Jeg har haft abonnement mange år, med denne artikel bringer mit pis i kog. Jeg forventer en seriøs journalistik, ikke udtryk for ensidig leflen for Daniel Ortega, der mener han med 76 pct af stemmerne har vundet en kollosal sejr.
Nogle organisationer skønner at valgdeltagelse lå helt nede på omkring 20%. Hvorfor har befolkningen boykottet valget? Sidste år viste DR dokumentarfilm med forfatter Vibeke Holst ” :Min nicaraguanske datter” , som havde deltaget i en demonstration, hvor de anholdte kvinder var blevet gruppevoldtaget. Så meget for freden. Så lidt for demokratiet i Nicaragua.
Myten om Sandinisterne lever ikke længere end at de tidligere ledende folk har forladt diktatoren Ortegas rækker. Lad os få en seriøs dækning af Ortega og valget, og fri os fra floskler om at “det er USA der som de onde står bag elendighederne. DET ER FOR BILLIGT.
Hilsen Jørgen Flyr
Et flertal på 76 procent af stemmerne ved parlaments- og præsidentvalget søndag i det mellemamerikanske land Nicaragua gik til sandinistfronten FSLN.
FSLN står for Frente Sandinista de Liberación Nacional – FSLN, som har domineret nicaraguansk politik, siden de stod i spidsen for en national og antiimperialistisk revolution i 1979.
Det enorme flertal af nicaraguanere har afgivet en stemme for fred – imod krig og terrorisme.
Daniel Ortega, nyvalgt præsident
Fire konservative og et kristens centrumparti fik henved 20 procent af stemmerne tilsammen.
Det konservative “Partido Liberal Constitucionalista (PLC) fik 14.15 procent af stemmerne, efterfulgt af det kristelige centrumparti “Camino Cristiano Nicaragüense” med 3.30 procent.
Valget søndag betyder, at præsident Daniel Ortega og vicepræsident Rosario Murillo fra FSLN er genvalgt for en fjerde periode.
– Det enorme flertal af nicaraguanere har afgivet en stemme for fred – ikke for krig eller terrorisme, sagde Daniel Ortega søndag aften.
“Kærlighed til revolutionen”
Valget blev overvåget af 232 observatører fra 27 lande.
Valgobservatørerne kom fra blandt andet Spanien, Argentina og Chile.
Alligevel har USA og de fleste borgerlige medier kaldt valget et “fupvalg” med et udemokratisk valgsystem, og valgobservatørerne “udsendinge fra kommunistiske partier”.
At de ikke kommer fra USA og andre allierede lande kritiserer en række borgerlige medier. Men den spanske forfatter Ramon Amón Pedregal Casanova skriver fra Nicaragua i Mundo Obrero, at det blot er udtryk for, at USA “ikke repræsenterer verdensopinionen”.
Han skriver i en reportage fra valgdagen med overskriften “Revolutionen i Managua”, at “når man taler med chaufføren, med pigen der serverer dig en kop kaffe – den bedste kaffe i verden – med familien der sidder ved nabobordet, så opdager jeg, at der eksisterer en kærlighed til at leve i revolutionen. Den smukke tanke bliver bekræftet – revolutionen fortsætter”.
Hilsen fra Cuba
Mandags lykønskede Cubas præsident Miguel Diaz-Canel sin nicaraguanske kollega Daniel Ortega med valget.
“Valgresultatet demonstrerer det nicaraguanske folks resolutte svar på USA’s smædekampagne mod den sandinistiske revolution,” tweetede Diaz-Canel og tilføjede, at Nicaragua altid kan regne med Cubas støtte.
Også Iran og Venezuela har sendt lykønskninger til Ortega.
Den regionale alliance af stater i Latinamerika, ALBA-TCP har også lykønsket Ortega med sejren. Bolivias ekspræsident Evo Morales skrev i sin hilsen, at valget var “et nederlag for yankee-interventionismen”.
Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov sagde mandag, at verden bør huske, hvad der sker, når Vesten ønsker at importere sin egen form for demokrati i lande som Irak, Libyen og Syrien.
– Se, hvad det endte med, sagde Lavrov, og advarede mod endnu en “farverevolution” og systemskifte, som han kaldte “endnu et eventyr”.
Anklager om fupvalg
Der har været omfattende internationale forsøg på at miskreditere og underkende valget i månedsvis – selv før det var afholdt. Kampagnen blev anført af USA og EU, der begge allerede har indført sanktioner mod ledere i administrationen i Managua.
Blandt andet suspenderede Facebook og Instagram 1300 konti i Nicaragua den 31. oktober, som tilhørte medier, der støtter sandinisterne, journalister og aktivister med begrundelsen at kontiene var trolde – det vil sige ikke tilhørte virkelige personen. Dagen inden havde Twitter suspenderet konti til en lang række konti tilhørende journalister og influencere.
