria, Kenya, Uruguay, Nicaragua, Tadsjikistan og Filippinerne. Alle de 51 lande ligger i Afrika, Asien eller Latinamerika.
Hvis hele menneskeheden havde det samme forbrug af naturlige ressourcer, som befolkningerne i disse lande, så ville Jorden kunne nå at regenerere flere ressourcer, end menneskeheden skulle bruge, og Jorden ville dermed ikke være i fare for at løbe tør for ressourcer.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.