Millioner fejrede i går 1. maj over hele verden. For første gang siden covid-19-pandemien de fleste steder forhindrede store massemøder, så verden enorme protester, præget af kampgejst og fornyet energi, melder flere nyhedsbureauer som globalnews.ca.
I Frankrig gik hundredtusinder på gaden i protest for at vise den nyligt genvalgte præsident Emanuel Macron, hvilken modstand han kan forvente at møde i sin næste femårsperiode. De store demonstrationer førte flere steder til sammenstød mellem politi og demonstranter.
I Tyrkiet var politiet mødt talstærkt op i Istanbul og omringede demonstranter nær den afspærrede Taksim-plads, hvor 164 blev anholdt, da de forsøgte at komme ind på pladsen, melder nyhedsbureauet Reuters.
Imens var stemningen høj i Italien efter to års pandemi-pause, og en udendørs koncert i Rom tiltrak titusinder. Landets to største fagforbund opstillede parolen “Arbejd for fred” for at kræve fred i Ukraine.
Belgien
I Belgien gik titusinder i demonstration på 1. maj, oplyser Marc Botenga, der er EU-parlamentsmedlem for arbejderpartiet PTB.
– Her fokuserede 1. maj-fejringen allermest på de stigende priser. Formanden for PTB, Raoul Hedebouw, sagde i sin tale, at det er nødvendigt at lave prisloft på væsentlige varer og få de store virksomheder, der nyder godt af den nuværende krise, til at betale, siger Marc Botenga til Arbejderen.
Han tilføjer, at partiet kræver, at det er priserne, der skal fryses, ikke lønningerne.
Også krigen i Ukraine prægede 1. maj i Belgien.
– Der blev naturligvis understreget behovet for at arbejde aktivt for fred i Ukraine. Brød og fred er et historisk slogan for arbejderbevægelsen, som er meget relevant i dag, mener Marc Botenga.
Colombia
I Colombia i Sydamerika gik titusindvis af arbejdere og studerende på gaden, melder danskeren Nina Lendal fra storbyen Cali.
– De faglige hovedorganisationer havde indkaldt til den klassiske demonstration gennem byen med flot fremmøde. For at holde ånden i hævd fra sidste års massive protester, endte demonstrationen med fælles folkekøkken i kvarteret “El Obrero”, der betyder Arbejderen, siger Nina Lendal til Arbejderen.
Hun er aktiv i den danske uafhængige ngo Colombia Solidaritet.
Ethvert folk har ret til frit og demokratisk at bestemme dets nutid og fremtid uden imperialistisk indblanding.
World Trade Union Federation
Nina Lendal fortæller, at vicepræsidentkandidaten Francia Marques fra venstrefløjens samlede valgkoalition, Pacto Historico, (Den Historiske Pagt) indvidede nye lokaler i byen med koncert og taler.
– Hendes forankring i regionens sociale bevægelse – særligt blandt afrocolombianerne – var tydelig. Ja, begivenheden var fyldt af kærlighed og håb. Flere gik rundt med T-shirts påtrykt sloganet “Vi går fra modstand til magt, indtil værdighed bliver til en vane”, fortæller Nina Lendal.
Danskeren tilføjer, at 1. maj var præget af, at der er 28 dage til første runde af præsidentvalget.
– Det var vigtigt for venstrefløjen, at der ikke opstod sammenstød med politiet i går, idet det kun ville give højrefløjen skyts til at stigmatisere venstrefløjen som terrorister og vandaler og give den anledning til at forsvare behovet for “den hårde hånd”, lyder det fra Nina Lendal i Colombia.
På gaden i USA
I USA fortæller bygningsarbejderen Tafadar Sourov, at der var flere demonstrationer over hele landet.
– 1. maj forenede arbejderklassen og vores fagforeninger indenfor mange industrier sig. Konkret betød det, at alliancerne blev forstærket, blandt andet med de mange grupper immigrantarbejdere, men også den nye fagforening for Amazon-ansatte i “Amazon Labour Union.
– Vi alle gik sammen for at kræve bedre forhold og flere rettigheder på arbejdspladserne, fortæller han Arbejderen fra New York.
Tafadar Sourov, er aktiv i fagforeningen for bygningsarbejdere, Local 79 i New York.
Sri Lanka
I Sri Lanka marcherede titusindvis af mennesker gennem hovedstaden Colombo for at kræve, at præsident Gotabaya Rajapaksa og hans regering træder tilbage.
Landet er ramt af en hidtil uset økonomisk krise, der betyder mangel på brændstof, gas og medicin, mens civilbefolkningen bliver ramt af stigende fødevarepriser.
Rajapaksa har været tvunget til at forblive indendørs i de sidste tre uger, fordi demonstranter belejrer hans præsidentpalads med en protestlejr.
Efter Covid-19 i Sverige
I Sverige blev 1. maj fejret i alle større byer, selv i mindre, fortæller redaktør for ugeavisen Proletären, August Eliasson.
