Francesca Albanese, FN’s særlige rapportør om menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder, klargør i en ny rapport til FN’s Generalforsamling, hvordan det igangværende folkemord i Gaza og resten af de besatte områder både er en logisk konsekvens af mange års besættelse, men også planlagt og bevidst.
Rapporten er bestilt til Generalforsamlingen til 1. oktober, men blev forsinket for at få de seneste oplysninger med. Israel har nægtet Francesca Albanese adgang til de besatte områder og Israel.
– Den vold, som Israel udfolder over palæstinenserne efter 7. oktober sker ikke i et vakuum, men er del af en langsigtet, bevidst, systematisk, statsorganiseret tvungen fordrivelse og udskiftning af palæstinenserne, indleder Albanese den 32 sider lange rapport.
Mønster af folkemord
Over de første 14 sider af rapporten gennemgår rapportøren eksempel på eksempel, fra Gaza til Vestbredden, på forbrydelser mod palæstinenserne. Hun konkluderer, at intensiteten af volden på Vestbredden er øget markant i løbet af de seneste måneder.
De mange sider er horribel læsning. Bomber, sult som våben, vold og tortur mod ulovligt fangne palæstinensere, målrettet ødelæggelse af sundhedssystemet, fordrivelse af befolkningen. Rapporten dokumenterer en systematisk sammenhæng, både med den historiske besættelse og etniske udrensning, og i de mange overgreb.
– Summen af de israelske destruktive handlinger rettet mod summen af det palæstinensiske folk, med det formål at erobre summen af det palæstinensiske land, er klart identificerbart. Mønstret af vold mod gruppen som helhed retfærdiggør at iværksætte Konventionen mod Folkemord, for at stoppe, forhindre og straffe folkemordet i det besatte palæstinensiske område som helhed, understreger Francesca Albanese i sin rapport.
Viljen til folkemord
I rapporten dokumenter den særlige rapportør, hvordan overgrebene i det besatte Palæstina er drevet af en vilje til folkemord, som del af den større ramme med bosætter-kolonialisme. Bosætter-kolonialisme er et begreb der anvendes, når en befolkningsgruppe fordrives eller udryddes fra et bestemt område, for at en anden gruppe kan overtage.
Francesca Albanese dokumenterer en lang række eksempler på, at ledende politikere og militærfolk i Israel opfordrer til folkemord, til at gøre først Gaza og siden resten af det besatte Palæstina ubeboeligt for palæstinensere, og til at annektere landområderne i et planlagt Stor-Israel.
– Det nuværende folkemord er en del af et århundrede langt projekt for en ekskluderende bosætter-kolonialisme i Palæstina, en plet på det internationale system og menneskeheden, som må afsluttes, undersøges og retsforfølges, konkluderer Albanese.
Våbenembargo nu
En umiddelbar og fuldstændig våbenembargo mod staten Israel skal være det første skridt for at stoppe det igangværende folkemord, konkluderer Francesca Albanese. Dernæst kommer våbenhvile samt sanktioner mod Israel, at verden anerkender, at der er apartheid, og at Israel trækker sig fra alle de besatte områder.
Rapporten læner sig gentagne gange op ad den retssag om folkemord, som Sydafrika i december anlagde mod Israel ved Den Internationale Domstol (ICJ). Albanese henviser også til den retslige udtalelse fra ICJ i juli, der erklærer besættelsen for ulovlig.
Kort efter Albaneses rapport udkom, indleverede Sydafrika 750 siders beviser, med 4.000 siders dokumentation i bilag, til domstolen ICJ. Beviserne er interne, og derfor ikke offentlige. Indtil videre er otte lande officielt gået ind i sagen på Sydafrikas side, mens yderligere seks lande er i færd med den proces. Danmark er ikke blandt dem.
Kamp for våbenembargo
Spørgsmålet om våbenembargo fylder også i den danske solidaritetsbevægelse med Palæstina. Fire NGO’er har rejst sag mod den danske stat for at forbyde våbensalg, og domstolene skal tage stilling til, om de kan føre den, her til februar næste år. Indtil da samler en gruppe borgere underskrifter til et borgerforslag om våbenembargo.
