EU’s udenrigsministre afviste tirsdag at suspendere sin handelsaftale med Israel.
Dermed fortsætter EU sin omfattende handel, økonomiske støtte og våbeneksport til Israel.
Det vækker vrede hos FN’s særlige rapportør for de besatte områder i Palæstina, Francesca Albanese, der kræver, at EU suspenderer sin handelsaftale med Israel.
“At opretholde handel med en økonomi, der er uløseligt forbundet med besættelse, apartheid og folkedrab, er medskyldighed. Det betyder, at man støtter sammenbruddet af den internationale retsorden”, skriver FN-rapportøren på det sociale medie X.
Hun fortsætter:
“Det betyder, at EU har alle de mere end 17.000 børn, der er blevet dræbt af Israel i de seneste 21 måneder, på samvittigheden”.
Hun henviser til, at hundredvis af palæstinensere er “blevet slagtet” i forsøget på at få en pose mel til at brødføde deres sultende familier. Samtidig er EU’s eksport af varer til Israel i perioden 2023 til 2024 steget med 1,2 milliarder euro. “Det skal der sættes en stopper for”, lyder kravet fra FN-rapportøren.
At opretholde handel med en økonomi, der er uløseligt forbundet med besættelse, apartheid og folkedrab, er medskyldighed. Det betyder, at man støtter sammenbruddet af den internationale retsorden.
Francesca Albanese, FN-rapportør
Også Amnesty International kritiserer EU’s konsekvente mangel på handling over for Israels folkemord.
– De europæiske ledere havde mulighed for at tage et principielt standpunkt mod Israels forbrydelser, men gav i stedet grønt lys til at fortsætte folkedrabet i Gaza, den ulovlige besættelse af hele det besatte palæstinensiske område og apartheidsystemet mod palæstinenserne, siger generalsekretær i Amnesty International Agnès Callamard.
Hun uddyber:
– Ikke at suspendere handelsaftalen med Israel er et grusomt og ulovligt forræderi mod det europæiske projekt og den vision, der er baseret på at opretholde international lov og EU’s egne regler.
Manglen på handling i EU betyder, at det nu er op til de enkelte EU-medlemslande selv at gribe ind og sætte en stopper for den økonomiske støtte til Israels folkemord, opfordrer Amnesty International.
– Ofrene har ret til langt mere end tomme ord. Medlemslandene må nu tage sagen i egen hånd og ensidigt suspendere alle former for samarbejde med Israel, der kan bidrage til landets alvorlige overtrædelser af folkeretten, herunder en omfattende embargo på eksport af våben og overvågningsudstyr og relateret teknologi, og et totalt forbud mod handel med og investeringer i Israels ulovlige bosættelser, mener Agnès Callamard.
På mødet i går blev EU’s udenrigsministre præsenteret for hele ti forskellige forslag til, hvordan EU kunne gribe ind over for Israel og lægge økonomisk pres for at stoppe folkemordet i Gaza.
Blandt forslagene var at suspendere EU’s handelsaftale, suspendere EU’s støtte til forskningssamarbejde med Israel, indføre et forbud mod våbeneksport, sanktioner mod israelske ministre, stop for visumfri rejser for israelske borgere til EU og forbud mod handel med israelske bosættelser.
Ingen af forslagene fik den nødvendige opbakning blandt EU-udenrigsministrene.
EU’s handelsaftale giver Israel privilegeret adgang til EU’s marked. ligesom EU’s virksomheder sender varer og tjenesteydelser for milliarder til Israel. Handelsaftalen har en værdi af mere end 45 milliarder euro om året, og gør EU til Israels største handelspartner.
Herudover sikrer EU en tredjedel af Israels forbrug af våben, ammunition og andet militært udstyr.
Glad israelsk minister: En vigtig sejr!
Den israelske udenrigsminister Gideon Sa’ar hylder i avisen The Times of Israel EU’s beslutning som “… en vigtig diplomatisk sejr” og fortæller, at hans kontor har arbejdet intensivt på at overbevise EU-landene om ikke at tilslutte sig forslaget fra Irland, Spanien og andre lande om at iværksætte sanktioner mod Israel på grund af landets folkedrab i Gaza.
På det sociale medie X skriver den israelske udenrigsminister om sit møde med hans kollega i EU, udenrigschef Kaja Kallas, at:
“Vi diskuterede vigtigheden af at fortsætte og styrke dialogen og samarbejdet mellem Israel og EU”.
EU: Israel overholder ikke forpligtelserne i aftalen
EU’s Udenrigsudvalg besluttede i maj at genoverveje EU’s associeringsaftale.
Ifølge aftalen er EU og Israel nemlig forpligtet til at “respektere menneskerettighederne og de demokratiske principper”.
Den 23. juni 2025 offentliggjorde EU en undersøgelse af Israels menneskeretslige forpligtelser som en del af handelsaftalen. Undersøgelsen konkluderer, at Israel ikke lever op til sine forpligtelser. Dermed overtræder Israel betingelserne i handelsaftalen med EU.
– EU’s egen gennemgang har tydeligt vist, at Israel overtræder sine menneskerettighedsforpligtelser i henhold til associeringsaftalen. Men i stedet for at træffe foranstaltninger til at stoppe det og forhindre deres egen medvirken valgte medlemslandene at opretholde en præferencehandelsaftale frem for at respektere deres internationale forpligtelser og redde palæstinensiske liv.
– Dette er mere end politisk fejhed. Hver gang EU undlader at handle, vokser risikoen for medvirken til Israels handlinger. Det sender et ekstremt farligt budskab til dem, der begår grusomme forbrydelser, om at de ikke kun vil forblive ustraffede, men blive belønnet.
Udenrigsministeriet ønsker ikke at oplyse, om udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen på mødet i går var for eller imod at indføre en eller flere sanktioner mod Israel.
Ministeriet ønsker heller ikke at oplyse, om den regeringens holdning til de ti forslag har været drøftet i Folketingets Europaudvalg.
Tidligere EU-ambassadører: Drop handelsaftale
Også internt i EU-systemet lyder kravet om at opsige handelsaftalen med Israel.
27 tidligere EU-ambassadører opfordrede mandag i et fælles brev EU til at gribe ind over for Israel.
“… manglende handling vil yderligere plette EU’s allerede beskadigede omdømme i regionen”, skriver de tidligere EU-ambassadører og uddyber:
“I disse usikre tider ønsker vi, at EU udfylder sin rolle som en vigtig aktør på verdensscenen, beskytter sine borgere, sine interesser og sine værdier, hvor det er nødvendigt, og fremme de sager, der indgår i EU’s politiske DNA, hvor det er muligt. En væsentlig del af dette indebærer at skabe en mere troværdig og konsekvent tilgang til konflikten i Mellemøsten”.
I februar krævede 250 parlamentarikere fra 17 EU-lande samt 160 europæiske organisationer derfor også, at aftalen blev suspenderet.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.