Efter hård kritik fra organisationer og eksperter har justitsminister Peter Hummelgaard (S) udskudt den nye omfattende lov for Politiets Efterretningstjeneste (PET). Loven skulle have været hastebehandlet her i foråret.
Det er godt, at den massive modstand trænger regeringen i defensiven, men ministeren har på ingen måde erkendt, at loven er forfejlet, og der er god grund til at holde krudtet tørt til efteråret.
Regeringen stod til at få nederlag i Folketingets Retsudvalg, hvor et ventet flertal ville stemme for at udskyde lovbehandlingen.
Hvis loven bliver vedtaget, vil PET få mulighed for at indhente kæmpestore datasæt med oplysninger om danskerne. Uden at der er konkret mistanke. Og uden at tjenesten skal spørge en dommer.
Det kan være datasæt, der i forvejen er frit tilgængelige på nettet. For eksempel data købt af såkaldte data-mæglere. Men det kan også være følsomme data fra offentlige registre, for eksempel vores skatteoplysninger og sundhedsdata.
Historisk er PET flere gange blevet grebet i ulovligt at registrere venstreorienterede medborgere. Nogle gange med fatale konsekvenser.
Kritikere har påpeget, at de store mængder data vil skabe en ren mistanke-maskine, drevet af kunstig intelligens. Ubrugelig for reelt politi-arbejde, men brugbar for masseovervågning af almindelige mennesker og gift for den tillid, der måtte være mellem borger og stat, tilliden til lægen, sagsbehandleren osv. PET vil nemlig vide, hvad du betror både til lægen og sagsbehandleren.
Og der grund til at tvivle på PET’s hensigter.
Det er kun få år siden, det blev afsløret, at søsterorganisationen FE hjælper USA med at spionere mod allierede nabolande og danske borgere i strid med dansk lovgivning og demokratiske spilleregler, mens de lyver om foretagendet for borgerne.
Der er blevet leveret følsomme persondata til en stat, der i dag kidnapper uskyldige mennesker på gaden og uden rettergang deporterer dem til uhyggelige torturfængsler i El Salvador.
Nu vil Justitsministeren gøre op med nogle af de snærende regler, der har gjort dele af de hemmelige tjenesters virksomhed ulovlig.
Det er kun få måneder siden, politikere pressede anklagemyndigheden til at køre tvivlsomme sager mod danskere, der havde ytret sig om Israel og Palæstina. En af dem blev frikendt, men så gik myndighederne ind og fjernede hendes statsborgerskab med begrundelse i en procedure-fejl. Hun var adopteret. Det er sådan en stat, der nu vil give sig selv flere muligheder til at overvåge os og svække borgernes retssikkerhed.
Historisk er PET flere gange blevet grebet i ulovligt at registrere venstreorienterede medborgere. Nogle gange med fatale konsekvenser.
I starten af denne måned fejrede vi 80-året for befrielsen fra den tyske besættelse.
Men det officielle Danmark nævnte ikke, hvordan det danske politi ulovligt fængslede 339 danske kommunister i 1941. Den tyske besættelsesmagt havde bedt om at få 70 kommunistiske ledere, men det ivrige danske politi kunne levere meget mere. Det skete i klar strid med Grundloven, men blev hurtigt blåstemplet af dommere, der føjede magthaverne og de udenlandske besættere.
Nogle af de anholdte mistede livet i tyske KZ-lejre, andre blev ødelagt fysisk og psykisk.
Efterkommere har i år krævet en officiel undskyldning fra den danske stat, men den lader endnu vente på sig.
Arrestationen af de mange kommunister kunne kun lade sig gøre, fordi dansk politi i al hemmelighed havde opbygget et kartotek over disse politisk aktive.
Med nutidens teknologi og overvågningsiver er mulighederne for de hemmelige tjenester uanede. Derfor er der god grund til at forsvare vores demokratiske rettigheder og sige fra over for et overvågningssamfund på speed.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.