Den 24. maj indtager den konservative bankejer Guillermo Lasso præsidentpaladset i Ecuador, og han lover nu at fjerne de sidste rester af aftryk, som landets venstreorienterede præsident Rafael Correa satte i årene 2007 til 2017.
Lassos og hans vicepræsident, Alfredo Borrero, har dog sat sig som mål at vaccinere ni millioner ecuadorianere i løbet af deres første 100 dage som henholdsvis præsident og vicepræsident, skriver den latinamerikanske TV-station TeleSur. Det svarer til knap halvdelen af landets knap 18 millioner indbyggere.
Vaccination er ikke kun en sundhedsmæssig prioritering, men også en økonomisk.
Guillermo Lasso, Ecuadors kommende præsident
Søndag registrerede myndighederne 2389 nye smittede med covid-19. Det bringer det samlede antal smittede op på 360.546, og 17.700 er døde. Landets hospitaler er ved at kollapse, de seneste syv dag var antallet af covid-19-syge, der har behov for indlæggelse, 1700. Og ifølge TeleSur venter 395 patienter på at få en plads på landets intensivafdelinger.
Men Guillermo Lassos hovedopgave er at få rullet de sidste rester af arven efter Rafael Correa tilbage.
Vil gavne banker
Han vil blandt andet ændre forfatningens afsnit, om at banker ikke må eje massemedier – dagblade samt TV- og radiostationer. Guillermo Lasso vil også privatisere de offentligt ejede medier.
Også på andre måder vil Guillermo Lasso fremme private erhvervsinteresser. Han taler blandt andet for, at kommende kontrakter om olieudvinding skal baseres på “delt risikomodel mellem statslig og private investorer.
Læs også
Den kommende præsident har lovet at fremsætte et forslag til landets parlament om at afskaffe institutionen Senecyt, som blev oprettet i Rafael Correas præsidentperiode, som skulle forsøge at bremse det voksende antal af private lavkvalitetsuniversiteter.
Lasso vil også afskaffe Rådet for Borgerdeltagelse (CPCCS), der har til formål at fremme borgernes deltagelse i at udøve deres rettigheder, “fremme gennemsigtighed og etik” samt undersøge og bekæmpe korruption.
Derimod har Guillermo Lasso ikke løftet sløret for, hvad han vil gøre ved den voksende fattigdom i landet.
Coronapandemien og den nuværende præsident Lenin Morenos nyliberale politik har fået fattigdommen til at eksplodere. Ifølge tal fra FN steg antallet af fattige fra 25,7 procent til 58,7 procent fra december 2019 til juni 2020, og andelen af ekstremt fattige steg fra 9,2 procent til 38,6 procent.
Ligger tæt på USA
Udenrigspolitisk ligger Guillermo Lasso tæt på USA, og dermed fortsætter han linjen fra sin forgænger. Lasso har inviteret den selvudnævnte præsident i nabolandet Venezuela, Juan Guaidó, til Ecuador, når han indsættes som præsident.
I et interview med den colombianske radiostation FM opfordrede Guillermo Lasso til at styrke sanktionerne mod Venezuela og den folkevalgte præsident Nicolás Maduro.
– Jeg mener, vi skal insistere på dialog og diplomati, men det internationale samfund bør overveje stærke sanktioner for at garantere reelt demokrati i Venezuela, erklærede den kommende præsident.
- Ligger i den nordvestlige del af Latinamerika.
- Grænser op til Colombia og Peru.
- Hovedstad: Quito.
- Indbyggertal: 17,3 millioner.
- Befolkning: Mestiser 65 procent, indianere 25 procent, spanske og andre 7 procent, afrikansk oprindelse 3 procent.
- Valuta: US dollar.
- Ifølge FN’s opgørelse fra juni 2020 lever 58,7 procent i fattigdom, heraf lever 38,6 procent i ekstrem fattigdom.
- Er verdens største eksportør af bananer.
- Andre eksportvarer er guld og olie.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.