Selv om over 3,3 millioner mennesker er blevet registreret døde med covid-19, nægter EU fortsat at ophæve patenter på covid-19-vacciner og forhindrer derved fattigere lande i at producere vaccinerne selv.
Marc Botenga, medlem af EU-parlamentet for Belgiens Arbejderparti (PTB), forklarer, at spørgsmålet om patent kan betragtes fra to sider.
– Det handler om, hvorvidt det er vigtigst at sikre EU’s multinationale firmaers konkurrencedygtighed, så de kan dominere verden og sende profitten tilbage til Europa. Eller om det er global sundhed og at komme pandemien til livs hurtigst muligt, der er vigtigst, siger Botenga til Arbejderen.
Monopol på sundhed
De patentrettigheder, der giver medicinalfirmaer magt til at bestemme, hvem der må og ikke må producere vacciner, bliver beskyttet af TRIPS-aftalen, som er indgået af Verdenshandelsorganisationen (WTO).
– Et patent er i bund og grund et monopol på en form for sundhedsteknologi, der gives til et eller flere firmaer. Dette kan være en vaccine eller et andet medicinsk produkt. Og grundlæggende set kan firmaet så bestemme, hvor mange vacciner der skal produceres, hvor de skal produceres, og hvilken pris de sælges for, forklarer Marc Botenga og fortsætter:
– Og hvorfor er det så et problem i dag? Fordi der er firmaer overalt i verden, der ønsker at producere vaccinen, men bliver forhindret af patentet, der gør, at de skal have tilladelse af patentindehaveren.
Konkret betyder det, at et firma som Moderna, der producerer en type covid-19-vaccine, har eneret til at bestemme over produktion og salg af vaccinen. Hvis et eksternt firma ønsker at producere Modernas vaccine, skal firmaet først have tilladelse af Moderna.
Udviklet på offentlige midler
I oktober 2020 stod Sydafrika og Indien i spidsen for over 100 udviklingslandes anmodning om at ophæve patent på covid-19-vacciner, så de fattigere lande selv ville kunne producere vacciner fremfor at vente på medicinalfirmaers udrulning, der har været præget af forsinkelser.
Men blandt andre EU, USA, Storbritannien, Norge, Australien og repræsentanter fra medicinalfirmaer afviste anmodningen, hvilket forsat forhindrer udviklingslande i at producere vacciner og redde menneskeliv.
Ifølge Marc Botenga argumenterer Vesten og dens medicinalfirmaer, at ophævelse af patent vil skade fremtidig forskning og innovation, fordi firmaer så ikke modtager den fulde økonomiske gevinst. Men Botenga mener ikke, at det er et legitimt argument.
Det handler om, hvem der har kontrol over teknologien og om ikke at dele teknologien med økonomiske konkurrenter.
Marc Botenga, medlem af EU-parlamentet for Belgiens Arbejderparti
– Ideen om, at innovation på dette område er et resultat af privat investering, er egentlig ikke sand. Den primære innovation og forskning er blevet finansieret af offentlige midler, forklarer Botenga og fortsætter:
– Grundlaget for eksempelvis Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner er blevet udviklet på universiteter. Og selv da BioNTech ønskede at skabe en vaccine på det grundlag, fik firmaet 100 millioner af euro fra Tysklands regering. Så her er det vigtigt at vide, at forskning og innovation først og fremmest er blevet sponsoreret af offentlige midler.
Botenga finder det problematisk, at medicinalfirmaer, hvis vacciner er blevet udviklet på offentlige midler, i dag tjener milliarder på salget af vaccinerne. Problemet ligger blandt andet i, at medicinalfirmaer udbetaler milliarder til deres aktionærer fremfor at geninvestere profitten i forskning og innovation.
Ny form for imperialisme
Marc Botenga forklarer, at der er to primære årsager til, at EU nægter at ophæve patenter på covid-19-vacciner. Den ene årsag er, at medicinalfirmaer har stærke lobbyister i EU.
– Det er noget, som vi ikke bør undervurdere. Den stærke lobbyisme i EU er en meget, meget tung vægt. Det er for nyligt kommet frem, at EU-kommissionen under pandemien har mødtes med lobbyister fra store medicinalfirmaer mange gange, mens de stort set aldrig har mødtes med ngo’er som Læger Uden Grænser eller globale sundhedsforkæmpere, fortæller Botenga.
Den anden årsag til, at EU nægter at ophæve patent, handler ifølge Botenga om adgangen til teknologi. Hvis lande som Kina, Sydafrika og Indien får adgang til den nødvendige teknologi for at producere vacciner, vil disse lande være konkurrenter til Vesten.
- Patent på covid-19-vacciner bliver opretholdt gennem TRIPS-aftalen indgået af Verdenshandelsorganisationen (WTO).
- TRIPS-aftalen giver dog plads til at ophæve patenter i nødstilfælde.
- Indien, Sydafrika og over 100 andre udviklingslande mener, at covid-19-pandemien er et nødstilfælde.
- I oktober 2020 anførte Indien og Sydafrika derfor en anmodning om at ophæve patent på covid-19-vacciner.
- Ved at ophæve patent vil udviklingslande være i stand til selv at producere vacciner og derved undgå at vente på medicinalfirmaers udrulning, der har været præget af forsinkelser.
