FN: En resolution, der kræver, at Rusland trækker sine tropper ud af Ukraine, er blevet vedtaget i FN: 141 lande stemte for, 32 undlod at stemme, og 7 lande stemte imod.
G20: G20-landene kunne på deres nylige konference ikke blive enige om en fælles udtalelse, da Kina og Rusland ikke ville leve op til USA’s krav om at fordømme den russiske invasion af Ukraine, mens Indien ikke ville bruge ordet “krig” for at beskrive konflikten.
Europa: Omkring 200.000 lærere i Storbritannien nedlægger arbejdet for at kræve højere løn under leveomkostningskrisen, mens lærere i Portugal har opsat 20 telte foran parlamentet for at protestere med de samme krav som deres britiske kolleger. I lørdags gennemførte italienske havnearbejdere desuden en landsdækkende strejke.
Norge: Samer, der er et oprindeligt folk, har med andre klimaaktivister inklusive Greta Thunberg blokeret alle indgange til Norges Olie- og Energiministerium med krav om, at 150 vindmøller på halvøen Fosen fjernes. Det er over 500 dage siden, at landets Højesteret afgjorde, at vindmølleparkerne Storheia og Roan på Fosen krænker rensdyrhyrdernes menneskerettigheder. Alligevel blev aktivisterne fjernet af politiet.
Finland: Mens NATO-chef Jens Stoltenberg diskuterede NATO-udvidelse med de finske og svenske premierministre, stod en stor gruppe demonstranter udenfor for at protestere imod Finlands optagelse i NATO.
Tyskland: Tusindvis af tyske indbyggere deltog for nyligt i en demonstration i det centrale Berlin for at modsætte sig Tysklands våbenleverancer til Ukraine og i stedet kræve, at regeringen deeskalerer krisen ved at bane vejen for fredsforhandlinger med Rusland.
Storbritannien: Jeremy Corbyn, tidligere leder for det britiske parti Labour, har beskyldt Keir Starmer, nuværende leder for Labour, for et ” åbenlyst angreb ” på demokratiet ved at udelukke Corbyn fra at stille op som kandidat for Labour.
Nordirland: Forhandlinger mellem Storbritannien og EU om grænsen mellem EU-landet Irland og Nordirland, der forlod EU som en del af brexit, møder kritik. Forhandlingerne “handler om at sikre Storbritanniens fremtidige forhold til EU og handler ikke om den irske befolkning nord eller syd for den britisk pålagte grænse”, kritiserer Irlands Kommunistiske Parti, der er utilfreds med, at forhandlingerne foregår uden reelt at involvere nordirerne selv.
Italien: Mindst 62 mennesker er blevet dræbt, efter at en båd med asylansøgere sank ud for kysten af Italien den 26. februar. “Tragedien i Crotone er resultatet af politiske valg, der forhindrer lovlige og sikre veje for mennesker til Europa”, kritiserer ngo’en Emergency.
Ungarn: En parlamentarisk afstemning om, hvorvidt Ungarn støtter Finland og Sveriges optagelse i NATO, er igen blevet udskudt. Viktor Orbán, Ungarns premierminister, har tidligere udtalt, at han støtter de to nordiske landes optagelse, men gav i fredags udtryk for bekymring ved optagelsen. Orbán beskyldte Finland og Sverige for at sprede “direkte løgne” om demokratiets og retsstatens tilstand i Ungarn.
Rusland: Mens sanktioner gør, at EU-lande køber mindre råolie fra Rusland, har USA øget import af russisk råolie med 100.000 tønder om dagen.
USA: Efter at have tilbragt to årtier af deres liv i det berygtede militærfængsel Guantanamo Bay – uden nogen anklage eller retssag – blev to pakistanske brødre endelig sendt hjem af USA’s myndigheder den 23. februar. Brødrene Abdul Rabbani og Mohammad Rabbani har anklaget CIA for at have tortureret dem i forvaring.
USA: En ny måling viser, at mens 60 procent af amerikanerne bakkede op om millitær og humanitær støtte til Ukraine i maj 2022, så er tallet nu faldet til 48 procent.
Australien: Den australske fagforening CFMEU kritiserer, at over en halv million australske arbejdere udsættes for silicastøv hver dag på arbejdspladsen. Ifølge ny rapport vil det føre til, at 10.000 af arbejderne vil udvikle lungekræft i deres livstid.
Tyrkiet: Selvom det svenske politi er stoppet med at give tilladelser til, at hadprædikanter som Rasmus Paludan arrangerer demonstrationer, hvor Koranen afbrændes, mener Mevlüt Çavuşoğlu, Tyrkiets udenrigsminister, stadig ikke, at Sverige har gjort nok for at kunne blive optaget i NATO.
Tyrkiet: Fans af den tyrkiske fodboldklub Beşiktaş JK råbte “regering gå af” og smed tusindvis af bamser på banen før kampstart i søndags. Aktionen var en gestus for at vise støtte til de mange børn, der er blevet ramt af jordskælv i landet.
Palæstina: Som følge af Israels eskalerende vold mod palæstinensere kommer den palæstinensiske stat med “en indtrængende opfordring” til det internationale samfund og FN om at “holde Israels embedsmænd og terroristiske bosættere ansvarlige for deres kriminelle handlinger.”
Yemen: Op til en donorkonference for Yemen gjorde FN det klart, at der er behov for fire milliarder dollars for at kunne forsørge indbyggerne i det krigshærgede land. Men donorkonferencen fik kun løfter om 1,2 milliarder dollars. “Det internationale samfund har vist, at det har opgivet Yemen”, kritiserer Erin Hutchinson, Yemen-direktør for Norwegian Refugee Council.
Kina: Den kinesiske regering udgiver 12 principper for fredsforhandlinger vedrørende “Ukraine-krisen”, men Rusland mener ikke, at betingelserne for fred er på plads i øjeblikket. “Vi kan endnu ikke se nogen af de forudsætninger, der er nødvendige for at bringe hele denne historie nærmere fred”, siger Dmitry Peskov, pressesekretær for Vladimir Putin.
Myanmar: Gaderne lå øde på tværs af Myanmar den 1. februar, da landets indbyggere gennemførte “en stille strejke” mod militærets kupregering, der med vold overtog magten i 2021.
Filippinerne: I anledningen af 37-året for Den Gule Revolution, der væltede den filippinske diktator Ferdinand Marcos, opfordrer sammenslutningen Filippinernes Nationale Demokratiske Front (NDFP) til at tage kampen op mod Filippinernes nuværende præsident Bongbong Marcos, der af søn af den tidligere diktator.
Mexico: Under en pressekonference udtrykte Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador sin modstand mod den nuværende regering i Peru, der har overtaget regeringsmagten gennem et parlamentarisk kup og slået hårdt ned på de efterfølgende protester. Obrador kaldte regeringen “en autoritær og undertrykkende de facto-regering”.
Brasilien: To iranske krigsskibe, der er underlagt sanktioner fra USA, fik i søndags tilladelse til at lægge til kaj ved havnen i den brasilianske by Rio de Janeiro.
Nigeria: Regeringspartiets kandidat, Bola Tinubu, blev tidligt onsdag erklæret som vinder af præsidentvalget i Nigeria.
Somalia: Storbritannien, USA, Tyrkiet, Qatar, Forenede Arabiske Emirater og Somalia er gået sammen om en udtalelse, der udtrykker bekymring for de militære kampe tæt ved løsrivelsesregionen Somaliland, hvor mindst 34 mennesker er blevet dræbt under sammenstød i begyndelsen af februar.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.