Hvis du søger på ordene “Israel” og “knafeh” på Google, fortæller flere af de øverste søgeresultater dig, at knafeh er en israelsk ostekage, en af hemmelighederne i det israelske dessertkøkken. En israelsk specialitet, en Tel Aviv trend.
Knafeh er en dessert med rødder på den besatte palæstinensiske Vestbred, og søgeresultaterne på Google er en god påmindelse om, at Israels proces med at overtage palæstinensiske områder og den dertil hørende kultur begyndte længe før den 7. oktober.
I takt med at Israel igennem årtier har tilegnet sig større og større landområder fra palæstinenserne, har de ikke bare overtaget huse, marker, vandforsyning og oliventræer. For at skabe et billede af, at de altid har haft en forbindelse til området, og for at udvande den eksisterende befolknings tilknytning til det, approprieres i vidt omfang palæstinensiske kulturelle kendetegn – særligt på det kulinariske område. Hummus og falafler optages som israelske madkulturelle islæt, og deres palæstinensiske forhistorie fortrænges.
Senest er altså den særegne varme ostekage knafeh blevet genstand for den kulturelle appropriation. Den trendede i 2022 i den israelske madverden, hvor hele caféer dedikeret til knafeh skød op, og den er også blevet markedsført i en redigeret version af Pizzahut.
Knafeh er almindeligt kendt som hjemmehørende i byen Nablus på Vestbredden.
Men knafeh er en meget populær dessert i hele Mellemøsten, og kendes forskellige steder som blandt andet kunafa, knafa, knefeh, künefe og knefe. Søger man knafehs rødder, finder man til byen Nablus på Vestbredden. Her er den blevet lavet i hundredevis af år med den berømte Nabulsi-ost som den centrale ingrediens. Vi giver historietyveriet modstand ved at fortælle om og dele Palæstinas kultur, så her får du en opskrift på knafeh, ostekagen med palæstinensiske rødder, der faktisk ikke er svær at lave.
Du skal nok være mere end almindeligt heldig for at finde den originale Nabulsi-ost i Danmark (i hvert fald den uden nigellafrø), men der er tilgængelig ost, som du kan erstatte Nabulsi-osten med, når det ikke kan være anderledes.
Knafeh
Sukkersirup
2 dl lyst sukker
1 dl vand
½ spsk orange blossom water
½ spsk citronsaft
Knafeh
300 g Kataifi filodej
Orange farvepulver
1 dl ghee eller usaltet smør
300 g akkawi-ost
125 g frisk mozarella
1 dl pistacienødder
Kataifidej findes i en knust version, hvor dejen allerede er i småstykker. Hvis du kun kan finde den i hele tråde, kan du hakke den eller køre den igennem blenderen, til den er i stykker af 1-2 centimeters længde. Den skal ikke pulveriseres. Du kan udelade farvepulveret, eller bruge flydende frugtfarve i stedet, men den dybe orange farve får du med farvepulver, der kan købes i en velassorteret bazar, for eksempel Lygtens Bazar i København NV.
Sådan gør du
Sukkersirup
Hæld sukker og vand i en gryde, og varm det op til det opløses. Når det koger, skruer du ned for varmen og tilsætter citronsaft. Lad det koge i fem minutter – det skal begynde at blive tykt, sluk og tilsæt blomstervandet.
Knafeh
Skær osten i mindre stykker og lad den trække en time, gerne længere, så saltet trækkes ud. Skift evt. vandet undervejs. Tag den op og læg den på lidt køkkenrulle, så overskydende vand fjernes.
Hak kataifitrådene i småstykker. Hæld smeltet ghee eller smør og farve i. Ælt med hænderne til fedtstof og farve er jævnt fordelt i hele dejen. Smør en kageform og hæld ¾ af kataifidejen i.
Læg et lag ost over, og tryk det hele ned, så det bliver fast. Fyld resten af dejen på i et jævnt lag, og pres også det ned.
Bag 20-30 minutter i ovnen på 175 grader, eller til osten er smeltet og den er gylden i kanterne.
Imens kagen bager, kan du skolde pistacienødderne og smutte skallen af dem, før du hakker dem. Så bliver de flot grønne.
Når kagen er bagt vendes den ud på et fad – forsigtigt, så den smeltede ost ikke skrider. Hæld den lune sukkersirup over den varme kage, og dekorér med pistacienødderne.
Hvis du vil vide meget mere om palæstinensisk madkultur, kan du besøge Facebookgruppen Mama’s Palestinian Kitchen. Der er opskrifter, billeder og gode råd – og mere end 200.000 brugere, der støtter op om et frit Palæstina.
Borgerforslaget ‘Danmark har pligt til at forhindre folkedrab’ har opnået de nødvendige 50.000 støtter for at blive fremlagt i Folketinget. Men det er stadig en god idé at skrive under – jo flere støtter, jo mere vægt er der bag det, når det bliver behandlet.
Regeringen vender blikket den anden vej – hjælp med at sætte Israels folkedrab på palæstinenserne på Folketingets dagsorden ved at støtte borgerforslaget Danmark har pligt til at forhindre folkedrab.
Det koster penge at lave progressiv journalistik. Kun med din støtte kan Arbejderen fortsat udgive frit tilgængeligt journalistisk indhold af høj kvalitet.