Artiklen fortsætter…
Læs også
Datoen er sat for retssag om dansk våbeneksport til Israel
– Vi forventer jo, at vores regering begynder at efterleve den internationale lovgivning, som Danmark har tilsluttet sig og er forpligtet af. Hvis der er den mindste risiko for, at Danmark indgår i handel med våben og våbendele, der bliver brugt til krigsforbrydelser, skal vi stoppe den handel omgående, udtaler Honey Biba Beckerlee, til Arbejderen. Hun er forslagsstiller, aktivist og billedkunstner.
– Ellers risikerer vi at gøre os medskyldige i et folkedrab og i de forbrydelser, som Israel står anklaget for ved de højeste internationale domstole, ICJ og ICC. Så vi forventer øjeblikkelig våbenembargo overfor Israel, og at vi stopper F-35 samarbejdet, fortsætter hun.
Indtil videre har over 22.000 skrevet under på forslaget, der skal have 50.000 underskrifter for at komme til behandling i Folketinget.
Borgerforslaget kan findes og underskrives her.
Stort krav om våbenembargo
En ny meningsmåling viser, at et flertal af den danske befolkning støtter et forbud mod salg af våben til Israel. Meningsmålingen er gennemført for mediet Puls48. 1.002 mennesker er i dagene 31. oktober til 5. november stillet en række spørgsmål om Palæstina.
Over halvdelen af den danske befolkning – 54,3 procent – er enige eller delvist enige i et forbud mod våbensalg til Israel. Kun 11 procent er helt uenige, og 8,4 procent delvist uenige.
Målingen viser også stor støtte til officielt dansk pres på Israel for at få nødhjælp ind i Gaza, forbud mod varer fra de ulovlige israelske bosættere, og at Danmark anderkender Palæstina. Næsten halvdelen af befolkningen – 44,8 procent – støtter et krav om, at Danmark går ind og støtter Sydafrikas sag ved ICJ.
Borgerforslaget med til stordemonstration
Flere af de krav går igen, når initiativet “Alle på gaden for et frit Palæstina” lørdag den 16. november indkalder til stordemonstration, klokken 14.00 på Christiansborg Slotsplads. Her vil to af initiativtagerne til borgerforslaget om våbenembargo gå på scenen med en opfordring om at skrive under.
– Vi håber, at det kan give borgerforslaget fornyet opmærksomhed og at der kan komme fart på det, så flere skriver under og deler i deres netværk. Nogle tænker måske, at det ikke nytter noget, da flertallet af folkevalgte vil stemme forslaget ned. Men vi må insistere på at blive ved og at tale til beslutningstagernes fornuft, ordentlighed og menneskelighed. Også selvom det er et sejere træk end nogen af os havde kunnet forestille os for nu mere end et år siden, fortsætter Honey Biba Beckerlee, overfor Arbejderen.
– Vi er alle aktive i andre grene af solidaritetsbevægelsen. For eksempel i Kunst- og Kulturarbejdere for et frit Palæstina, Sundhedsfaglige for Gaza og på egne platforme. Så man kan sige, at borgerforslaget er vokset ud af solidaritetsbevægelsen – det er et fælles arbejde for fred, uddyber Nanna Hilm. Hun er en af de initiativtagere, der præsenterer borgerforslaget fra scenen lørdag den 16. november.
– Det kan selvfølgelig virke håbløst. Det hører vi også; hvad nytter det at skrive under, hvis det alligevel afvises i folketingssalen? Men vi må ikke give op. Det er et opråb til vores politikere om at vågne op – tilsammen med sagsanlægget fra de fire ngo’er lægger det et samlet pres på regeringen, slutter Nanna Hilm.
Francesca Albanese kommer til Danmark til februar, hvor hun i København og Århus holder oplæg om folkemordets anatomi.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.