Storbritannien: Miljøforkæmpere opfordrede den 26. juli Storbritanniens højesteret til at erklære, at Tory-regeringen har handlet ulovligt samt annullere dens godkendelse af den seneste runde af olie- og gaslicenser. Greenpeace og Uplift anfægter i retten beslutningen om, at en ny runde af licenser til offshore fossile brændstoffer er forenelig med Storbritanniens klimamål.
Italien: Mindst fem mennesker i Italien har mistet livet, fordi de arbejdede under den brutale hedebølge, der har hærget landet i juli. Nu kræver fagforeningen FenealUil i Italien, at arbejdere får betalt ferie, når temperaturen overstiger 35 grader.
Spanien: Det konservative parti Partido Popular fik flest stemmer ved det spanske parlamentsvalg og øger sine mandater i Kongressen fra 89 til 136. Men som følge af det højreradikale parti Vox’ tilbagegang ved valget, ser det ikke ud til at blive muligt for Partido Popular at danne regering. Det kan komme socialdemokraterne i PSOE til gode, da der på den måde er mulighed for, at PSOE kan fortsætte med at regere Spanien.
USA: For første gang siden 1960 er hundredtusindvis af skuespillere og manuskriptforfattere i Hollywood gået sammen for at strejke. Strejken kommer, efter at fagforeninger og Hollywoods største filmstudier ikke har kunnet nå til enighed om overenskomster. Arbejderne strejker desuden imod brugen af kunstig intelligens i filmindustrien, hvilket, de siger, truer deres livsgrundlag.
USA: Fagforeningen Teamsters og det internationale kurerfirma UPS nåede tirsdag frem til en foreløbig femårig aftale, hvilket fagforeningens forhandlere hyldede som en “historisk” sejr, der sandsynligvis afværger, hvad der ville have været den største strejke for en enkelt arbejdsgiver i USA’s historie. “UPS har lagt 30 milliarder dollars i nye penge på bordet som et direkte resultat af disse forhandlinger,” sagde formanden for Teamsters, Sean O’Brien.
Den Islamiske Samarbejdsorganisation: Iran meddeler, at udenrigsministrene fra de 56 medlemslande i Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC) ville mødes virtuelt den 31. juli for at diskutere afbrændingen af kopier af Koranen – islams hellige bog – i Sverige og Danmark.
Tyrkiet, Palæstina & Israel: Israels premierminister Benjamin Netanyahu og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas vil blive modtaget som gæster i Tyrkiet i samme uge, meddeler det tyrkiske præsidentskab. “Lederne, der kommer til vores land på invitation af præsident Erdoğan, vil udveksle synspunkter om aktuelle regionale og globale spørgsmål,” udtaler kontoret i en erklæring.
Rusland & Afrika: Den russiske præsident Vladimir Putin tilbød torsdag gratis korn til seks afrikanske lande, da han indledte det “Russisk-Afrikanske Topmøde” med ledere fra kontinentet, få dage efter at have trukket sig fra aftalen om korneksport med Ukraine. “I de kommende måneder vil vi være i stand til at sikre gratis leverancer af 25.000 til 50.000 tons korn til Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Den Centralafrikanske Republik og Eritrea,” sagde Putin.
Israel: Hundredvis af Israels reservesoldater nægter at tjene, hvis den israelske egering fortsætter med sin kontroversielle plan om at begrænse højesterets magt. Tusindvis af læger har nedlagt arbejdet i samme ånd.
Iran: Den 26. juli markerede fjerde dag i strejken blandt iranske minearbejderne i Chadormalo i Yazd. Mere end 1200 arbejdere fra denne mine har nedlagt arbejdet, hvilket har resulteret i en fuldstændig nedlukning af minedriften. Minearbejderne kræver højere lønninger, fuld udbetaling af arbejdernes andel af virksomhedens udbytte, lønudligning og omfattende forsikringsdækning.
Irak, Iran & USA: Snesevis af mennesker protesterede uden for den irakiske centralbank i Bagdad, mens bankejere opfordrede til handling, da den irakiske dinar faldt, efter at USA sortlistede 14 irakiske banker. De private banker har fået forbud mod at handle med amerikanske dollars, fordi de angiveligt har overført penge til Iran, og fordi de er mistænkt for hvidvaskning af penge.