En lang række af aktivister, som støtter sandinisterne, og som havde fået deres konto suspenderet, svarede igen og postede videoer den 1. november på Twitter for at dokumentere, at de var virkelige personer. Også disse blev fjernet af Twitter, skriver det amerikanske nyhedsmedie Grayzone.
Men valget blev alligevel gennemført i fred og ro og viste en “surrealistisk forskel mellem vestlige imperialistiske beretninger om Nicaragua – og så virkeligheden, der udspillede sig i gaderne”, lyder det i en reportage fra Nicaragua fra den latinamerikanske TV-station TeleSur. Stemmedeltagelsen blev på 65 procent.
I parantes lå stemmeprocenten på 66 procent ved USA’s præsidentvalg i november 2020.
Allerede før valgstederne lukkede, kaldte Biden valget et “et pantomimevalg, der hverken var frit eller retfærdigt, og bestemt ikke demokratisk”.
- Hovedstad: Managua, 1.500.000 indbyggere
- Areal: 120.254 km2 (Danmark 43.000 km2)
- Indbyggertal: 6,7 millioner. (2016-beregnet)
- Flertallet – over 70% – er mestizer, der nedstammer fra den oprindelige befolkning og de spanske erobrere. 9% af befolkningen har afrikansk oprindelse. En lille minoritet har europæisk oprindelse, og den oprindelige befolkning er delt op i grupperne miskito, sumo, og rama.
- Sprog: Spansk (officielt), engelsk, miskito og andre sprog tales på den atlantiske kyst.
- Religioner: Romersk-katolsk 58%, protestanter og andre religioner 22%.
- Statsoverhoved: Præsident Daniel Ortega.
- BNI pr. capita: Cirka 1.100 dollars (2011).
- Vækst i BNP pr. capita: 5% (2011)Valuta Córdoba (NIO).
– Ortega-Murillo-regeringen iscenesatte og forfalskede resultatet i god tid før valgdagen. De regerer nu Nicaragua som autokrater, ikke meget anderledes end Somoza-familien, som Ortega og sandinisterne selv bekæmpede for fire årtier siden, siger Biden ifølge nyhedsbureauet AP.
Anastasio Somoza var præsident i Nicaragua i 1967-72 og 1974-79 og kraftigt støttet af USA med penge og moralsk støtte i kampen mod “kommunismen”.
Fra alle 27 EU-lande lød det i en fælles udtalelse, at “valget fuldender Nicaraguas udvikling til et autokratisk regime.”
Arresterede oppositionsfolk
Joe Biden er fortørnet over, at en række af modkandidaterne fra en række højreorienterede partier var blevet nægtet at stille op. 40 oppositionsfolk er blevet tilbageholdt siden maj.
De fleste er blevet anklaget under en ny lov, der skal forhindre volden under demonstrationerne i 2018, der havde til formål at vælte sandinistregeringen med støtte fra USA og andre allierede lande.
Nicaraguansk politi har udtalt, at de tilbageholdte er blevet anklaget for en lang række forseelser som “konspiration for at underminere den nationale integritet ved at opfordre til sanktioner og udenlandsk intervention i landet”.
Flere havde direkte opfordret USA til at invadere landet eller støtte og styre voldelige grupper i Nicaragua.
- Følgende stiller op ved parlaments- og præsidentvalget søndag den 7. november 2021:
- Frente Sandinista de Liberación Nacional – FSLN. Daniel Ortega er præsidentkandidat, og vicepræsident er Rosario Murillo.
- PLC (Partido Liberal Constitucionalista) er konservativt og kendt for sine to tidligere præsidenter, Arnoldo Aleman og Enrique Bolaños. Præsident,- og vicepræsidentkandidater er Walter Espinoza og Mayra Argüello.
- Camino Cristiano Nicaragüense er et kristent parti, grundlagt i 1995 og allieret med FSLN ved valget i 2011 og 2016. Præsidentkandidat er præsten Guillermo Orozco.
- Alianza Liberal Nicaragüense – ALN – oprettet i 1999 og konservativt. Præsidentkandidat er Alfredo Montiel.
- Partido Liberal Independiente (PLI) er konservativt og har Mauricio Orue som præsidentkandidat.
- Alianza por la República (APRE), oprettet i 2004 er liberalt-konservativt. Præsidentkandidat er Gerson Gutiérrez.
Nogle af de anklagede oppositionspolitikere er forretningsfolk, som er blevet anklaget for økonomisk kriminalitet såsom hvidvaskning af penge.
Hvis USA kan retsforfølge terrorister efter angrebet på kongresbygningen 6. december 2020 i Washington, hvorfor kan Nicaragua så ikke retsforfølge uromagere og anstiftere af uro fra uroen i 2018, sagde Ortega efter valgsejren om Bidens kritik.
– Vi har lige så meget ret som USA til at åbne retssager mod terrorister, sagde Ortega.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.