Inflationen buldrer deruad, og vi kan se frem til en vinter, hvor tusinder af mennesker får svært ved at betale deres varmeregning, husleje og basale fødevarer.
Krigen i Ukraine har trigget den økonomiske krise, der lå og lurede efter et årti med lavtlønskapitalisme over det meste af kloden og en spekulationsøkonomi, der har stjålet enorme summer fra verdens befolkning.
I Europa vil millioner af mennesker blive kastet ud i fattigdom på grund af den gryende krise. Men virksomhederne – de har det ikke så ringe. En ny rapport fra Janus Henderson Global Dividend Index viser, at profitten og aktiedividenden er steget med hele 29 procent i Europa det seneste år.
Inflationen har været på 10 procent, og lønnen er steget med under fire procent – altså et stort reallønsfald. Der sker altså en markant overførsel af værdier fra løn til profit, fra almindelige mennesker til de superrige.
Mærsk har på blot et halvt år næsten overgået rekordoverskuddet på 117,5 milliarder fra hele sidste år.
Årets første seks måneder gav Mærsk et overskud på 113 milliarder kroner. Dermed har Mærsk på blot et halvt år næsten overgået rekordoverskuddet på 117,5 milliarder fra hele sidste år.
Selskabets skatteprivilegier betød, at Mærsk blot betalte fire procent i skat af overskuddet.
Energiselskabet Ørsted forventer overskud på 20-22 milliarder i år, mens almindelige mennesker kan se frem til at fryse gennem vinteren, når pengene er væk sidst på måneden.
Tallene viser med al tydelighed, at det ikke er lønninger, der presser priserne og inflationen op, men de ekstraordinære profitter, som erhvervslivet indkasserer.
Det er værd at holde sig for øje, når de privat ansatte næste år skal stemme om en ny overenskomst. Der er råd til lønforhøjelser – ja faktisk er der ikke råd til at lade være.
Brug for et opgør med ulighed og udbytning
Allerede nu kan mange ikke betale deres elregning, og der skyder fødevarebanker op og udleverer mad til folk over hele Danmark.
Derfor er der brug for et grundlæggende opgør med den ulighed og udbytning, som krisen i øjeblikket forværrer. Det er ikke nok med lappeløsninger og inflationsstøtte. Der skal mere til.
I Storbritannien er over en halv million mennesker gået ind i kampagnen ”Enough Is Enough.”
De kræver økonomisk retfærdighed, boliger, der kan betales, og lavere el- og gasregninger, samtidig med at de vil have massive lønstigninger til de britiske arbejdere og sætte en stopper for de store selskabers udplyndring af statskassen. Store dele af fagbevægelsen har kastet sig ind i kampen og får på den måde tusinder af nye medlemmer.
Det er den type bevægelse, der er brug for, hvis vi skal sikre værdige levevilkår for alle – også i Danmark.
Vi kan ikke overlade det til de politikere, der søger om valg de næste par måneder, men som trods de mange løfter lader vælgerne betale for krisen.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.