Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrtende på de stigende energipriser.
Imens trues verdens fattigste og arbejderklassen af sult og faldende levestandard, fordi må bruge en større og større del af deres indkomst på stigende udgifter til diesel og benzin til transport og på opvarmning.
Nu opfordrer FN’s generalsekretær, António Guterres, til at verdens regeringer griber ind og omfordeler de mange milliarder fra olie- og gasselskabernes stigende profitter til verdens fattigste.
Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte disse overdrevne profitter og bruge pengene på at hjælpe de mest sårbare mennesker igennem denne hårde tid.
António Guterres, FN’s generalsekretær
– Det er amoralsk, at olie- og gasvirksomheder laver rekordprofitter på energikrisen, på bekostning af fattige og med store konsekvenser for klimaet, siger FN’s generalsekretær, António Guterres.
Han fortsætter:
– Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte disse overdrevne profitter og bruge pengene på at hjælpe de mest sårbare mennesker igennem denne hårde tid. Overalt mærker husstande presset fra de stigende priser på fødevarer, transport og energi, der bliver drevet op af klimakrise og krig.
Udover at beskatte olie- og gasselskabernes ekstreme profitter bør verdens regeringer sætte fart på den grønne omstilling, der kan sikre at billigere og mere klimavenlige energiformer udfaser olie og gas, opfordrer FN’s generalsekretær.
Rekordoverskud
Udmeldingen fra FN’s generalsekretær kommer efter at priserne på benzin og gas de seneste måneder er eksploderet.
Til gengæld er der fest hos oliegiganter som BP, Shell, ExxonMobil, Total og Chevron, der netop her fremlagt deres overskud for årets andet kvartal (april, maj og juni).
De fem store vestlige olie- og gasselskaber havde til sammen et overskud i andet kvartal på 364 milliarder kroner.
Ifølge Financial Times høstede Chevrons og ExxonMobils overskud i andet kvartal på henholdsvis 85 millarder kroner og 130 milliarder kroner.
Britiske BP har tredoblet sit overskud til næsten 67 milliarder kroner
Ifølge finansmediet Bloomberg har olieselskaberne udsigt til at score endnu større profitter end i 2008, hvor prisen på en tønde olie satte rekord på 147 dollar.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.