Den 17. og 18. juli har en række organisationer i Europa og Latinamerika taget initiativ til et folketopmøde for solidaritet med Latinamerika og Caribien. Folketopmødet finder sted i Bruxelles samtidigt med det officielle topmøde mellem EU og stats- og regeringsledere fra Latinamerika, kaldet EU-CELAC-topmødet.
Næsten 30 organisationer har inviteret til en lang række aktiviteter i de to dage. Heriblandt er faglige organisationer så som spanske CCOO og belgiske FGTB Métal-MWB. Dertil kommer solidaritetsbevægelser med Cuba, sociale og politiske bevægelser som MST, De jordløses Bevægelse i Brasilien, Marcha Patriotica fra Colombia, Venstrefløjsgruppen i EU-parlamentet og flere cubanske organisationer. Endnu flere bevægelser og organisationer har registreret sig som støttere af folketopmødet.
Folketopmødet finder sted, en lille uge efter at EU-parlamentet har diskuteret EU’s samarbejdsaftale med Cuba, der blev indgået i 2016 og ratificeret af EU-parlamentet i juli året efter.
Programmets temaer spænder bredt fra blandt andet fred, solidaritet, imperialisme, krig. Heriblandt solidaritet med Cuba imod USA’s mere end 60 år lange blokade mod Cuba og USA’s stempling af Cuba som en stat der sponsorerer terrorisme. Det er sat på dagsordenen på folketopmødets første dag.
Og Cuba behøver støtte. Folketopmødet finder sted, en lille uge efter at EU-parlamentet har diskuteret EU’s samarbejdsaftale med Cuba, der blev indgået i 2016 og ratificeret af EU-parlamentet i juli året efter.
EU og Cuba
Samarbejdsaftalen mellem Cuba og EU, kaldet PDCA, er – her seks år efter – stadig ikke ratificeret af alle EU-lande, men er alligevel trådt i kraft på midlertidig basis.
Som det eneste EU-land nægter Litauens parlament at ratificere samarbejdsaftalen. Senest sagen blev behandlet i Litauens parlament i juli 2021, vedtog parlamentet en udtalelse, skriver den litauiske radio- og tv-station LRT.
Litauens parlament Seimas “erklærer stærkt og utvetydigt, at regimet i Republikken Cuba og dets forbindelser med Den Russiske Føderation, Den Bolivariske Republik Venezuela, Den Islamiske Republik Iran og støtte til terrororganisationer finansieret gennem narkotikahandel udgør en trussel mod nabolandene og samfundene i den latinamerikanske region”. 82 stemte for udtalelsen, 17 undlod at stemme, mens ingen stemte imod.
Danske EU-parlamentarikere uenige om Cuba
Også i EU-parlamentet møder samarbejdsaftalen med Cuba modstand. Den konservative gruppe Renew Europe er en af de højlydte kritikere af Cuba. I gruppen sidder en stribe danske politikere fra Venstre, Konservative og De Radikale.
- 1960: USA stopper olieeksport til Cuba og import af cubansk sukker.
- 1961: USA afbryder de diplomatiske forbindelser med Cuba.
- 1962: Præsident Kennedy underskriver loven om blokaden mod Cuba.
- 1992: Efter pres fra den daværende præsidentkandidat Bill Clinton strammer USA blokaden med Torricelli-loven. Den forbyder al handel mellem datterselskaber af amerikanske selskaber i andre lande og Cuba.
- 1996: USA vedtager Helms-Burton-loven. Den har til formål at forstærke de økonomiske sanktioner og ramme udenlandske selskaber, der handler med eller investerer i Cuba.
- USA’s daværende præsident Bill Clinton udsætter dog gennemførelsen af lovpakkens kapitel III.
- Kapitlet giver amerikanske statsborgere ret til at rejse erstatningskrav ved domstole i USA mod udenlandske borgere, der involverer sig i “amerikansk ejendom” i Cuba.
- Alle efterfølgende præsidenter har også udsat kapitel III.
- Donald Trump gennemfører kapitel III i april 2019.
- Donald Trump satte Cuba på USA’s liste over lande, som det hævder støtter terrorisme, få timer før sin tilbagetræden 20. januar 2021.
Kilde: cuba.dk
I starten af februar afholdt gruppen en konference i Bruxelles med titlen Cubas systematiske krænkelser af arbejdstager- og menneskerettigheder med fokus på Cubas læge- og sundhedsbrigader, som rejser ud til fattige lande og yder gratis sundheds- og lægehjælp til fattige eller yder bistand i katastrofeområder. Eksempelvis sendte Cuba læger til Italien under covid-19-pandemien.
Den 12. og 13. juli er samarbejdsaftalen med Cuba igen på dagsordenen i EU-parlamentet. Op til mødet har Renew-gruppen fremsat en resolution, som blandt andet kræver, at EU indfører sanktioner mod Cuba. PPE-gruppen i EU-parlamentet har fremsat en lignende resolution til mødet.
Modsat har Venstrefløjsgruppen fremlagt en resolution, som støtter Cuba og fordømmer USA’s økonomiske blokade af Cuba og kræver den ophævet, og at USA fjerner Cuba fra sin liste over lande, der sponsorerer terrorisme. Også den socialdemokratiske gruppe har fremsat en resolution med samme krav, men som også kritiserer Cuba.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.