Den 4. maj, 80-årsdagen for Danmarks befrielse fra Nazitysklands besættelse, blev også markeret i Hillerød, blandt andet med et fredsarrangement, hvor Fredsstenen blev genindviet. 50-100 borgere var mødt op for at deltage.
I 1987 stod Fagbevægelsen for Fred i Nordsjælland bag opsætning af et monument, en natursten med en inskription om fred. Fredsstenen har gennem årene været flyttet og stået hengemt, men nu, hvor fredssagen igen er højaktuel, er det lykkedes for den lokale fredsgruppe Fredsinitiativet for Hillerød og Gribskov at skabe opbakning til at få flyttet Fredsstenen frem i lyset.
Fredsstenen står nu ved gangstien, der omkranser Slotssøen, ovenikøbet en placering midt mellem to passager til søen, stræder, navngivet efter fremtrædende lokale modstandsfolk fra besættelsen.
Fredsstenen blev genindviet 4. maj ved et arrangement med taler, musik og fællessang.
Da det var Fagbevægelsen for Fred, der i sin tid var aktiv i kampen for freden og stod bag opsættelsen af Fredsstenen, er det på sin plads at fremhæve den faglige tale, der blev holdt af John Ekebjærg-Jakobsen, formand for 3F København.

Inskriptionen på stenen er: Borgere i Nordsjælland rejste dette minde over vor vilje til liv og fred.
John Ekebjærg-Jacobsen sagde i sin tale blandt andet:
I dag, 4. maj, befrielsesdagen, hvor vi fejrer friheden, friheden fra det nazistiske åg, men lige så vigtigt mindes de frihedskæmpere der turde sige fra, der turde gøre noget.
Det minder os om, at vi skal træde et skridt frem og gøre noget selv.
Det er altid vigtigt at turde stå på mål for en bedre verden.
Men desværre har det i de senere år været krigens sprog, krigens retorik der gælder.
I 3F København har vi diskuteret de forfærdelige krige i Gaza og i Ukraine. Vi har været fortvivlet over, at det internationale samfund ikke har været i stand til at skabe fred. Vi har været fortvivlet over, at der kun tales oprustning, oprustning og oprustning.
Hvorfor gør vi det som fagforening? Fire gode grunde – mindst:
Oprustning koster på velfærden.
Det er arbejderne og deres børn, der dør i krigene.
Fagbevægelsen er bygget på solidaritet.
Fagbevægelsen er en bevægelse og har derfor en ekstra forpligtelse til at reagere.
Fagbevægelsen har tidligere reageret.
Efter Første Verdenskrig gik arbejderbevægelsen i Europa sammen om at skabe fred.
“En universel og varig fred kan kun etableres, hvis den er baseret på social retfærdighed.”
Dette samarbejde blev desværre ødelagt med nazisternes magtovertagelse i 1933.
De nazister som er årsag til, at vi står her netop 4. maj.
I 1980’erne gik fagbevægelsen igen forrest sammen med en række andre organisationer.
Stop for oprustning! Stop for atomraketter! SiD’s formand Hardy Hansen udtalte: “Hvad skal vi med gevinsterne i arbejdskampen, hvis vi taber kampen for freden?”
Det var ikke de mange raketter i Europa, der stoppede oprustningen dengang.
Det var ikke afskrækkelse med mangedobling af våben og baser, der skaffede fred. Det var de mange fredsinitiativer, der sikrede fred, nedrustning og fokus på velfærdssamfundet.
Initiativer, som denne sten fra 1987 også er udtryk for.
Vi står samme sted, som vi gjorde i starten af 1980’erne. Ovenikøbet værre – der er krig i Europa.
De mange, mange milliarder og mange, mange våben, vi har sendt til Ukraine, har ikke stoppet Putin.
Derfor burde det også stå klart for alle, at vi har brug for fred, ikke øget oprustning.
Skal den forfærdelige krig i Ukraine stoppes, skal folkemordet og overgrebene i Gaza stoppes, skal de mange krige verden over stoppes – så er der brug for, at det internationale samfund reagerer. Vi har ikke brug for en større NATO-hær, en EU-hær.
Vi har/havde en stolt tradition for fredsbevarende styrker med FN i spidsen. Der skal vi hen igen. Danmark skal sætte freden på dagsordenen og sætte freden forrest.
Vores regering er ikke dér i dag, men vi skal hjælpe dem på vej. Derfor er det også med glæde at se, at I, borgere i Hillerød og Nordsjælland, byrådet og andre gode kræfter har besluttet, at denne Fredssten skal frem i lyset igen!
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.