Den 2. august sov Villia Olesen stille ind efter flere års sygdom. Hun blev 79 år gammel.
Med Villias død forstummer en stemme, der altid har talt de fattiges og mest udsattes sag. Gennem et langt liv kæmpede Villia for social retfærdighed.
I starten af 1980’erne gennemførte Villia Olesen en flere uger lang sultestrejke foran Albertslund Rådhus for at sikre bedre sociale forhold.
Det var i den forbindelse, at hun fik kontakt til Arbejderen, der skrev om sagen. Lige siden var hun en af Arbejderens mest trofaste abonnenter og støtter. Også da avisen blev netmedie, fortsatte hun med at abonnere, selvom hun ikke selv var på nettet. For små to år siden tvang en stram økonomi hende til at stoppe abonnementet, hvilket hun var meget ked af.
Penge var aldrig noget, Villia Olesen havde i overflod. Hun vidste alt om, hvordan livet formede sig for de fattigste i samfundet.
Hun affandt sig aldrig med tingenes tilstand, men kæmpede ihærdigt for bedre forhold for fattige og udsatte grupper. Hun var kendetegnet af en stor solidaritet med de nederste i samfundet.
Villia havde selv været udsat for vold. Det fik hende til at kæmpe voldsramte kvinders sag. Hun var med ved besættelsen af Dannerhuset i 1979 og dannede senere Villiagruppen i Albertslund for voldsramte kvinder.
Også i protestbevægelsen Slavehæren var Villia Olesen aktiv.
Blandt hendes mange andre aktiviteter var en underskriftindsamling i år 2000 mod de nye regler for medicintilskud, som betød, at mange ikke længere kunne få tilskud til deres medicin. Villia var en afgørende drivkraft i indsamlingen af 74.000 underskrifter, der blev afleveret til sundhedsministeren.
Desværre lykkedes det ikke, at få ændret loven, hvilket var til stor frustration for Villia Olesen, der havde kæmpet en hård kamp for at overbevise politikerne om, at de burde skrotte loven.
Utallige er de læserbreve, som Villia har sendt afsted, og de sociale protester hun har været en del af gennem sit liv.
De seneste år kæmpede Villia, der blev stadig mere hæmmet af sygdom, imod forringelser i hjemmeplejen. Hun råbte højt om det urimelige i, at ældres hjem bliver lavet om til en banegård, når de ikke længere kan klare sig selv.
Det er kun få år siden, at hun til et møde i Albertslund Kommunalbestyrelse konfronterede politikerne med forholdene i hjemmeplejen, som hun fandt under al kritik.
Villia flyttede med sin søn og datter til Albertslund i slutningen af 1960’erne og boede i kommunen resten af sit liv.
Udover datter og søn efterlader Villia Olesen sig fem børnebørn, ti oldebørn og et tipoldebarn.
Villia Olsen bliver bisat torsdag den 11. august klokken 14 fra det store kapel, Digterparken 1 i Ballerup.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.