Når NATO 29.-30. juni afholder topmøde mellem statsoverhoveder og regeringschefer i den spanske hovedstad Madrid, bliver de mødt med demonstrationer og et alternativt topmøde.
“Hvordan slipper vi både af med NATO og erstatter krigslogik og militarisme med en fredskultur”, spørger fredsaktivisterne.
NATO-topmødet er specielt vigtigt for militæralliancen, fordi det skal godkende NATO’s næste strategiske koncept, der skitserer dens mission i de kommende 10 år. Selv siger NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, at mødet er helt centralt.
Hvordan slipper vi både af med NATO og erstatter krigslogik og militarisme med en fredskultur?
No to war–no to NATO-network
– Vi vil guide alliancen, mens vi tilpasser os en ny sikkerhedsvirkelighed med implikationerne af Ruslands aggressive handlinger og vores fremtidige forhold til Moskva. Men vi skal for første gang også tage hensyn til Kinas voksende indflydelse og magtpolitik på den globale scene. Kina udgør en systemisk udfordring for vores sikkerhed og vores demokratier, sagde Stoltenberg i begyndelsen af april.
Demo og modtopmøde
Blandt andet disse holdninger vil fredskræfter i hele Europa protestere imod, når de sætter hinanden stævne i Madrid.
Den 26. juni er der stor demonstration i Madrid under parolerne, “Nej til NATO, nej til krig, ja til fred”. Demonstranterne vil samle sig klokken 12 i bydelen Atocha og marchere ind til centrum på Plaza de España, fremgår det af hjemmesiden peacesummitmadrid.org.
Med til at arrangere demonstrationen er blandt andre Det Internationale Fredsbureau, IPB, fredsbevægelsen i Frankrig, Le mouvement de la Paix, No Cold War, Nej til Krig – Nej til NATO, Stop The War Coalition i Storbritannien, Code Pink i USA, Veteraner for Fred, Spanien, samt britisk fredsbevægelse mod atomvåben (CND).
En række partier er også medarrangører, heriblandt Belgiens Arbejderparti PTB og dets studenterforbund COMAC, Finlands Kommunistiske Parti samt det spanske venstrefløjsparti Izquierda Unida.
Mange af deltagerne på demonstrationen kommer fra hele Europa, blandt andet kommer mange tyskere, der i juni har været med i protester mod USA’s militærbase i Ramstein samt mod G7-topmødet i Elmau den 26.-28. juni.
G7 er en koalition af syv af verdens førende industrilande.
Protesterne i Madrid
NATO har “ingen legitimitet”, mener arrangørkredsen, der kræver, at militæralliancen bliver opløst, fordi NATO “er en alvorlig trussel mod verdensfreden” og allerede “har efterladt et spor af ødelæggelse fra Jugoslavien til Afghanistan”.
Initiativet mod NATO mener, at NATO bryder FN-pagten og kynisk udnytter begreber som “demokrati og menneskerettigheder”.
- NATO-topmødet i Madrid den 29.-30. juni samler stats- og regeringschefer fra NATO’s medlemslande og “nøglepartnere”.
- Det skal godkende NATO’s næste strategiske koncept, der skitserer dets mission i de kommende 10 år.
- Topmødet vil tage bestik af den nye “sikkerhedssituation” i verden og konkret diskutere “truslerne” fra Rusland og Kina.
Kilder: nato.int og No to NATO
Desuden vender demonstranterne sig kraftigt imod, at NATO “eskalerer en ny kold krig” mod Kina og Rusland ved grænserne mellem Ukraine og Rusland samt i Sortehavet og ved Det Sydkinesiske Hav.
Arrangørerne anfører også, at NATO er en af de største “klimaforurenere” i verden. Blandt andet udleder USA’s militær alene mere drivhusgas end Portugal. Samt at NATO “fungerer som politistyrke for de største kulstofforurenende multinationale selskaber i verden”.
Endelig mener demonstranterne, at våbenkapløbet skader uddannelse, sundhedspleje, boliger, social sikring og en rationel energipolitik, da flere og flere af NATO-landenes penge går til køb af våben.
