EU hælder millioner af euro i israelske våbenfirmaer og universiteter, der forsker i krig og udvikler våben.
De droner, der overvåger Middelhavet og Gaza, er udviklet af Israel selv, men får pengestøtte fra EU-fonde. For eksempel får Israel Aerospace Industries, der er landets største producent af militært udstyr til rum- og luftfart, hjælp af EU i et fælles program kaldet SAFESPACE.
Jeg opfordrer til et øjeblikkeligt stop for al europæisk militær støtte til Israel og til, at EU erklærer en omfattende våbenembargo mod alle parter i konflikten.
Wendela de Fries, kampagneleder, European Network Against Arms Trade
Hele 8,3 millioner euro har EU desuden investeret i programmet RESPONDRONE, hvor EU-lande som Frankrig, Letland, Holland, Portugal og Grækenland deltager på lige fod med Israel.
RESPONDRONE praler af at være en nøglefaktor i at udvikle droner, der overvåger Middelhavet ud for Israel. Dronerne er israelsk produceret.
Selv har EU’s egen kystvagt Frontex siden 2021 været afhængig af data fra en israelsk IAI Heron-1-drone.
Også EU’s teknologiske program Horizon 2020 kanaliserer penge til Israel, der får 1,28 milliarder euro. Pengene går til flere israelske virksomheder samt flere institutter på universiteter.
Asymmetrisk krigsførelse
Et af de mest berygtede institutter er Institute for National Security Studies (NSS) på Tel Aviv Universitet. Det er en såkaldt tænketank, der forsker i “sikkerhed” og laver analyser af “militære og strategiske anliggender og terrorisme, militær balance i Mellemøsten og cyberkrigsførelse”. EU finansierer NSS med millioner af euro.
NSS’ direktør for militære og strategiske anliggender hedder Gabi Siboni og har tidligere designet den berygtede Dahiya-doktrin. Doktrinen er en militær strategi, der involverer ødelæggelse af civil infrastruktur for at lægge pres på en fjende. Det er en form for “asymmetrisk krigsførelse”, der støtter anvendelsen af “uforholdsmæssig megen magt” mod en fjende.
EU’s Horizon 2020 giver også 12,3 millioner euro til Jerusalems Hebræiske Universitets såkaldte Military Intelligence program. Det tilbyder officerer i den israelske hær “grundlæggende kamptræning” og “militær efterretning og ledelse” på eliteplan, rapporterer dagbladet Jerusalem Post.
Studerende på programmet bærer uniform og personlige skydevåben på campus, tilføjer dagbladet.
Israels tekniske universitet i Haifa, The Technion, får 8,7 millioner euro fra EU’s Horizon 2020-program. Technion er det israelske universitet, der har den højeste andel af studerende og professorer, der kommer fra militæret.
Technion har udviklet den militære fjernstyrede D9R-bulldozer, som Israels hær anvender til at rive palæstinensiske hjem ned i Gaza og på Vestbredden, skriver kampagnen, European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP) i en rapport.
Våbenhandel
Ikke bare forskning og teknologi støtter EU. Landene i Unionen sender også og modtager direkte våben fra Israel. I de sidste 10 år har EU-landene givet licens til militære kontrakter på omkring 1,5 milliarder euro til Israel.
Sammenlagt er EU-lande nogle af Israels hovedleverandører af militære systemer og udstyr, kun overgået af USA.
Det har omfattet ammunition, udstyr til at affyre våben, komponenter til militære fly og køretøjer. Ifølge EU Reports har europæiske lande ikke sendt våben eller militærsystemer til Palæstina siden 2002.
I stedet ender hollandske komponenter til F-16-fly, Apache-helikoptere og Hellfire-missiler hos den israelske hær igennem samproduktionsaftaler med amerikanske virksomheder.
Det danske våbenfirma Terma forsyner det israelske militær med udstyr til F-16- og F-35-kampfly, som bruges til bombardementer af palæstinenserne i Gaza. Flere blokader af anlæg i Aarhus og København har ramt firmaet inden for den seneste måned.
Italien er den største leverandør i EU af militærsystemer til Israel. Siden Israels seneste invasion af Gaza har det italienske firma Alenia Aermacchi sendt to M-346-fly til træningsmissioner afsted til israelsk luftvåben.
Samtidig er spansk våbeneksport til Israel fordoblet siden 2008.
Flere europæiske græsrodsgrupper mod europæisk støtte til Israels militær vender sig i skarpe toner mod udviklingen.
“Jeg opfordrer til et øjeblikkeligt stop for al europæisk militær støtte til Israel og til, at EU erklærer en omfattende våbenembargo mod alle parter i konflikten. Det betyder, at alle EU-lande øjeblikkeligt skal suspendere alle overførsler af militært udstyr, assistance og ammunition til parterne i konflikten”, siger Wendela de Fries, kampagneleder i European Network Against Arms Trade (ENAAT).
For nyligt har regeringen i Spanien stoppet al eksport af våben til Israel, mens Belgiens regering har stoppet al eksport af ammunition til apartheidstaten.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.