EU har en enorm indflydelse på vores hverdag – men ofte bliver det overset eller fortiet.
Når kandidaterne til kommunalvalget diskuterer, hvordan kommunernes penge skal bruges, så er det penge, der er begrænset af EU’s budgetlov og Finanspagtens regler. Selv hvis pengene er der, må kommunerne ikke bruge dem.
Når den kommunale flextrafik sejler, og chauffører kører under usle vilkår til langt under overenskomsten, hænger det sammen med EU’s udbudsregler, hvor den laveste fællesnævner er gud.
Der er brug for at sætte langt mere spot på EU’s magt – og på det faktum, at Danmark er nødt til at forlade Unionen, hvis demokratiet skal udvides.
Og når sygeplejerskerne strejker for fair løn og arbejdsvilkår, er det igen EU’s rammer, der er med til at sætte alt for snævre grænser. Og regionspolitikerne kan læne sig tilbage og blot konstatere, at der ikke er mulighed for at bruge flere penge.
Store dele af udenrigspolitikken er også lagt i hænderne på Bruxelles.
På den måde er EU ofte den usynlige hånd, der styrer spillet, mens der bliver ført en politisk kamp og debat på skrømt om, hvordan man skal administrere EU’s direktiver.
Derfor er der brug for at sætte langt mere spot på EU’s magt – og på det faktum, at Danmark er nødt til at forlade Unionen, hvis demokratiet skal udvides, og vi selv skal til at bestemme.
I weekenden afholdt Folkebevægelsen mod EU sit landsmøde, og det blev slået fast, at Danmark har en bred, tværpolitisk bevægelse, der arbejder for dansk udmeldelse af EU.
Det er glædeligt i en tid, hvor ingen af partierne i Folketinget reelt arbejder for det. Man har affundet sig med afgivelsen af magt og suverænitet – eller man bilder sig selv ind, at der ikke er andre veje. Derfor skal forandringen komme nedefra.
Folkebevægelsen har besluttet at starte en indsamling af vælgererklæringer for at kunne stille op til det næste EU-parlamentsvalg. Det er en stor, demokratisk opgave, så der er virkelig brug for at kridte skoene, hvis man ønsker en stærk EU-modstand.
Men det er også en vigtig opgave, som kan være med til at sætte fokus på den store magt, som EU har. Derfor er dette dagblad også parat til at slå et slag for indsamlingen, når den starter. Målet er fortsat at komme ud af EU.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.