Arrangørerne har lavet en liste over billige og gode overnatningsmuligheder i Madrid, hvis man vil deltage i fredsaktiviteterne i Madrid. Dog er transport i centrum af Madrid under topmødet blevet besværliggjort af, at den spanske regering har afsat 37 millioner euro og planlægger at indsætte titusindvis af politifolk for at forvandle centrum af Madrid til en fæstning, kritiserer peacesummitmadrid.org.
Globalt modtopmøde for fred
Der bliver også afholdt et alternativt modtopmøde i Madrid fra den 24.-25. juni, der henvender sig til alle fredselskende i verden.
Den 25. juni er der fysisk panelmøde specielt om “Ukraine-krigen, NATO og de globale konsekvenser”. Talere er blandt andre Asya Maruket fra Rusland (stifter af E-dial-projektet for Fred) og Yuri Sheliazhenko fra Ukraines pacifistiske fredsbevægelse. Endelig taler Ulla Klötzer, leder af Kvinder for Fred i Finland, der vil fortælle om modstanden mod Finlands NATO-medlemskab.
Det foregår i fagforbundet CCOO’s lokaler, Auditorio Marcelino Camacho i Madrid.
Deltagerne på modtopmødet vil også diskutere de globale konsekvenser for befolkningerne af den voksende fødevare- og energiusikkerhed, samtidig med at NATO-landene øger deres enorme militærudgifter.
På modtopmødet holder det internationale netværk Nej til NATO mandag den 27. juni et årsmøde, der også kan følges online. For at deltage skal man registrere sig inden. Dagsordenen er: “Hvordan bringes krigen i Ukraine til ophør, og hvordan slipper vi både af med NATO og erstatter krigslogik og militarisme med en fredskultur?”
“Spanske protester”
En række spanske komiteer mod NATO og andre organisationer afholder flere regionale modtopmøder mod NATO mellem 24.-30. juni, blandt andet i Baskerlandet og Madrid, fremgår det af flere twitter-opslag og hjemmesiden otannomadrid.org. Oplæggene vil primært være på spansk.
NATO’s topmøde foregår 40 år efter, at Spanien gik med i NATO.
OtanNoMadrid-initiativet skriver, at NATO er en “kriminel organisation”, der er en militær garant for de økonomiske og politiske interesser hos de herskende klasser i USA og EU.
NATO betyder, at de lande, der er medlem, må give afkald på at etablere fredelige internationale relationer med andre lande, baseret på gensidig respekt.
Initiativet påpeger, at NATO-topmødet i Madrid ikke bare er et almindeligt topmøde. I år skal NATO-medlemmerne beslutte at “tilpasse denne offensive militæralliance til den nye internationale situation i verden. Især dens involvering i en voksende konfrontation med Kina og Rusland”.
- Blev oprettet i 1949 med de allierede krigspartnere USA, Storbritannien og Frankrig som de drivende kræfter.
- Militæralliancens vigtigste formål var at inddæmme de nye socialistiske lande i Østeuropa samt det daværende Sovjetunionen, som var alliancens fjende nummer ét.
- Da NATO blev oprettet, deltog Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA.
- I dag har NATO 30 medlemslande. Dertil kommer 39 partnerskabslande i Europa, Asien, Mellemøsten, Latinamerika og Nordafrika, der deltager i militæralliancens øvelser og bidrager til NATO’s militære missioner.
- Landene er forpligtet til at forsvare hinanden, hvis et eller flere NATO-lande bliver angrebet.
- NATO er i dag verdens største militære alliance og opererer på flere kontinenter.
- NATO var hovedaktør i krigen mod Jugoslavien i 1999 og i Libyen i 2011.
Spanien har flere NATO-baser, og OtanNoMadrid mener, at det er uhørt at poste millioner i endnu et topmøde, mens Spanien er i økonomisk og social krise med kraftige eftervirkninger af covid-19-pandemien.
“Derfor har vi besluttet at vise vores modstand imod NATO’s imperialistiske politik, aggression og indblanding. (…). I en tid hvor USA og dets medskyldige slår på krigstrommerne, ønsker vi ikke, at Spanien skal deltage i nogen indblanding eller i eskaleringen af sanktioner og trusler, der kun påvirker folks liv negativt”, lyder det.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.