En hær af falske profiler på internettet og millioner af dollars til lobbyister. Sådan har oliestaten Forenede Arabiske Emirater forsøgt at polere sit omdømme op til FN’s klimatopmøde (COP28).
Det årlige klimatopmøde finder sted i Dubai fra den 30. november til den 12. december. Her vil verdenslederne mødes for at diskutere løsninger på klimakrisen.
For at gøre klar til COP28 har Dubais migrantarbejdere fra Afrika og Sydasien arbejdet i faretruende varme på op til 42 grader, rapporterer den britiske interesseorganisationen FairSquare, der forsker i menneskerettigheder.
Greenwashing
“Forenede Arabiske Emiraters engagement i at være den perfekte vært for COP28 er et bevis på dets lederskab i kampen mod klimaforandringer.”
Sådan lyder én af de omkring 30.000 udtalelser på X, som “en hær af falske profiler” har slået op i forbindelse med COP28 i Dubai, oplyser The Guardian.
Det her vejr er ikke for mennesker.
Anonym migrantarbejder i Dubai
Ifølge Emissionsdatabasen for Global Atmosfærisk Forskning er Forenede Arabiske Emirater blandt de syv lande i verden, der udleder mest drivhusgas pr. indbygger. Landet sidder på cirka seks procent af verdens oliereserver.
Men ledende figurer i regeringen har forsøgt at tegne et noget andet billede af oliestaten. Det gælder blandt andre Sultan Al Jaber, der både af direktør for olieselskabet ADNOC samt minister for industri og avanceret teknologi i Forenede Arabiske Emirater.
Folk ansat under Al Jabar har ifølge The Guardian redigeret Wikipedia-sider om ham og det kommende klimatopmøde for at få oliedirektøren til at fremstå som “allieret med klimabevægelsen”.
Lobbyisme
Regeringen i Forenede Arabiske Emirater har desuden udnyttet værtsrollen for COP28 ved at hyre en række lobbyister til at fremme landets rolle i international grøn omstilling og kampen mod klimaforandringer.
Eksempelvis har det amerikanske advokatfirma Akin Gump Strauss Hauer & Feld kontaktet republikanske og demokratiske politikere, som enten var fortalere for miljøpolitik eller fortalere for fossile brændstoffer.
Formålet var at gøre de amerikanske politikerne opmærksomme på, at Forenede Arabiske Emirater ville være vært for COP28. Ifølge The Guardian kvitterede Emiraternes ambassade med 2,85 millioner dollars til advokatfirmaet for indsatsen.
I løbet af det sidste årti har Forenede Arabiske Emirater brugt mere end 1 million dollars på direkte klimafokuseret interessevaretagelse og betalt millioner mere til rådgivningsfirmaer og tænketanke, der hjælper med at polere dets grønne troværdighed, viser en analyse fra det amerikanske medieselskab POLITICO.
Ingen anden værtsnation har investeret så meget tid og penge i at forme sit image forud for de årlige klimaforhandlinger.
Hvisket i øret
I forbindelse med klimatopmødet bliver Forenede Arabiske Emirater desuden hvisket i øret af verdens største konsulentfirma, amerikanske McKinsey & Company, hvis kunder inkluderer oliefirmaerne ExxonMobil fra USA og Aramco fra Saudi-Arabien.
Ifølge det japanske netmedie Japan Today er McKinsey & Company nemlig blandt de centrale rådgivere til dette års klimatopmøde.
En “fortælling om energiomstilling”, som firmaet har udarbejdet, reducerer kun olieforbruget med 50 procent inden 2050 og giver mulighed for fortsatte investeringer på billioner af dollars i “aktiver med høje emissioner” hvert år frem til midten af århundredet.
McKinsey’s råd for det globale olieforbrug i 2050 “er dobbelt så meget som tilladt i Det Internationale Energiagenturs (IEA) net zero-køreplan”, siger Jim Williams, akademisk direktør ved San Francisco Universitet og ekspert i energisystemer med lav CO2-udledning.
Migrantarbejdere
Imens lobbyister og oliedirektører indtager roller som rådgivere og værter for dette års internationale klimaforhandlinger, er det de mange migrantarbejdere i Forenede Arabiske Emirater, der får klimaforandringerne at føle ved selve arbejdet op til klimatopmødet.
Ifølge FairSquare har migrantarbejdere i Dubai arbejdet i faretruende varme for at gøre konferencefaciliteterne klar til verdens ledere.
Interesseorganisationen har fået beviser fra “mere end et dusin” migrantarbejdere fra Afrika og Sydasien, der viser, at de har arbejdet i 42 graders varme ved tre COP28-byggepladser i starten af september.
Selv om Forenede Arabiske Emirater har indført et forbud mod at arbejde udendørs i de varmeste timer i løbet af sommerdagene, fortæller migrantarbejderne, at de flere gange er blevet tvunget til at bryde forbuddet og arbejde i den glohede varme.
– Selvfølgelig får jeg hovedpine og bliver svimmel. Det gør alle i denne varme. Det her vejr er ikke for mennesker, synes jeg, sagde en af arbejderne til FairSquare.
En anden tilføjede: “I sidste uge troede jeg, at jeg skulle dø hvert sekund, vi var udenfor… men vi skal jo have vores løn.”
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.