Cuba: Den 26. juli fejrede cubanerne Den Nationale Opstands Dag. Helligdagen mindes angrebet udført af en oprørsgruppe ledet af Fidel Castro på Moncada-kasernen i Santiago de Cuba og en militærpost i Bayamo for 70 år siden, hvilket markerede begyndelsen på den cubanske revolution.
Ecuador: Ecuador har erklæret undtagelsestilstand i tre provinser, efter at et skyderi har kostet to mennesker livet, heriblandt Agustín Intriago, borgmesteren af havnebyen Manta. Imens er over 30 mennesker blevet dræbt i Ecuadors farligste fængsel, hvilket også har fået regeringen til at erklære undtagelsestilstand i hele landets fængselssystem. 17 fængselsvagter bliver holdt som gidsler i fængslet.
Peru & USA: Tropper fra USA vil ankomme til Peru, hvor de vil blive indtil 31. december 2023. Perus kongres, der kun støttes af 6 procent af peruanerne, godkendte den 26. maj en resolution, som “autoriserede indrejse af flådeenheder og udenlandsk militærpersonale med krigsvåben.” Tropperne ankommer efter massive folkelige protester, der brød ud som reaktion på, at Perus højreorienterede kongres den 7. december 2022 beordrede den demokratisk valgte præsident Pedro Castillo arresteret.
Chile: Den nationale bestyrelse for Den Chilenske Lærerforening udråbte en 24-timers national strejke den 26. juli for at kræve forbedringer i uddannelsessektoren. Fagforeningen kræver desuden erstatning for statens historiske gæld til lærerne, da de under Augusto Pinochets diktatur (1973-1990) blev sat ned i løn, hvilket også påvirkede deres pension.
Mali & USA: USA har indført sanktioner mod Malis forsvarsminister og to militære embedsmænd. USA anklager trioen for at hjælpe den russiske lejesoldatgruppe Wagners fremgang i den vestafrikanske nation.
DR Congo: Fra den 28. juli vil DR Congo være vært for dette års Jeux de la Francophonie. Den sportslige begivenhed kan beskrives som en mindre udgave af De Olympiske Lege, men hvor det primært er Frankrig og dets tidligere kolonier, der deltager.
Indien: Indiens parlament har givet tilladelse til, at en alliance af oppositionspartier kan stille et mistillidsvotum til premierminister Narendra Modis regering for at tvinge den hindunationalistiske leder til at adressere bekymringerne over etniske sammenstød i den nordøstlige delstat Manipur. Siden den 3. maj har Manipur været i en borgerkrigs-lignende tilstand mellem den etniske Meitei-majoritet og stammefolkene Kuki og Zo. Over 140 mennesker er blevet dræbt, 54.000 er blevet fordrevet og flere kvinder er blevet voldtaget.
Vietnam & Cuba: En delegation fra det cubanske fagforbund CTC er på besøg i Vietnam for at udveksle erfaringer med fagligt aktive og medlemmer af det vietnamesiske parlamentet. Cuba og Vietnam har til fælles, at de begge ledes af kommunistiske partier.
Kina & Malaysia: En brintdrevet smart-sporvogn, der er udviklet i Kina, og som er verdens første brintdrevne sporvogn af sin slags, har forladt sit produktionssted i byen Zhuzhou i det centrale Kina for at begynde sin eksportrejse til Malaysia. Sporvognen er et led i Malaysias ambitioner for at opnå et klimavenligt offentligt transportsystem.
Nordkorea, Kina & Rusland: Russiske og kinesiske delegationer er ankommet til Nordkorea for at deltage i fejringen af 70-årsdagen for “Sejrsdagen”. Sejrsdagen markerer datoen for Den Koreanske Våbenstilstandsaftale fra 1953.
Cambodja: Onsdag offentliggjorde den nationale valgkomité (NEC) i Cambodja resultatet af søndagens parlamentsvalg, hvor premierminister Samdech Techo Huns regerende Cambodjanske Folkeparti (CPP) sejrede. CPP har regeret Cambodja siden 1979.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.