Dom: I orden at stemple tysk progressivt dagblad som “venstreekstremistisk”
Domstol i Berlin giver grønt lys til at det progressive tyske dagblad, junge Welt kan stemples som venstreekstremistisk. Dommen lægger blandt andet vægt på, at den tyske avis organiserer en årlig Rosa Luxemburg-konference og har forbindelser til det tyske kommunistparti, DKP.
Det er i orden at den tyske efterretningstjeneste stempler det tyske dagblad junge Welt som venstreekstremistisk.
Det fastslog Berlins forvaltningsdomstol torsdag.
Dommen henviser blandt andet til, at avisen organiserer den årlige Rosa Luxemburg-konference, der “… henvender sig til det ekstreme venstreorienterede spektrum og understøtter en politisk proces mod den frie demokratiske grundorden”, skriver Berlins forvaltningsdomstol i en pressemeddelelse.
Dommen henviser også til, at junge Welt har bragt et foto i avisen, der viser Lenin ved sit skrivebord og har refereret positivt til Lenin. Herudover har avisen – ifølge dommen – stærke bånd til det tidligere DDR, og der er – ifølge dommen – forbindelser mellem junge Welts redaktører og skribenter og det tyske kommunistparti, DKP.
Stemplet som venstreekstremistisk
Den tyske efterretningstjeneste udarbejder hvert år en såkaldt “Rapport om beskyttelse af forfatningen”. I rapporten bliver junge Welt år efter år – som det eneste dagblad i Tyskland – stemplet for at være det “vigtigste og mest udbredte medie inden for venstreekstremisme”.
Efterretningstjenesten henviser til, at junge Welt er et dagblad, der stræber efter at etablere en “socialistisk-kommunistisk samfundsorden”.
Den tyske regering indrømmede i maj 2021 i et svar til det tyske parti Die Linke, at målet med at stemple junge Welt er at begrænse junge Welts relevans og “effektivitet” samt at “fjerne grobunden” for avisen.
Stemplingen og regeringens svar fik junge Welt til at lægge sag an mod den tyske stat for uberettiget at stække avisens pressefrihed og fordi stemplingen åbner op for at overvåge avisen.
Herudover mener junge Welt, at stemplingen kan afskrække læsere og gøre det sværere at tiltrække kilder til interviews og forfattere og får annoncører til at trække sig.
Klassekamp under anklage
Dagen før det sidste retsmøde modtog junge Welt en sidste briefing om sagen fra efterretningstjenestens advokater. Dokumentet beskylder junge Welt for at bruge udtryk som arbejderklasse, klassekamp og klasseretfærdighed.
– Begrebet klasseretfærdighed er særdeles velegnet til at beskrive rettens afgørelse. I sidste ende handlede denne retssag om pressefrihed, og i hvilket omfang og for hvem denne grundlæggende rettighed skulle gælde. Det blev klart, at pressefriheden naturligvis har sine grænser, når den herskende kapitalistklasses politik og handlinger kritiseres, siger stedfortrædende chefredaktør for junge Welt, Nick Braun til Arbejderen.
Han uddyber:
– Vi havde dog ikke forventet andet resultat i første omgang. Retten afviste allerede for to år siden vores sag med den begrundelse, at det er legitimt at begrænse pressefriheden for junge Welt, fordi efterretningstjenesten havde gode grunde til at overvåge os.
junge Welt
Er et tysk, uafhængigt, marxistisk dagblad.
Blev grundlagt i den sovjetiske del af Berlin i 1947.
Blev senere den officielle avis for det kommunistiske ungdomsforbund Frei Deutsche Jugend.
Var med et oplag på omkring 1,4 millioner den største avis i DDR.
Blev relanceret i 1994 som Tysklands mest venstreorienterede avis efter Murens fald.
Er i dag et kooperativ bestående af over 2000 medlemmer.
Mener fortsat, at der er behov for en antikapitalistisk og internationalistisk venstrefløj, hvis mål er et socialistisk samfund.
Har et oplag på 19.800 eksemplarer (26.000 om lørdagen).
Junge Welt har ikke tænkt sig at give op. De vil gå videre med sagen og kæmpe for at styrke grundlaget for avisen.
– Den tyske regering begrunder stemplingen af junge Welt i rapporten om beskyttelse af forfatningen med, at den vil “fjerne grobunden” for Die junge Welt. Derfor er det nu så meget desto vigtigere at producere et godt dagblad hver dag og få så mange læsere, abonnenter og andelshavere som muligt for at styrke junge Welts grundlag.
Dommen pålægger junge Welt at betale sagens omkostninger, der løber op i 860.000 kroner.
Arbejderen har sendt støttehilsen
Arbejderen sendte i går en støtteudtalelse til junge Welt:
“Dommen er et voldsomt angreb på pressefriheden. Den giver den tyske efterretningstjeneste lov til fortsat at kategorisere junge Welt som venstreekstremistisk og derved overvåge og på andre måder stække avisens handlefrihed. Dommen er afsagt med henvisning til junge Welts marxistiske orientering”, skriver Arbejderens redaktion blandt andet, og fortsætter:
“Arbejderen, der i mange år aktivt har samarbejdet med Junge Welt, stiller sig fuldt ud solidarisk med avisen. Vi protesterer på det kraftigste mod, at det kapitalistiske statsapparat vil kriminalisere kritiske medier. Hverken i Tyskland eller i Danmark må vi lade os skræmme til tavshed”.
Også andre udenlandske medier tager afstand fra dommen.
Den venstreorienterede avis Solidaire, der bliver udgivet af det belgiske arbejderparti, den franske kommunistiske avis L’Humanité og avisen vum Lëtzebuerger Vollek og venstreorienterede medier i Spanien har taget sagen op.
“Et alvorligt indgreb i pressefriheden”
Dommen møder også kritik blandt politikere i Tyskland.
– Jeg kan ikke se, at det giver nogen mening at nævne en publikation i en rapport om forfatningsbeskyttelse. Ansvarlige borgere har ikke brug for en officiel fortolkning af offentligt tilgængelige tekster. Tonen: “Læs ikke dette, det er ekstremistisk” passer ikke ind i en liberal forfatningsstat, lød det fra vicepræsident i den tyske Forbundsdagen, Wolfgang Kubicki i Berliner Zeitung, før dommen blev offentliggjort.
Udenrigsordfører for Sahra Wagenknecht Alliance i Forbundsdagen, Sevim Dagdelen, kritiserer også dommen.
– Dommen gør pressefriheden og demokratiet i Tyskland en bjørnetjeneste. Kritisk rapportering om krig og kapitalisme er ikke en sag for kontoret for beskyttelse af forfatningen, men bør forsvares som en del af den politiske beslutningstagning, lyder reaktionen fra Sevim Dagdelen.
Sekretær for Die Linkes gruppe i Berlins parlament, Niklas Schrader, kalder dommen et “alvorligt indgreb i pressefriheden”.
Kan du lide, hvad du læser?
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund
med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp
Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød
journalistik:
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Du kan være med til at sikre, at Arbejderen fortsat kan udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.
Bliv abonnent eller overfør et støttebeløb.