Efter mere end 20 års hemmelige forhandlinger afsluttede EU-kommissionen og Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay) i sidste uge forhandlingerne om en handels- og investeringsaftale mellem EU og Mercosur.
Klima- og miljøbevægelser advarer om, at aftalen er skadelig for mennesker, natur og klima.
– EU-Mercosur handelsaftalen, er populært blevet kaldt “biler for bøffer-aftalen”. Eksport af biler fra Europa til Sydamerika, og import af soja til foder samt kød den anden vej. Det er åbenlyst at det ikke er det, verden har brug for i lyset af de eskalerende klima- og naturkriser, påpeger international koordinator hos Miljøbevægelsen NOAH, Marie Hagensen.
Formålet med aftalen er at øge EU’s import af oksekød, fjerkræ, sukker og andre landbrugsprodukter fra Sydamerika til gengæld for mere EU-eksport af biler, plastik og sprøjtegifte – heriblandt også sprøjtegifte der er forbudt i EU – til Sydamerika.
Netop disse varer er årsag til omfattende skovrydning, udledning af drivhusgasser og tab af biodiversitet.
– De sandsynlige konsekvenser af aftalen vil være flere og kraftigere skovbrande i Amazonas, øget udledning af drivhusgasser, ødelæggelse af lokal madproduktion i Mercosur-landene og øget brug af farlige sprøjtegifte, der truer fødevaresikkerhed i Europa, forudser Marie Hagensen fra NOAH.
Læs også
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klima
Friends of the Earth International advarer om, at aftalen vil overføre store beføjelser til transnationale selskaber og underminere menneskers grundlæggende rettigheder til arbejde, mad, et økologisk sundt miljø og et sikkert klima.
– Det er en forældet aftale, der vil forstærke klima- og biodiversitetskrisen og samtidig svække folks ret til sunde, lokale og fair fødevarer. Forhandlingerne blev ført i hemmelighed på trods af det massive opråb fra landmænd og modstand fra flere europæiske regeringer og EU-parlamentet. Vi har et presserende behov for handelspolitikker, der prioriterer klima, retfærdighed og samarbejde frem for grådighed, mener Friends of the Earth Europes kampagnechef for handel, Julie Zalcman.
Hemmelig aftale
Lukketheden omkring aftalen og manglen på demokratisk debat møder kritik fra miljø- og klimabevægelsen CAN Europe.
– Denne lyssky aftale er et frontalangreb på demokratiet. Den blev forhandlet på plads bag ryggen på borgerne på trods af udbredt bekymring fra en række ngo’er og fagforeninger. Mere end 700 millioner mennesker vil blive påvirket af aftalen, siger handels- og investeringspolitisk koordinator hos CAN Europe, Audrey Changoe og tilføjer:
– Det er skandaløst, at EU-kommissionen har nægtet at udlevere detaljerede oplysninger om forhandlingerne og forhandlingsdokumenterne. Det er imod EU’s handelskommissær Sefcovics løfter om at forbedre gennemsigtigheden og dialogen med civilsamfundet.
“Win-win” eller kun “win”
Da EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen annoncerede aftalen i Montevideo, Uruguay, fremhævede hun den som en økonomisk “win-win”-aftale.
– Dette er en win-win-aftale, som vil give meningsfulde fordele for forbrugere og virksomheder på begge sider, sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen.
EU-kommissionen viceformand og kommisær for udenrigsanliggende, Kaja Kallas, lægger ikke skjul på, at aftalen styrker EU:
– For europæerne åbner det op for en stor region, som de frit kan handle med, herunder adgang til kritiske råmaterialer, og det mindsker risikoen for, at konkurrenter erstatter os i vores fravær. Aftalen skaber et marked for over 700 millioner mennesker og sparer virksomheder i Europa for milliarder af euro årligt i told.
Ved at degradere de sydamerikanske økonomier til råvareleverandører koncentrerer den endnu mere politisk og økonomisk magt hos nogle få store virksomheder.
Lucia Ortiz, Friends of the Earth Latin America and Caribbean.
Flere ngo’er advarer om, at aftalen udgør en alvorlig økonomisk risiko, især for Sydamerika, og at den vil øge uligheden yderligere og hindre en bæredygtig udvikling i Mercosur-landene.
NGO’er som Friends of the Earth, NOAH og CAN Europa advarer om, at øget konkurrence vil føre til, at små og mellemstore landmænd og familielandbrug vil blive erstattet af storstilede industrilandbrug.
– EU-Mercosur-aftalen fremmer transnationale selskabers og finansielle institutioners ret til at profitere af privatisering af offentlige tjenester til fordel for offentlige indkøb og fastholder den koloniale asymmetri. Ved at degradere de sydamerikanske økonomier til råvareleverandører koncentrerer den endnu mere politisk og økonomisk magt hos nogle få store virksomheder i mine- og landbrugssektoren, advarer Lucia Ortiz fra Friends of the Earth Brazil og Friends of the Earth Latin America and Caribbean.
