I strid med folkeretten forhindrer Israel – fortsat – humanitær hjælp til den belejrede Gazastribe, hvor op mod 2,2 millioner mennesker er fanget i Israels krig.
Manglen på humanitær hjælp til Gaza er særlig alvorlig, fordi Israel den seneste uge har eskaleret krigen. De massive ødelæggelser har ført til øget behov humanitær hjælp.
Adgangen for Folkekirkens Nødhjælp til at hjælpe i Gaza er blevet alvorligt forværret de seneste uger. At vi fortsat er til stede, må ikke forveksles med, at vi har ordentlige betingelser for at hjælpe.
Jonas Nøddekær, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
I et fælles opråb kommer 13 af verdens verdens førende nødhjælpsorganisationer, der er til stede i Gaza – heriblandt Folkekirkens Nødhjælp – med en skarp kritik af Israels krigsførelse.
Ifølge nødhjælpsorganisationerne har Israels “systematiske obstruktion af hjælp og dets angreb på hjælpeoperationer, herunder faciliteter, personale og distributionssteder, forhindret hjælp i at nå frem til mennesker i nød”.
Samtidig er den såkaldte “humanitære zone” – hvor langt de fleste civile i Gaza opholder sig – i realiteten en aktiv kampzone på grund af Israels angreb.
Samtidig forhindrer Israel fortsat lastbiler med nødhjælp, mad, brændstof, medicin og andre kritiske forsyninger i at komme ind i Gaza.
– Adgangen for Folkekirkens Nødhjælp til at hjælpe i Gaza er blevet alvorligt forværret de seneste uger: De sydlige og nordlige grænseovergange er lukkede eller logistisk utilgængelige. Og forsendelser af nødhjælp via den egyptiske korridor er gået helt i stå. At vi fortsat er til stede, må ikke forveksles med, at vi har ordentlige betingelser for at hjælpe, siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Jonas Nøddekær.
Angriber FN-skoler
Ifølge nødhjælpsorganisationerne er over 500 sundhedsarbejdere og 274 nødhjælpsarbejdere blevet dræbt de seneste ni måneder.
Israel har blandt andet bombet FN-drevne skoler, der fungerer som tilflugtssted for civile, samt Al Mawasi-flygtningelejren i den tætbefolkede såkaldte “sikkerhedszone”, hvilket har ført til mange drab på civile.
I lørdags dræbte Israel mindst 90 mennesker i et angreb på en teltlejr i byen Khan Younis, og yderligere 15 blev dræbt i et angreb på en skole.
Ifølge FN er 1,9 millioner ud af Gazas 2,2 millioner indbyggere internt fordrevne og har derfor akut behov for husly, mad, sanitet og sundhed.
“I løbet af de seneste uger har Israel fortsat bombardementerne i Gaza, herunder angreb på FN-drevne skoler, der bruges som beskyttelsesrum. Angreb på offentligt ansatte, heriblandt vand- og sanitetsarbejdere, har yderligere forringet hjælpeorganisationernes mulighed for at hjælpe. Palæstinenserne bliver fortsat presset ind på små, overfyldte områder, der mangler ressourcer til at understøtte menneskeliv”, skriver nødhjælpsorganisationerne blandt andet.
Nu kræver hjælpeorganisationerne, at verdenssamfundet øget presset for en våbenhvile.
– Efter ni måneders konflikt er det altafgørende, at verdenssamfundet anerkender den manglende overholdelse af den humanitære folkeret i Gaza og lægger et reelt pres på konfliktens parter for at opnå en øjeblikkelig våbenhvile samt uhindret humanitær adgang, hvilket er den eneste måde, vi kan beskytte og redde liv i Gaza, uddyber Jonas Nøddekær fra Folkekirkens Nødhjælp.
UNRWA: Stop Israels voldelige angreb mod os
I mandags jævnede israelsk militær hovedkvarteret for FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten (UNRWA) med jorden.
Siden Israel indledte sin krig mod Gaza, er næsten 200 UNRWA-medarbejdere blevet dræbt i Gaza.
190 UNRWA-bygninger er bombet af Israel – heriblandt de UNRWA-drevne skoler, som civile bruger til at søge ly for Israels bomber. Ifølge UNRWA er mindst 520 fordrevne mennesker blevet dræbt, mens de søgte ly i UNRWA’s skoler.
I et sjældent opråb kræver UNRWA nu, at Israel stopper angrebene.
“Israelske embedsmænd truer ikke kun vores medarbejderes arbejde og mission, de delegitimerer også UNRWA ved effektivt at karakterisere den som en terrororganisation, der fremmer ekstremisme, og ved at stemple FN-ledere som terrorister, der samarbejder med Hamas. På den måde skaber de en farlig præcedens for rutinemæssige angreb på FN’s medarbejdere og bygninger”.
UNRWA kræver, at Israels angreb bliver efterforsket og retsforfulgt.
“Omfanget og rækkevidden af angrebene på FN’s personale og bygninger i de besatte palæstinensiske områder i de sidste ni måneder gør, at der hurtigst muligt bør oprettes et dedikeret, uafhængigt efterforskningsorgan gennem en resolution fra FN’s Sikkerhedsråd eller Generalforsamling for at fastslå fakta og identificere de ansvarlige for angrebene på FN’s agenturer”.
Læger uden Grænser: Mangel koster menneskeliv
I sidste måned offentliggjorde Læger uden Grænser en appel om at sikre medicin og udstyr til Gaza.
I over to måneder har Læger uden Grænser i Gaza ikke modtaget nyt medicin og udstyr, og der er nu så lidt tilbage, at det koster menneskeliv, advarer Læger uden Grænser.
– Vores beholdning af medicin er kritisk lav, fordi det kun er en meget begrænset mængde forsyninger, de israelske myndigheder tillader at komme ind i Gaza, siger medicinsk koordinator hos Læger uden Grænser Guillemette Thomas.
Konsekvensen er, at Læger uden Grænser risikerer at må stoppe deres arbejde i Gaza.
– Hvis det ikke lykkes os at få medicinske forsyninger til Gaza meget snart, bliver vi måske nødt til at stoppe vores aktiviteter. Det er den barske realitet, når man tager i betragtning, at tusindvis af mennesker i Gaza har desperate medicinske behov. Vi har blandt andet ikke længere smertestillende medicin til vores patienter med alvorlige forbrændinger, og på Nasser- og al-Aqsa-hospitalerne har vores teams været nødt til at stoppe med at skifte forbindinger, fordi der ikke er nok sterilt gaze, hvilket kan føre til, at der går betændelse i patienternes brandsår, uddyber Guillemette Thomas.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.