Bolivia: Som det første i Sydamerika trak Bolivias regering den 31. oktober 2023 sin ambassadør hjem fra Israel. Bolivias udenrigsminister Freddy Mamani siger, at regeringen “har besluttet at afbryde de diplomatiske forbindelser med den israelske stat i protest mod og fordømmelse af den aggressive og disproportionale israelske militæroffensiv, der finder sted i Gazastriben”. Det er anden gang, at Bolivia afbryder de diplomatiske forbindelser med Israel med henvisning til Israels krigsførelse mod Gaza. Det skete første gang i 2009, da Israel dengang invaderede Gaza. De diplomatiske forbindelser blev først genoprettet i 2020, efter at et kup indsatte den højreorienterede præsident Jeanine Añez i 2019.
Colombia/Chile: Både Colombia og Chile fulgte dagen efter i Bolivias fodspor og hjemkaldte deres ambassadører fra Israel. Colombias præsident Gustavo Petro forklarede på X, det tidligere Twitter, regeringens holdning: “Jeg har besluttet at hjemkalde vores ambassadør i Israel til konsultation. Hvis Israel ikke stopper massakren på det palæstinensiske folk, kan vi ikke være der”.
Chiles præsident Gabriel Boric har hjemkaldt ambassadør Jorge Carvajal til konsultationer. Boric kritiserer Israels “kollektive afstraffelse af den palæstinensiske civilbefolkning i Gaza” som en åbenlys overtrædelse af “grundlæggende normer i international lov”.
Israel: Den israelske regering svarer igen på afbrydelsen af de diplomatiske forbindelser fra flere latinamerikanske lande. Hårdest er tonen over for Bolivia, hvor Israel skriver, at Bolivia har “overgivet sig til terrorisme og til ayatollahs regimer i Iran”. Om Chile og Colombia skriver Israels udenrigsministerium: “Israel forventer, at Colombia og Chile støtter et demokratisk lands ret til at beskytte sine borgere og kræver øjeblikkelig frigivelse af alle de bortførte, og at de ikke allierer sig med Venezuela og Iran i støtten til Hamas’ terrorisme”.
Sydafrika: Senest har Sydafrikas regering afbrudt de diplomatiske forbindelser til Israel. Mandag den 6. november udtalte Khumbudzo Ntshavheni, minister i præsident Cyril Ramaphosas regering, at regeringen har besluttet at hjemkalde alle landets diplomater i Israel. “Tilbagetrækningen med henblik på konsultationer er et alvorligt signal om, at Sydafrika ser meget alvorligt på situationen i den del af verden”, sagde Khumbudzo Ntshavheni på en pressekonference.
Vestbredden/Israel: Israelske besættelsestropper gennemførte mandag den 6. november endnu et raid på den besatte Vestbred mod palæstinensere. Ved aktionen i mandags blev den 22-årige palæstinensiske aktivist Ahed Tamimi anholdt på “mistanke om opfordring til vold og terror-aktiviteter”. Tamini blev overdraget til israelske sikkerhedsstyrker til afhøring.
Ahed Tamimi blev et symbol for palæstinensisk modstand mod Israels besættelse, da hun i 2017 slog en israelsk soldat, som ville anholde hendes bror i familiens hjem i landsbyen Nabi Slaeh. Episoden blev optaget på video, som gik viralt. Dengang blev hun anholdt og efterfølgende idømt otte måneders fængsel.
Ifølge israelske medier har den palæstinensiske aktivist på Instagram opfordret til massakre mod israelske bosættere på Vestbredden og refereret til Hitler. Hendes mor, Narimane Tamimi, afviser anklagerne og siger, at der er mange falske profiler med Ahed Tamimi på de sociale medier, og hver gang hun forsøger at åbne en konto på sociale medier, bliver hun blokeret. Også Tamimis far er blevet anholdt af den israelske besættelsesmagt.
Gaza/Israel: Mindst 39 journalister er bekræftet blevet dræbt siden 7. oktober 2023 ifølge The Committee to Protect Journalists (CPJ). Af de 39 bekræftede dødsfald er 34 palæstinensiske, fire er israelske og en libanesisk. Tre journalister er meldt savnet, og ni er blevet arresteret. Antallet af dræbte journalister er usikkert. Mediesamarbejdet The Cradle opgør antallet af dræbte journalister til 49.
Ifølge mediesamarbejdet har Israels hær (IDF) sendt en advarsel til en række internationale medier, heriblandt Reuters og AFP, om at den israelske hær ikke kan garantere deres ansattes sikkerhed i Gaza. I brevet skriver IDF, at hæren går efter alle Hamas’ militære aktiviteter i hele Gaza, og tilføjer: “Under disse omstændigheder kan vi ikke garantere jeres ansattes sikkerhed, og vi opfordrer jer på det kraftigste til at træffe alle nødvendige foranstaltninger for deres sikkerhed”.
Gaza/Israel: 89 ansatte i UNRWA, FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, er blevet dræbt, siden Israel angreb Gaza den 7. oktober. Ifølge FN’s generalsekretær António Guterres er også de ansattes familiemedlemmer blevet dræbt samtidigt. Blandt de dræbte er lærere, skoleledere, læger, ingeniører, teknisk personale, vagter og personale med støttende funktioner.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.