Mandag nedlagde op imod 80.000 arbejdet og gik på gaden i den belgiske hovedstad Bruxelles i protest mod stigende leveomkostninger, skriver TeleSur.
Stort set hele den kollektive trafik blev lammet af strejken – inklusive den internationale lufthavn i Bruxelles.
Bag demonstrationen stod tre af landets fagforbund – FGBT, Sammenslutningen af kristelige fagforeninger CSC og Sammenslutningen af Liberale Fagforeninger CGSLB.
Lønningerne er imidlertid kun steget med 0,4 procent og kompenserer slet ikke de voldsomme prisstigninger.
Strejken og protesterne blev udløst af stigende inflation, der i juni er nået op på ni procent. Ifølge FGBT bliver det stadigt dyrere at leve i Belgien. Priserne stiger især på el, brændstof og fødevarer – det eneste, der ikke stiger, er lønnen, skriver FGBT.
Fagbevægelsen kræver blandt andet, at en lov fra 1996, der regulerer løndannelsen i landet, som fagforeningerne mener, fastfryser lønforhandlinger. De kræver desuden højere løn og lavere priser på transport og elektricitet.
Den belgiske premierminister Alexander De Croo afviser kravene, ifølge nyhedsbureauet Reuters. Han siger, ifølge den statslige tv-station RTBF, at regeringen allerede har taget skridt til at afbøde de stigende leveomkostninger.
Blandt andet har regeringen forlænget skattestoppet på salg af benzin, diesel, gas og elektricitet frem til udgangen af året.
Desuden står belgiske arbejdere i en bedre situation end arbejdere i de øvrige EU-lande, fordi lønnen reguleres i forhold til inflationen, mener Alexander De Croo.
Men det dækker langtfra de stigende leveomkostninger, mener FGBT. Ifølge forbundet er prisen steget på el med 49,7 procent, naturgas med 139,5 procent, fyringsolie med 57,8 procent, diesel med 33,5 procent og benzin med 21 procent.
Lønningerne er imidlertid kun steget med 0,4 procent og kompenserer slet ikke de voldsomme prisstigninger. Desuden har de belgiske virksomheder tjent styrtende i de seneste tre år. Ifølge den belgiske centralbank er virksomhedernes bruttooverskud steget med 42 procent i 2019, 42,4 procent i 2020 og 46,8 procent i 2021.
Torsdag den 23. juni indleder ansatte i det belgiske flyselskab Brussel Airlines en tre dages strejke i protest mod arbejdsvilkårene.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.