GO globaloffice Politics
Selvfølgelig skal Blair have sin titel og medalje. Det er netop tegnet på hans klasseforræderi, og hans skyld som krigsforbryder, og at han har mistet enhver folkelig sympati. Han er systemets mand.
Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair er blevet adlet af den britiske dronning og kan nu kalde sig “sir”. Han er blevet tildelt ordenen “Order of the Garter”.
Dén hædersbevisning har skabt voldsomt røre i Storbritannien, og 975.098 mennesker har indtil videre skrevet under på en protest på nettet. Bare siden i går er det tæt på 200.000 flere underskrifter. Hvert andet sekund skriver en person under, skriver det britiske dagblad The Daily Mail.
At adle ham er intet mindre end et slag i ansigtet på alle dem, der protesterede mod krigene i Irak og Afghanistan.
Lindsey German, Stop The War Coalition
En anden digital underskriftsindsamling har rundet 350.000 underskrifter.
Tony Blair var premierminister fra 1997 til 2007 og leder af det socialdemokratiske Labour-parti. Han var en ivrig tilhænger af USA’s “krig mod terror”. Storbritannien deltog i invasionerne af både Afghanistan i 2001 og Irak i 2003.
“Han er krigsforbryder”
Derfor skal Tony Blair ikke have hæder. Han er en krigsforbryder, siger Lindsey German, leder af den britiske fredsbevægelse Stop the War Coalition. Hun kalder æresbevisningen “et slag i ansigtet på dem, der er berørt af Tony Blairs krige”.
– Jeg synes, det er ret utroligt, i betragtning af at vi i år har set Afghanistan kollapse, hvilket var Tony Blairs første store krig i den såkaldte kamp mod terrorisme. Nu ser vi otte millioner mennesker på randen af sult i Afghanistan. Irak er i en frygtelig tilstand næsten 20 år efter invasionen, siger hun og tilføjer til LBC Radio, at USA’s krig mod terror kun har “næret terroristerne”.
Lindsey German mener også, at titlen er “et slag i ansigtet på befolkningen i Irak og Afghanistan samt alle dem, der protesterede mod krigen i Irak”.
Soldatermødre er rasende
Ifølge Daily Mail overvejer flere mødre til dræbte britiske soldater fra Irak- og Afghanistankrigene at returnere de medaljer, de modtog efter deres sønners død.
En af mødrene er Carol Valentine, der mener, at hædersbevisningen er “den ultimative fornærmelse”. Hendes søn Simon blev dræbt, mens han ryddede landminer i Afghanistan i 2009.
Caroline Whitaker mistede sønnen Gareth, efter at han blev skudt og dræbt af en afghansk politibetjent i 2012.
– Jeg føler, at etablissementet gør nar af min søns og andre børns død, siger hun.
Selv siger Tony Blair i en erklæring, at “det er en enorm ære at blive slået til ridder og få tildelt den mest ædle orden, og jeg er dybt taknemmelig overfor Hendes Majestæt. Det var et stort privilegium at tjene landet som premierminister”.
Initiativet til underskriftsindsamlingen kommer fra briten Angus Scott. Han skriver blandt andet på change.org:
“Tony Blair forårsagede uoprettelig skade på både Storbritanniens forfatning og i selve strukturen i samfundet. Han var personligt ansvarlig for at have forårsaget døden for utallige uskyldige civile liv og soldater i forskellige konflikter verden over. Han er dén person i Storbritannien, der mindst fortjener hædersbevisningen”.
Formålet med underskriftsindsamlingen er at opfordre “premierministeren til at anmode Hendes Majestæt om at få denne ære fjernet.
“Viser foragt”
Den australske journalist John Pilger skriver på Twitter, at “den britiske elites foragt for offentligheden aldrig er blevet udtrykt mere velformuleret end i beslutningen om at give Tony Blair det højeste orden. En million irakere dræbt, tre millioner fordrevne, et spor af blod”.
Også australske militære styrker begik krigsforbrydelser i Afghanistan.
Tony Blair påstod op til 2003, at Irak og landets statsleder Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben. Men det britiske parlament undersøgte sagen og kom i 2016 med den såkaldte Chilcot-rapport, der afviste påstanden.
Læs også
Rapporten indeholder også et hemmeligt brev fra Tony Blair til USA’s daværende præsident George W Bush, hvori han skriver: “Jeg er med dig hele vejen, uanset hvad.”
“Blair fortjener æren”
Den nuværende leder af Labour, Keir Starmer, mener imidlertid, at Blair fortjener titlen.
– Jeg synes, han fortjener æren, siger Starmer i et interview på ITV’s Good Morning Britain og tilføjer, at han “vandt tre valg, han var en meget succesfuld premierminister.”
På spørgsmålet om mange briters dybe skepsis overfor Blair-regeringens invasion af Irak svarede Keir Starmer, at han godt forstår, at der stadig er “stærke holdninger til Irak-krigen”.
I en skriftlig erklæring udtalte Keir Starmer et “stort tillykke til Tony Blair med denne anerkendelse for hans offentlige tjeneste for vores land.”
Keir Starmer kan selv kalde sig “sir”. Han fik titlen i 2013 af dronningen.
På Twitter raser den politiske kommentator Liam Young:
“Dette er en skammelig dag. Tony Blair burde retteligt sidde på anklagebænken ved krigsforbryderdomstolen i Haag”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.