- Hvis udviklingslande selv må producere vacciner, kan flere mennesker blev vaccineret hurtigere.
- Hurtig vaccination af verdensbefolkningen vil ikke blot betyde, at færre mennesker risikerer at dø, men også at der er mindre sandsynlighed for, at nye covid-19-mutationer opstår.
- Nye covid-19-mutationer kan være mere smittefarlige, mere drablige og/eller bedre til at modstå vacciner.
- Men EU, USA, Storbritannien, Norge, Australien, Canada, Schweiz, Japan, Brasilien og repræsentanter fra medicinalindustrien blokerede anmodningen og nægter at ophæve patent.
- De mener, at ophævelse af patent vil skade den fremtidige motivation for forskning og innovation, da medicinalfirmaer ikke vil tjene den fulde profit på salget af vacciner.
- Kritikere fastslår dog, at den grundlæggende forskning og innovation bag vacciner kommer fra universiteter og er blevet finansieret af offentlige fremfor private midler.
- I slutningen af november 2021 har USA’s præsident Joe Biden dog opfordret til at ophæve patenterne på covid-19-vacciner.
– Det lyder forfærdeligt, men det handler om, hvem der har kontrol over teknologien og om ikke at dele teknologien med økonomiske konkurrenter. Det er en forfærdelig måde at anskue global sundhed på, mener Botenga.
Han anser den måde, som medicinalfirmaer Pfizer/BioNTech udpeger, hvem der må sælge vacciner og hvor som en “ny form for imperialisme”.
– Det er også derfor, at Tyskland er så meget imod at ophæve patenter. Tyskland har BioNTech på sit territorium, og tyskerne vil kontrollere og beholde teknologien på europæiske hænder fremfor at dele den med verden, forklarer politikeren og tilføjer:
– Det handler om, hvilke firmaer der dominerer verden. Hvilke fordele har industrialiserede lande og deres firmaer haft det sidste århundrede? De har haft teknologiske fremskridt. Og de har gjort alt, hvad de kunne, for at bevare denne ubalance.
“Ikke blot en moralsk skændsel”
Marc Botenga anerkender, at det vil blive sværere for medicinalfirmaer at skabe profit, hvis patent på covid-19-vacciner bliver ophævet, da firmaerne så vil få nye konkurrenter rundt i verden.
– Men hvis du er en borger, og hvis du har brug for hjælp, så har du interesse i åben videnskab, hvor forskere fra hele verden kan samarbejde om at bekæmpe pandemier, fastslår Botenga.
– Det er på en måde det, der skete i januar 2020, da Kinas videnskabsmænd delte coronavirussens struktur. De opdagede og offentliggjorde den, så alle kunne arbejde med at udvikle en vaccine eller behandling så hurtigt som muligt.
Botenga ser det som nødvendigt for den globale sundhed, at patent på covid-19-vacciner bliver ophævet. Han peger på Indien, der i øjeblikket ser over 4000 registrerede covid-19-dødsfald om dagen. I Indien er der desuden blev sporet en række nye covid-19-mutationer.
Læs også
Indien i covid-19-kaos efter at Vesten nægter at ophæve patentrettigheder for vacciner
– Hvis folk bliver ved med at dø i Indien, er det ikke blot en moralsk skændsel. Det er også en risiko for mennesker i Europa og andre steder, fordi jo længere virussen cirkulerer, jo flere varianter kan der opstå, forklarer Botenga.
– Og ved hver variant må vi spørge os selv, om vores vacciner stadig er effektive. Så patenter, der forhindrer lande i at producere vacciner, er ekstremt farlige.
Verdenssundhedsorganisationen har lige kategoriseret den indiske variant som “bekymrende variant”, fortsætter han.
Små fremskridt
Marc Botenga har som medlem af EU-parlamentet længe kæmpet for at få EU til at støtte ophævelsen af patent på covid-19-vacciner. Han er med i det europæiske borgerinitiativ “Ingen profit på pandemi”, der forsøger at presse EU til at ophæve patent på covid-19-vacciner ved at indsamle underskrifter fra EU-borgere. Du kan skrive under på initiativet her.
– I maj 2020 holdte jeg min første tale om ophævelse af patent. Men da vi startede vores kampagne, anså EU-folk os som fuldstændig skøre, fordi vi stillede spørgsmålstegn ved det økonomiske ortodoksi, griner Botenga.
Men i dag mener han, at der er fremskridt at spore. Botenga peger blandt andet på den spanske regering og Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der har meldt ud, at de nu er klar til at diskutere ophævelse af patent.
– I går snakkede jeg med kommissæren for EU’s indre marked Thierry Breton. Han fortalte, at han altid har ment, at vi burde gøre noget i forhold til patenterne. Det er nu helt sikkert ikke sandt, men det er da et resultat af det pres vi har lagt, siger Botenga.
Han peger også på USA’s præsident Joe Biden, der for nyligt har meldt ud, at USA vil støtte ophævelse af patent. Botenga ser udtalelsen som et positivt skridt i den rigtige retning, men han frygter, at der kan være langt fra ord til handling. USA har endnu ikke eksporteret én eneste vaccine under pandemien.
– Det hele handler om, hvor meget pres vi kan opbygge. Dette er virkelig essentielt. Men det positive, i det Biden siger, er, at det viser verden, at vores forslag er fuldstændig rimeligt og giver mening, slutter Marc Botenga.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.