– 1. maj var længe ventet, for så kunne vi endelig lave udendørs arrangementer – lovligt i alt fald. Vi i Kommunistiska Partiet havde i år arrangementer 24 steder i hele landet, både demonstrationer, protestmøder og fællesarrangementer, siger han til Arbejderen.
Han tilføjer, at det for partiet og talsrøret Proletären var “utrolig vigtigt” for afdelinger og medlemmer at “blive aktive”, og han fortæller, at mange afdelinger nu begynder at vise mere aktivitet efter pandemien.
– Vi opstillede parolerne “Arbejde, velfærd, fred, socialisme”. Vi har længe rejst parolen om et “nej til NATO”, idet højrefløjen og borgerskabet anu forsøger at få Sverige ind i NATO,siger han.
Redaktøren forklarer, at partiet sidste år fejrede vi 1. maj digitalt, men også have et udendørsarrangement i Göteborg, der brød pandemilovens maksimalgrænse på forsamlinger på otte deltagere.
– Det gjorde vi som en protest mod begrænsningerne af retten til forsamling. Demonstrationen betød, at vor partisekretær for nylig fik en bøde for at være ansvarlig for, at loven blev overtrådt, siger han til Arbejderen.
Grækenland
I Grækenland standsende alle tog og skibe, da titusindvis af arbejdere deltog i 1. maj-stævner i den græske hovedstad for at protestere mod de stigende energi- og fødevarepriser.
De samlede sig ved det græske parlament og protesterede mod de høje leveomkostninger, som de siger er ved at blive uoverkommelige. Gas- og elregningerne var i forvejen steget og er blevet endnu dyrere som følge af sanktioner mod Rusland, lød det fra den militante arbejderfront PAME’s demonstration, der var den største i landet.
Cuba
I Cuba gik den cubanske præsident Miguel Diaz-Canel og Fidel Castros bror Raul Castro i spidsen for en enorm march i Havanna, hvor hundredtusindvis af cubanere stod langs hovedstadens gader og viftede med bannere og billeder af cubanske revolutionære ledere, rapporterer lokale medier.
Bulgarien
I en 1. maj-tale advarede den bulgarske præsident Rumen Radev om, at der er risiko for, at krigen i Ukraine spreder sig over Europa – og endda i hele verden.
– Vores hjem, vores børn, vores hjemland og natur kan blive ofre for denne eskalering, advarede han og tilføjede, at Bulgarien ikke vil involveres i ukrainekrigen.
Præsidenten står dermed i opposition til Bulgariens premierminister, Kiril Petkov, som ønsker at sende våbenleverancer fra Bulgarien til Ukraine.
Den 4. maj skal parlamentet i Bulgarien beslutte, om landet skal sende våben til Ukraine eller ej.
Brasilien
I Brasilien hørte titusinder en 1. maj-tale af den tidligere præsident og sandsynligvis kommende præsidentkandidat Luiz Inácio Lula da Silva.
Luiz Inácio Lula da Silva er desuden tidligere leder af Stålarbejdernes Fagforening i byerne São Bernardo do Campo samt Diadema.
Hvis han stiller op til præsidentvalget, bliver det mod Brasiliens højreradikale præsident Jair Bolsonaro.
Haiti
I Haiti gik hundredvis af arbejdere på gaden med håndskrevne plakater og bannere for at gøre opmærksom på de lave lønninger.
Haiti er blandt de fattigste lande i verden med en arbejdsløshed på omkring de 14,6 procent, oplyser abc.news.
Demonstranterne krævede en mindsteløn på 1.500 gourds om dagen. Det svarer til 21 dollars. I dag ligger mindstelønnen på syv dollars om dagen.
World Trade Union Federation
Verdensfagforbundet World Trade Union Federation (WTUF) opfordrede på 1. maj i går til at afvikle NATO og gøre en ende på krige.
WTFU udtrykte sin solidaritet med arbejdere over hele verden, der bærer hovedparten af byrden for “kapitalismens dybe økonomiske krise”, mens “imperialismen kæmper om kontrol over nye markeder.”
WFTU udtrykte stor støtte til Cuba, det palæstinensiske folk og solidaritet med folkene i Venezuela, Syrien, Libanon og Ukraine.
– Ethvert folk har ret til frit og demokratisk at bestemme dets nutid og fremtid uden imperialistisk indblanding, sagde en WFTU-taler i den græske hovedstad Athen.
Ifølge verdensfagforbundet kan 1. maj-markeringerne over hele verden “være et stort skridt fremad for den internationale bevægelse”, lød det i en erklæring.
– Kun med militans og internationalisme kan vi styrke vores kamp for bedre arbejdsforhold, for bedre levevilkår, for et samfund uden udbytning, for et samfund, hvor arbejderklassens og folkets behov kommer i første række, sagde WFTU-taleren i Athen.
WFTU indkaldte desuden til kongres i den italienske hovedstad Rom, hvor delegerede fra hele verden vil samle sig i dagene fra 6. til 8. maj under parolen “Mod kapitalistisk barbari og imperialisme”.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.