Ikke-vestlige flygtninge i Ukraine – især afrikanske og indiske studerende – bliver diskrimineret i Ukraine.
Afrikanske studerende i Ukraine, der vil ud af Ukraine, deler videoer på de sociale medier, der viser, hvordan de bliver holdt tilbage og forhindret i at komme på tog og busser og komme over grænseovergange, så ukrainere kan blive evakueret først ud af det krigshærgede land.
Eksempelvis viser et videoklip på Twitter, hvordan ukrainsk militær blokerer for, at afrikanere kan gå ind i toget.
Den nigerianske studerende Jessica fortæller til den britiske tv-station BBC, at hun blev afvist, da hun forsøgte at komme på en bus til den polske grænse.
– “Kun ukrainere”, fik vi at vide. Jeg tiggede om at komme med. De var ligeglade. Ukraine prioriterer kun sine egne borgere, fortæller Jessica til BBC.
Den britiske avis The Guardian har samlet en række videoer, der viser, hvordan afrikanske og indiske studerende, der forsøger at flygte, bliver diskrimineret.
FN’s flygtningegeneralsekretær er chokeret
FN’s Migrationsorganisation (IOM) tager skarp afstand fra meldingerne om, at ikke-vestlige flygtninge bliver sat bagerst i køen.
– Jeg er chokeret over de bekræftede, pålidelige meldinger om diskrimination, vold og fremmedhad mod borgere fra tredjelande, der forsøger at flygte fra konflikten i Ukraine, siger generalsekretær for FN’s Migrationsorganisation (IOM) António Vitorino.
Han fortsætter:
– Enhver form for diskrimination baseret på race, etnicitet eller nationalitet er uacceptabel og bør straks efterforskes.
Også FN’s særlige racismerapportør og FN’s særlige rapportør for migranters rettigheder tager afstand fra diskriminationen af ikke-vestlige flygtninge.
“Der har været adskillige individuelle beretninger og beretninger i medier, der indikerer, at afrikanere nægtes adgang eller bliver holdt tilbage ved ukrainske tog, busser og endda på grænsen og nægtet deres ret til at bevæge sig frit, indtil hvide migranter og asylansøgere har fået plads. Der er også rapporter om, at afrikanere er blevet nægtet adgang til Ukraines nabolande”, konstaterer FN-rapportørerne i en udtalelse.
“I væbnede konflikter er det vigtigt, at stater ikke forringer de fundamentale frihedsrettigheder til blandt andet liv, frihed og beskyttelse … Det er essentielt, at alle mennesker – inklusive mennesker fra Afrika, der ønsker at forlade Ukraine – bliver behandlet ligeværdigt”, fortsætter FN-rapportørerne.
Jeg er chokeret over meldinger om diskrimination, vold og fremmedhad mod borgere fra tredjelande, der forsøger at flygte fra konflikten i Ukraine.
António Vitorino, generalsekretær for FN’s Migrationsorganisation
Også Den Afrikanske Union kritiserer i en udtalelse diskriminationen af afrikanske flygtninge.
Den Afrikanske Union minder om, at “alle mennesker har ret til at krydse internationale grænser under konflikter og bør have samme ret til at komme i sikkerhed fra konflikten i Ukraine uanset deres nationalitet eller race”.
Den Afrikanske Union kalder forskelsbehandlingen af afrikanske flygtninge i Ukraine for “uacceptabel” og “i strid med international ret”.
Ukraine har mere end 240 universiteter og over 76.500 internationale studerende. Ukraine har siden 1960’erne, hvor landet var en del af Sovjetunionen, haft tradition for at tiltrække mange studerende fra Afrika. Før krigen boede der ifølge ngo’en African Council næsten 30.000 afrikanere i Ukraine, hvor halvdelen er studerende.
Også indiske studerende bliver diskrimineret. Den indiske medicinstuderende Saakshi Ijantkar, der har studeret i Lviv i Ukraine, fortæller til CNN om hendes flugt:
– Der er tre checkpoints, som vi skal igennem for at nå til grænsen. Mange mennesker er strandet her. De tillader ikke indere at gå igennem, siger hun og beretter om, at indiske mænd fik tæsk ved et af de ukrainske checkpoints ved grænsen.
Den britiske avis The Guardian beskriver, hvordan studerende fra Afrika og Mellemøsten, der er flygtet fra krigen, også bliver diskrimineret i Polen.
Polske højreekstreme har chikaneret og forsøgt at angribe flygtninge fra Afrika og Mellemøsten, der har søgt ly fra krigen på en togstation i den polske by Przemy.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.