Den hjemlige NGO, Global Aktion, som kalder sig almennyttig, men i sit væsen er en stemme for antiimperialistisk solidaritet, havde den 17. maj indbudt til fremvisning af dokumentarfilmen Shadow World – Inside the Global Arms Trade i Cinemateket.
Filmen fik premiere i Danmark i november 2016 og vistes da på DR2. Den er baseret på Andrew Feinsteins bog af samme navn. Han er både skribent og hyppig kommentator på BBC, CNN, The Guardian, New York Times, Der Spiegel. Og på Al Jazeera, hvis journalist, Shireen Abu Akleh, grufuldt aktuelt netop er blevet myrdet af israelske soldater på Vestbredden, og begravelsesoptoget med kisten overfaldet.
Feinstein var selv til stede i Cinemateket. Han er leder af Corruption Watch of UK, som arbejder “hårdt for få midler”. Han er tidligere parlamentsmedlem for ANC under Nelson Mandela. Et rystende indslag i filmen viser, hvordan Mbeki, Mandelas efterfølger, blev korrumperet og købte våben af Blairs England for et beløb, der skulle kunne have reddet 265.000 aids-ofre i landet, hvis de var brugt til medicin.
Prostitution
“Politikere er som prostituerede”, udtaler en kynisk ærlig våbenhandler i filmen. “De er blot dyrere”. Han henviser således også til køb af prostituerede kvinder til brug for saudiarabiske oliemagnater og andre interesserede våbenkøbere med det britiske BAE som sælger og Thatcher og siden Blair som politiske dealers.
“Korruption er smøring til det politiske system”. Politikerne i våbenindustriens hjemlande er selv til fals. Der er tale om “milliarder af pund og dollars i legaliseret bestikkelse”. “Vi taler om det bedste demokrati, som kan købes for penge”, siger den tidligere krigskorrespondent for New York Times Chris Hedges sammen med andre eksperter og tidligere eller nuværende insidere fra det politiske og militære establishment.
Læs også
Den tyske kansler Kohls valgsejr kunne sikres med kasser af dollars leveret i en bil i Schweiz. Mbekis og ANC’s valgkamp havde brug for korruptionsmidler og så videre. Frankrigs socialdemokratiske Mitterand og præsident Chirac og alle våbenproducentlandenes politiske efterfølger er med. Bestikkelsen foregår og distribueres også gennem et system af oversøiske (papir)banker og -selskaber.
Tony Blair ses smilende sammen Libyens Gadaffi, der også mødtes med omfavnelser af Italiens Berlusconi kort tid før USA og NATO, støttet af EU og Danmark, overfaldt landet, myrdede Gadaffi, dræbte titusinder og henlagde det økonomisk velstående land i ruin og sekterisk borgerkrig.
USA’s forbrydelser
USA er førende våbenproducent med Lockheed-Martin, Boeing, General Dynamics med flere. Her trækkes også en lige linje af korruption og falske påskud for militær invasion, fra Ronald Reagan over George Bush og Dick Cheney – med udenrigsminister Powell viftende med et glas ‘giftgas-pulver’ i FN før invasionen i Irak uden FN-mandat. Og til den af mange beundrede Hillary Clinton- og Barack Obama-administration.
De stod for en uerklæret militær intervention og bombetogter i Syrien, allerede før Rusland greb ind efter ønske fra Assad-styret. Drone-angreb mod civile i Mellemøsten, Afghanistan og Iran og andre steder blev en norm, som Obama offentligt benægtede, men som Shadow World dokumenterer med gruopvækkende billeder. Han talte om “krig som forudsætning for fred”, da han modtog Nobels fredspris 2009.
Før dette stod USA og CIA for kup mod den valgte præsident Allende i Chile, intervenerede i El Salvador, støttede contraer I Nicaragua for våben solgt til Iran, der siden blev hemmeligt infiltreret af USA-militær med base i kurdiske beboede områder. Og så videre. Førende krigsanstifter i verden: USA.
Private korps bekæmper ’terror’
Et særligt hæsligt kapitel er privatiseringen af selve krigsførelsen med Halliburton og Blackwater-koncernerne og andre private selskabers lejesoldater som aktører. I 2007 myrdede Blackwater-folk i fuldskab mindst 20 civile under én episode i Irak. Det var, mens Bush var USA’s præsident, men private amerikanske korps’ fremfærd er fortsat under Obama, Trump og Biden.
Et indslag i filmen handler om at holde fjendebilleder – ’terrorister’ – i live i årevis. Med omkringliggende pro-amerikanske regimer som våbenkøbende målgruppe. Og regulær krig som perspektiv.
Shadow Worlds kommentatorer undrer sig over den langvarige kampagne og aftale/ikke-aftale om a-våben-kontrol i Iran. Og dertilhørende ruinerende sanktioner og indefrysning af milliardmidler. Og har USA hele tiden vidst, hvor Osama bin Laden befandt sig, før han efter års ’eftersøgning’ blev dræbt?
’Terrorisme’ er en betegnelse, som er åben for retorisk misbrug. Det samme er anråbelsen af ’national sikkerhed’, hvor dokumentaren – med forfatteren og nobelpristageren Eduardo Galeano som baggrundsstemme – foretrækker human security, menneskelig sikkerhed, i stedet.
Mørke skyer over planeten
Shadow World indledes og afsluttes med billeder af fraternisering mellem britiske og tyske soldater på Vestfronten juleaften under Første Verdenskrig og mellem russere og tyskere på Østfronten. Sympatisk og håbefuldt, men ellers er filmen dyster og lader næsten alt håb ude. Det militærindustrielle kompleks har sin egen selvkørende inerti – en “Pandoras æske som ikke kan lukkes, når den er åbnet”.
Filmen er dog en for tætklippet udsagns- og faktaophobning og burde også følges af en del to, som omhandler våbenindustriens salg til begge parter i en konflikt og krigsoprustningens klimaeffekt. Og som også behandler en anden drivkraft i de imperialistiske felttog end våbenprofit: jagten på – og røveriet af – naturressourcer overalt i verden.
Shadow World – Inside the Global Arms Trade. Dokumentarfilm. 90 minutter. Instruktør: Johan Grimonprez (Belgien). Manuskript: Johan Grimonprez, Andrew Feinstein. Kan ses på YouTube eller med danske undertekster på Filmstriben.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.