Skandalerne på Novo Nordisks store byggeri i Kalundborg fortsætter:
Senest har Kemp & Lauritzen hjemsendt en tillidsrepræsentant for VVS’erne på pladsen. Det fik 100 vrede kolleger til at nedlægge arbejdet.
I lang tid er fagforeninger og sikkerhedsfolk blevet nægtet adgang til byggepladserne i Kalundborg, Odense og Hillerød, og der er voldsomme problemer med social dumping.
Ekstra Bladet har de seneste uger kunnet afsløre mulig svindel og udnyttelse af en stor gruppe udenlandske bygningsarbejdere, der presses til at betale en stor del af deres løn tilbage.
Sagen efterforskes af Midt- og Vestsjællands Politi, som er blevet orienteret af Center mod Menneskehandel.
Arbejderne fortæller om 60 timers arbejdsuger, og hvordan de systematisk er blevet tvunget til at aflevere store dele af deres løn tilbage til deres arbejdsgiver for husleje og transport.
Problemet er bare, at den sociale dialog hænger uløseligt sammen med styrke på og uden for arbejdspladsen og med medlemmernes engagement.
Det er ikke en ukendt måde at omgå aftaler og regler om løn og arbejdsforhold. På papiret ser alt tilforladeligt ud, men reelt hersker der mafia-metoder, udøvet mod sårbare arbejdere.
Ifølge 3F udgør returkommissionen efter en ‘konservativ’ vurdering 7000 kroner om måneden pr. udenlandsk medarbejder, blandt andet til dækning af værelsesleje. Dermed er der samlet tale om et millionbeløb. Sagerne har blandt andet betydet, at brasilianske arbejdere er blevet udvist af landet.
På trods af de omfattende problemer og den dokumenterede svindel, holder toppen af fagbevægelsen sig tilbage, når det gælder konkret handling.
Først trak man sig fra en planlagt faglig manifestation foran Novo-byggeriet i Kalundborg – den blev i stedet gennemført af lokale, aktive faglige kræfter.
Og nu advarer 3F’s byggegruppe direkte mod synlig fagforeningsaktivitet mod Novo:
– Det her med røde faner foran arbejdspladsen løser ikke løn- og arbejdsforhold på den lange bane. Dialogen, som kører nu, er det helt rigtige. Vi vil ikke have social dumping, og det vil Novo heller ikke, siger næstformand i 3F Byggegruppen, Jacob Scavenius, til TV 2 Fyn.
Jamen, det siger han!
Trods svindel, underbetaling og iskold afvisning af fagforeninger og den danske model, må mægtige Novo ikke blive udskammet, og der skal ikke mobiliseres til protester, strejker eller lignende pøbelagtig adfærd. Det hele skal ordnes i en god tone med kaffe og blødt brød, må man formode.
Problemet er bare, at den sociale dialog hænger uløseligt sammen med styrke på og uden for arbejdspladsen og med medlemmernes engagement.
Og mon ikke en og anden bygningsarbejder kan komme i tanke om mere end et par eksempler på, at strejker, blokader og røde faner rent faktisk har fået en genstridig arbejdsgiver til at rette ind og opføre sig mere anstændigt?
Lige præcis den form for svindel og undertrykkelse, som der er blevet afsløret på Novos byggerier er umulig at afsløre, hvis ikke medlemmer og fagforeninger slår døren ind og rent faktisk er tilstede på arbejdspladsen. Ydermere har vi det seneste halve år set et foruroligende antal dødsulykker på byggerier med udlændinge, hvor fagforeningen ikke har haft adgang.
Novo-direktøren undskylder de store problemer med, at det er umuligt for virksomheden at kontrollere ulovlighederne på den store byggeplads fyldt med underentreprenører fra hele verden – men han ønsker altså ikke hjælp af fagforeningen, der ellers er verdensmestre i lige præcis disciplinen at kontrollere arbejdsmiljø og arbejdsforhold.
Novo er Danmarks rigeste virksomhed og en af de mest magtfulde. Men fagbevægelsen må aldrig blive underdanig eller tro, at faglig kamp kun udføres af forhandlingssekretærer bag lukkede døre.
Frem med de røde faner!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.