Interessant program. Tesen er at imperialistiske partier, (samtlige partier i Folketinget) og fascismen reelt samarbejder – hvilket udover deres direkte støtte til Nazi- kupmagerne i Ukraine, til det islamo-fascistiske Isis/al queda terrornetværk, jf. deres støtte til det sunni-islamistiske regime change – regime i Syrien – og Libyen forud – afspejles i højredrejning, oprustning/militarisering. Samtidig forsøger de at aflede opinionen ved at konsekvent at definere og stemple AFD, Le Pen, Orban, Ungarn, Georgescu, Rumænien, o.a., på trods af at disse højre-populistisk stemplede partier på mange punkter er mere fredsorienterede i relation til Ukraine, mindre russofobiske, mindre militaristiske, og har et mere socialt afbalanceret politisk program, herunder vil føre en mere retfærdig økonomisk omfordelingspolitik – sidstnævnte har traditionelt været indikator for højre-venstre definition – indtil neoliberalismen og dens omdefinering heraf satte ind.
Og fint, jeg ser, at der er forplejning, altså mad og drikke til 50 euro, ca. 375 DK, men hvordan kommer til Berlin, og hvad med overnatning? Sådanne praktiske ting skal jo også eksplicit arrangeres for dem, der kommer langvejs fra.
80 år efter sejren over den tyske fascisme i Europa blinker advarselslamperne igen. Over hele verden ser vi tegn på en kommende storm: en voksende højredrejning, fremvoksende fascistiske kræfter og en tiltagende politisk og økonomisk krise.
“Fascismen er i luften”, lyder det fra arrangørerne af den internationale marxistiske konference, der finder sted på Franz-Mehring-Platz 1 i den tyske hovedstad Berlin den 20.-22. juni.
Hvordan hænger arbejderbevægelsen og antifascismen sammen i dag?
Her samles marxister, historikere og anti-fascister til en international videnskabelig-politisk konference, der skal tage livtag med spørgsmålet: Er vi vidner til fascismens genkomst i Europa?
Mere end 100 år efter at marxistiske tænkere først tog fat på at analysere fascismens natur, skal konferencen tage tråden op og videreudvikle forståelsen af fænomenet. Hvilke forbindelser eksisterer der i dag mellem liberalisme og fascisme? Og hvordan udspiller den fascistiske tendens sig i konkrete samfund?
Konferencen vil være struktureret i fire tematiske spor, der hver for sig og tilsammen skal belyse fascismens rødder, former og modstand i det 21. århundrede.
Spor 1: Om forholdet mellem fascisme og imperialistisk krise
Konferencen indledes med et historisk tilbageblik på de klassiske marxistiske debatter i det 20. århundrede: Hvad så man som fascismens kerne? Hvilke analyser var fælles, og hvor opstod uenigheder? Hvordan har disse diskussioner udviklet sig frem til i dag?
I dette spor undersøges også forholdet mellem økonomisk krise og fascisme – dengang og nu. Hvilke ligheder og forskelle findes mellem nutidens situation og 1920’ernes? Er der en sammenhæng mellem den kapitalistiske krise, nyliberalismens kollaps og fascismens fremmarch?
Spor 2: Fascistiske partier og bevægelser i Østeuropa i dag
Andet spor retter blikket mod Østeuropa, hvor fascistiske og højreekstreme partier og bevægelser vinder terræn. Hvordan er disse strukturer opstået? Hvilke samfundsgrupper bakker dem op – politisk og økonomisk – og hvilke interesser repræsenterer de?
Der stilles også skarpt på spørgsmålet om, hvorvidt fascistiske kræfter i Europas periferi aktivt opbygges og støttes med henblik på at tjene imperialistiske interesser. Og hvilken rolle spiller de liberale og konservative kræfter i dette landskab?
Spor 3: Fascistiske partier og bevægelser i Vesteuropa i dag
Det tredje spor undersøger situationen i de gamle industrinationer i Vesteuropa. Hvordan adskiller fascistiske bevægelser i de “centrale” europæiske lande sig fra dem i periferien?
Også her fokuseres der på forbindelserne – og måske lighederne – mellem fascistiske, liberale og konservative aktører. Er der tale om samarbejde, accept eller ren medløberadfærd?
Spor 4: Antifascisme mellem integrationsideologi og progressiv praksis
Afslutningsvis sættes der fokus på den antifascistiske kamp. I de seneste år har liberale, socialdemokratiske og konservative partier opfordret til brede borgerlige alliancer mod højrefløjen. Men disse alliancer har haft begrænset succes med at dæmme op for højredrejningen.
Spor 4 vil undersøge, hvornår antifascisme forvandles til en styrende ideologi snarere end et redskab til reel modstand. Hvad er der tilbage i dagens Europa af de historiske antifascistiske traditioner – folkefronten, partisanbevægelsen? Og hvordan hænger arbejderbevægelsen og antifascismen sammen i dag?
Afsluttende forum: Udveksling om antifascistisk praksis
Konferencen rundes af med et åbent diskussionsforum, hvor deltagerne kan udveksle erfaringer og refleksioner om nutidens antifascistiske praksis og dens indbyggede modsætninger.
Konferencen i 2025 sigter mod at blive et afgørende mødested for venstrekræfter, der ønsker at forstå og bekæmpe den aktuelle højredrejning med teoretisk klarhed og politisk styrke.
Find konferencens fulde program her.
Tilmeld dig konferencen her.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.