Også i Argentina frygter de lokale konsekvenserne af aftalen:
– Argentina har oplevet konsekvenserne af neoliberale politikker, der har svækket arbejds-, miljø- og sociale rettigheder og efterladt mere end 50 procent af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Den højreorienterede præsident Javier Milei går fortsat ind for aftaler som EU-Mercosur, som kun vil øge uligheden, fattigdommen og arbejdsløsheden, advarer medlem af Tierra Nativa (Friends of the Earth Argentina), María Fernanda.
Destruktiv aftale for klimaet
EU og Mercosur-landene forsøger at grønvaske aftalen med et bilag om miljø i aftalen.
Men der er tale om et svagt kapitel om handel og “bæredygtighed” – som ikke kan håndhæves, mener klimanetværket Climate Action Network Latin America:
– Aftalen er bygget til at fremme handel med produkter, der driver afskovning, landgrabbing, massiv brug af pesticider, CO2-udledning og menneskerettighedskrænkelser. Aftalen skubber Sydamerika længere ind i et økologisk kollaps og understøtter et destruktivt neokolonialt økonomisk system, der skaber social ulighed, lyder det fra Laura Restrepo Alameda fra Climate Action Network Latin America, som tilføjer:
– Aftalen vil i høj grad påvirke de kollektive rettigheder for oprindelige samfund, som allerede bærer en uforholdsmæssig stor byrde af klimakrisen, og som skandaløst nok aldrig blev hørt om aftalen.
400 ngo’er i fælles opråb: Stop aftalen
Mere end 400 europæiske og latinamerikanske ngo’er har på få dage underskrevet en fælles protest mod den kontroversielle handel- og investeringsaftale med overskriften: “Ikke flere giftige handelsaftaler mellem EU og latinamerikanske lande”.
Læs også
Miljøbevægelse kalder regeringens løfte om 150 millioner til regnskov for et slag i luften
Ngo’erne advarer om, at aftalen vil:
“… forværre den ulige udveksling mellem det globale syd og nord og fastholde neokoloniale handelsstrukturer. Den fremmer destruktive landbrugsmodeller, der fortrænger småbønder og oprindelige samfund, samtidig med at den fremmer EU’s eksport af giftige landbrugskemikalier, selv dem, der er forbudt i EU. Disse ikke-bæredygtige landbrugsmetoder, herunder fabrikslandbrug, truer fødevaresuveræniteten og dyrevelfærden i begge regioner”.
I stedet opfordrer ngo’erne til at bygge et handelssamarbejde baseret på solidaritet, demokrati, gensidigt samarbejde og lighed.
Aftalen er ikke godkendt endnu: Flere lande er imod
Selvom EU-kommissionen nu har færdigforhandlet aftalen, så er den langt fra godkendt.
Både Frankrig og Polen har protesteret kraftigt mod aftalen. Og i sidste uge vedtog det hollandske parlament en resolution imod aftalen.
Der er også modstand mod aftalen i Østrig, der har nedlagt veto mod aftalen, samt i Irland, Italien og Luxembourg, som har udtrykt forbehold for aftalen.
Der ventes at være det nødvendige kvalificerede flertal blandt EU’s medlemslande så aftalen kan vedtages i EU-rådet. Det kræver mindst 15 medlemslande, der repræsenterer mindst 65 pct. af EU’s samlede befolkning.
Dernæst skal Mercosur-aftalen vedtages i EU-parlamentet, hvor venstrefløjen vil prøve at blokere aftalen på grund dens konsekvenser for miljø og klima og arbejdere og forbrugere. Og landbruget vil også forsøge at lægge pres på EU-parlamentet for at beskytte den europæiske produktion.
Herudover skal aftalen vedtages i alle medlemslandenes parlamenter, fordi der er tale om en såkaldt “blandet aftale” med dele, som falder ind under medlemslandenes kompetencer.
Dette giver så Frankrig og Polen mulighed for alligevel at blokere aftalen.
EU-kommissionen overvejer dog mulighed for at dele aftalen op i to, hvor de rene handelsrelaterede emner ikke kræver godkendelse i medlemslandenes parlamenter, men umiddelbart kan træde i kraft efter godkendelserne i Rådet og Parlamentet.
– Det er endnu ikke en færdig aftale. Den skal nu godkendes, og der er allerede en stærk modstand mod aftalen. Civilsamfundet fra begge sider af Atlanten må fortsætte med at hæve stemmen mod gennemførelsen af EU-Mercosur-aftalen, opfordrer Audrey Changoe fra CAN Europe.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.